A Vasárnapi Hírek 2015. 48. számában megjelent olvasói levelek - Krenner István karikatúrájával.

 
Új földosztás – Ennyivel szúrták ki a szemed? Pedig hogy mondtam, hogy ne szidd a kormányt és a magyar focit…! KRENNER ISTVÁN rajza

Hátha küld néhány forintot
Fábri Ferenc, Budapest

A kudarcot vallott nyolcpárti kezdeményezés – amelyből utóbb a Fidesz kiszállt – nagy port vert fel a sajtóban és a társadalom szociálisan érzékeny részében. A Nemzeti Együttműködés Rendszerét alaposan leleplezte mindaz, amit a kormánypártok – ezúttal a „kereszténydemokratákkal” az élükön – e témában elkövettek a legnyomorultabbak, a szegény sorsú gyermekek ellen. A haza bölcsei – Orbán Viktor, Lázár János, Hegedűs Zsuzsa – ugyan kinyilvánították, hogy gyerekéhezés nincs, ha mégis előfordulna, néhány héten belül felszámolják, és különben is, a szülők a hibásak, miért nincs állásuk. Évek óta küldök pénzt a Gyermekélelmezési Alapítványnak, aktív koromban többet, nyugdíjasként kevesebbet. E hónapban is befizettem a szokott összeget, ám 20-a körül levelet kaptam Király Gábortól, a szervezet vezetőjétől, melyben – váratlan módon – újabb adakozásra kér fel, a szorongató helyzet miatt. Természetesen ismét küldtem. Azt javaslom nekik, írjanak hasonló levelet Harrach úrnak is, hátha ő is küld néhány forintot – nem csak távpuszit, mint Szabó Tímeának. 

Már a szentmisén is
Fried Rudolf, Budapest

Határozott üzenetet kaptak a vasárnapi misén a győri Szent Imre-templomban a hívek. Politikaelméleti minitanfolyamot tartott nekik Balázs Tamás plébános, aki azt üzente, hogy a mise után a hívők egyenesen a menekültkvóta ellen aláírást gyűjtő fideszes standokhoz induljanak. Balázs elmondta még, hogy most a félelem királysága uralkodik Európában, és megkérte „a szép szemű magyar embereket”, hogy legyen bennünk elég határozottság és bátorság aláírni a beléptetési kvóta ellen azt a papírt, amihez nevünket és kiállásunkat kell adni.
A politikában természetesen mindenki azt fogja nekünk mondani, hogy ehhez az ukázhoz semmi köze nincs. De, uraim, ez egy misén történt meg. Itt a fölszentelt plébános a szent oltárnál Krisztus urunk halálának emlékezésére bor és kenyér színe alatt áldozik. Ez nagyon fontos, mert a hívő ember azért jár a templomba, hogy az anyaszentegyház által rendelt szertartásokon részt vegyen. Semmi körülmények között nem a Fidesz dolgainak a dicsőítésén akar ott lenni. Szégyen, hogy ma egy plébános megengedheti ezt magának. Gondolom, forradalmi pártunk jól meghálálja. Érdekelne Erdő Péter bíboros véleménye. 

Üres szavak
Ferkánné Tomiszláv Mariann, Budapest

Hallgattam Kósa Lajos fideszes frakcióvezető beszédét a parlamentben a párizsi terrorakcióról. Kósa azt mondta, nem tudja elfogadni azt, ami Párizsban történt, és azzal folytatta, hogy „köntörfalazás, üres szólamok nem jelentenek megoldást”. Szerinte Jean-Claude Junckernek, az EB elnökének felelőssége van abban, ami megtörténhetett. Kósa Lajos nekiment az elnöknek, azt mondta, „csak a kis országokat fincogtatja, habár Görögországot már rég ki kellett volna zárnia Schengenből”.
Nem értem, hogy ki és kiket fincogtat. Amióta megtörtént a rettenetes öldöklés Párizsban, rengeteg „szakértő” jelent meg a magyar parlamentben, a tévéképernyőkön, a rádiókban, pár órával az események után már futottak egyik médiától a másikhoz, ahol úgy beszéltek, mintha ott lettek volna a helyszínen. Érdekes volt hallani, amikor az egyik tévé műsorvezetője megkérdezett egy ilyen „szakértőt”: szerinte ezek a terroristák szunniták vagy síiták voltak-e, mire a „szakértő” azt válaszolta: ez most nem nagyon számít. Kedden jött a hír arról, hogy még egy „szakértő”, az ukrán miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk kijelentette, az egészet Moszkva rendezte meg Párizsban. Tőle mást nem is vártam. Arról Jacenyuk nem beszél, hogy a közelmúltban egy MI–2-es helikopter 6 afgán migránst szállított Ungvárról Szlovákiába, természetesen embercsempészek segítségével. A helikopter lezuhant Nagymihály térségében, mindenki szörnyethalt. Embercsempészekről, helikopterekről, gumicsónakokról az ukrán–szlovák és ukrán–magyar határon minden áldott nap írnak az ua-reporter portálon és sok ukrán újságban, tehát keleti határunkon sincs nyugalom. Az ukrán hatóságok erről nem beszélnek. Görögország meg innen nagyon messze van, tisztelt Kósa úr!
 

Levél – migránsokhoz
Hegedűs Sándor, Budapest

Minden porcikámmal veletek vagyok, de másként cselekednék, mint ti. Nem hagynám el a hazámat, mert ezzel kiszolgáltatnám ellenségeinek. Otthon itthon vagytok. Tiétek az ország, népetek nyelvét beszélitek, népetek közegében éltek, azt a vallást gyakoroljátok, melyet a szüleitek is, azt a kultúrát tisztelitek, melyet történelmetek termelt ki, s mely a ti lelkiségeteket fejezi ki.
Hiába sajátítjátok el új hazátok nyelvét, dialektusotok elárulja, hogy idegenek vagytok. Igazi barátot csak a ti körötökben tudtok szerezni. El kell fogadnotok és betartanotok a helyi törvényeket, szokásokat, melyek olykor ellentétben állnak saját törvényeitekkel, szokásaitokkal.
Mindig éreznétek a tekintetekből, hogy a vendégeket csak ideiglenesen tűrik meg, hogy bármit is próbáltok tenni, idegeneknek fog benneteket tartani. A toleránsak elnéző mosollyal tekintenek rátok, az idegengyűlölők megvetéssel. Kettős erőfeszítésre lesz szükségetek az iskolában, a munkahelyen, hogy emberszámba vegyenek benneteket. Identitástok naponta fog sérelmet szenvedni, nemzeti büszkeségetek feladásával sem tudtok őshonosokká válni.
Azt mondjátok, hogy távozásotok igazi hazátokból csak ideiglenes jellegű, addig tart, ameddig az otthoni viszonyok jóra nem fordulnak. Hazafias cselekedet-e, hogy érett, egészséges, munkabíró fiatalok százezrei (esetleg milliói) a népetek ellenségeivel szembeni fegyveres harc helyett bombabiztos helyre menekülnek s megvárják, amíg az otthon maradt betegek, nők, rokkantak, idősek megvívják a ti harcotokat is? Aztán hazajönnétek a vérrel megszerzett stabilizációba, békébe. Vajon hazajöttök-e? A tapasztalatok azt mutatják, hogy aki egyszer beleharapott a tortába, nem szívesen eszik száraz kenyeret. Az igazi patriotizmus az lenne, ha otthon maradnátok (visszamennétek), kivennétek a részeteket az ellenség kiveréséből, s majd bekapcsolódnátok az ország újjáépítésének munkájába. Ez megerősítené honfiúi öntudatotokat, s helyrehozná lelki egyensúlyotokat.
 

Teheti, magyar állam fizeti
Fried Ferenc, Budapest

Orbán Viktor kijelentette: ha támadják a felcsúti kisvasutat, meg kell hosszabbítani Bicskéig (5 km) – ha tovább támadják, ki kell építeni Lovasberényig (20 km). Ezzel a logikával: ha ismét támadják, meg fogja hosszabbíttatni a Balatonig, Budapestig, Sátoraljaújhelyig. Esetleg új, országos kisvasúthálózatot fog létrehozni, párhuzamosan a MÁV-vonalakkal, amely a nagyvasút versenytársa lehet – elvégre versenyalapú társadalomban, kapitalizmusban élünk. Teheti – a magyar állam fizeti. Az az érdekes – vagy inkább megdöbbentő –, hogy kedvenc miniszterelnökünk sajátos elvei szerint egy beruházást nem költség-haszon elemzések, hatásvizsgálatok, társadalmi egyeztetések nyomán kell létrehozni, hanem dafke alapon. Egész rendszere így működik: nem tetszik? Csak azért is megcsinálom! Én jobban tudom, mint ti, hogy mi a jó nektek! Ez az akarat diadala – azaz az akarnokságé. Ugyanez történik a stadionokkal, a paksi atomerőművel, az oktatási rendszerrel és minden egyébbel. Az egész ország Orbán Viktor homokozója. Mint tudjuk, a felcsúti vonatra a svábhegyi gyerekvasút forgalmának 3-4-szeresét várják, miközben a falu lakossága a budapestiek ezredrészét teszi ki. Ez is a kormányfő és zsoldosai minden határon túlmenő realitásérzékét mutatja. Ha a napi 5-7 ezres utasszám mégsem jönne be, majd ezt is az ellenzék, a Szocialista Internacionálé, az amerikai imperialisták és Soros György aknamunkájával fogják magyarázni. És ezt is sokan beveszik majd.

Baloldali szavazók importja?
Martényi Csaba, Budapest
Orbán Viktor utóbbi megszólásai közül erősen vitatható, amikor azt mondja, hogy Európa a migránsok befogadásával többségében majdani baloldali szavazókat importál. Mondja ezt akkor, amikor a migránsok útirányának fő vonalát képező Németország kancellárjára, Angela Merkelre minden bevándorló mint „anyácskára”, sorsa jobbra fordítójára, megmentőjére tekint. Nem véletlen ez, hiszen Merkel az egyetlen politikus, aki nyugodtságával és körültekintő, megfontolt magatartásával bizalmat ébreszt, nem penget populista húrokat, és továbbra is az európai integráció elkötelezett híve, egy rendet tartó, prosperáló ország vezetője. Sőt egy friss közvélemény-kutatás szerint a németek többsége azt szeretné, ha a nem éppen baloldalinak ismert kancellár indulna és nyerne a 2017. évi választásokon. A jövőben állampolgárságot szerző menekültek, kétségtelen, szabadon szavazhatnak majd egykoron, de ha az Orbán szerint a „bűnös” baloldalt erősítenék is, az még egy jó ideig elenyésző és elhanyagolható kisebbséget jelentene az 500 millió lakosú Európában. Nincs kétségem, hogy az Orbán-hívők ezt az erősen vitatható megállapítást is elhiszik. Mindez hangulatkeltésnek jó, de kérdés, hogy meddig lehet megtéveszteni a népet, meddig lehet tovább szítani az idegengyűlöletet.

Kérjük önöket, amennyiben véleményüket megjelenésre szánják, adják hozzá nevüket. Adataikat bizalmasan kezeljük. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül tükrözik lapunk álláspontját.


Kedves Olvasóink!
A Vasárnapi Hírek postacíme: 1300 Budapest,
Pf. 231. Telefonszám: (06-1)999-9531.
E számon várjuk olvasóink hívását minden
hétfőn délelőtt 9 és 12 óra között.
Faxszám: (06-1)430-1563.
E-mail cím: levelezes@vasarnapihirek.hu.
Kérjük, leveleiket e címekre küldjék!
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!