A Vasárnapi Hírek 2016. 25. számában megjelent olvasói levelek - Krenner István karikatúrájával.

 
Törpe kisebbség… – Láthatja, az uram újgazdagként sem felejti el, hogy egyszer, nem is olyan régen még vízgáz szerelésből tengette az életét. KRENNER ISTVÁN rajza

Sem felhőszakadás, sem hóvihar
Marjani Magdolna fizikatanár, Karcag
Rossz, nagyon rossz volt az idő a Tanítanék mozgalom szervezte pedagógustüntetés alatt. Annál jobb volt a közérzetünk, mert nagyon sokan ott voltunk. Sikerült nekünk, viharos taps kíséretében, osztályozni csodálatos kormányunk tagjait, megkapták az „eredményeket” Orbán Viktor és az egész kamarilla.
Este, amikor hazaértem, hallottam a hírekben, hogy az Emmi nagyon felháborodott a demonstráció miatt. Kijelentették, hogy „a pedagógusok többsége a párbeszédben hisz, nem az utcai akciókban és a politikai hergelésben”. Az oktatási államtitkárság kijelentette, hogy a pedagógusok többsége mára ráébredt(?!), bizonyos kormányellenes erők csak ki akarják használni őket.
Tudom, hogy a kormányzati irodákban elég okos emberek dolgoznak, szép fizetésért, akiknek az a dolguk, hogy hálásak legyenek a mai kormányzatnak, amiért ők is magas rangú állami vezetők. Egy dolgot azonban nem érzékelnek a mai csinovnyikok. Azt, hogy a pedagógusokat nem lehet megfenyegetni, nem lehet ijesztgetni, nem lehet megalázni.
Mi, tanárok egy szabad, mondjuk úgy, demokratikus ország tagjai vagyunk. Tanárok vagyunk, és olyan szinten akarunk tanítani, végezni a munkánkat, ahogy ez illik. De ehhez a hatalomnak nem üzengetnie kell, nem megaláznia a pedagógusokat, hanem meghallgatnia a mi érvelésünket is. Mi jobban érezzük a gondokat, mint az irodában ülő, bennünket lenéző magas vezetők.
Ameddig ők nem értik meg, hogy itt az ideje a valódi pártbeszédnek, sem a felhőszakadás, sem a hóvihar nem fog bennünket megakadályozni a tüntetések megszervezésében.


Van bőr a képén
H. Kovács Zsigmond, Apc
Méghozzá vastag bőr! Már-már rinocéroszi. A miniszterelnököt gonosz manó tanácsadójáról kérdezik a parlamentben. Hogy ki ez az ember? Hogy miért folynak be százmilliárdok vadonatúj médiabirodalmába? A Fideszvezér miniszterelnök maga is a gonosztörpeklubhoz tartozva csak sumákol. Mellébeszél, aztán dühödten visszatámad a jobbikos kérdezőre: nincs hitele, becsülete egy olyan kérdezőnek, aki adócsaló! Volt képe trükkösen eladni sok tartozással csődbe jutott cégét. Nahát!
Itt nyílik ki a bicska az ember zsebében. Az olyan emberében, aki nem a birkák másfél milliós nyájában legelészik. Netán még gondolkozni is képes.
A Fidesz-vezér pártjához tartozó, csődbe jutott cégek tucatjait adták el égbekiáltó pimaszsággal, mert tehették. Hatósági védernyőt tartott föléjük egy ügyész, aki ma is tartja azt a mocskos ernyőt. Most épp egy bankvezér bűnös üzelmei fölött. A vastag bőr nem pirul el: négymillió magyar szegényember úgysem emlékszik semmire. Se Josip Tot, se Kaya Ibrahim nevére, se az MDF-székház százmillióinak útjára a bányabirodalmak felé. Se a Gripen-ügy kenőpénzeire. Se Tokaj szőlővesszeire. Se a Felcsút-bundára, ahogy csapatot loptak be az első osztályba. Fért oda Vidi-tartalék! Nemcsak nem gondol arra sem az utóbbi egy-két évben, hogy miért van módja dróton rángatni Moszkva KGB-s urának a vastag bőr kormányfőjét, hanem egyenesen hinni kezd az új, megváltó erejű orosz barátságban. Paks üzenetében!
Azt is elfelejti itt mindenki, mit üzent Simicska most egy éve! Ha vastagbőrvezér kiáltja: Hajrá, Magyarország! – itt minden el van feledve. De meddig? Meddig még?


Miről beszél az alelnök?
Jakab Jenő, Eger–Budapest
Német Szilárd, a Fidesz alelnöke, volt rezsibiztos szerint a nyugati határt azért lenne fontos védeni, mert Brüsszel ott akarja visszaküldeni a menekülteket, illetve a köztük levő terroristákat. Megmondta a számokat is, szerinte ez 150 ezer menekült. Beszélt a volt rezsibiztos egy sajtótájékoztatón Egerben arról is, hogy „megvan erre a jogi és a matematikai formula”, ezért kell Magyarország nyugati határát és jól megvédeni. A Fidesz alelnöke elmesélte még, hogy „Magyarországra szegednyi lakosságú embert is betelepítenek” az elkövetkező néhány évben. Gondolom, nincs értelme leírni, mi mindent mondott még Németh. Megszoktuk, ha ő beszél, mindig megtudhat „valami újat” a magyar közvélemény.
Itt az ideje befejezni a mindennapi riogatást arról, hogy mit akar Brüsszel tenni szegény Magyarországgal. Már annyi szakértő van hazánkban ezekben a témákban, hogy az emberek lassan belerokkannak. A Fidesz prominensei nem gondolják, hogy a provokatív, átgondolatlan beszédekkel, üzenetekkel lerombolják még a maradék jó viszonyt is országunk és az EU között? Németh volt rezsibiztosnak lehet, hogy vannak valamiféle forrásai, ahonnan tudja a rettenetes Brüsszel terveit. Még álmában is az jut eszébe, hány terrorista ácsorog a nyugati határnál és várja a pillanatot, hogy beléphessen Magyarországra.
A Fidesz alelnöke tényleg azt gondolja, hogy a magyar emberek beveszik ezeket a meséket a „szegednyi méretű” bevándorlásról? Őszintén sajnálom azokat a sajtóképviselőket, akik végigszenvednek egy ilyen „sajtótájékoztatót”.


Aranyköpések
Ferenczi Elemér, Budapest
Megszoktuk, hogy ők, a magas rangú hivatalnokok sokszor megengedik maguknak, hogy megalázzanak embereket. Sőt még nagyon is élvezik ezt. A napokban egy ilyen politikus, amikor találkozott az újságírókkal, megkérdezte:
„Azt mondta, hvg.hu? Hogy hívják? Ne haragudjon, csak azért kérdezem a nevét, mert el akartam dönteni, hogy hívjak-e pszichológust vagy sem”. Az egyik ismert fiatal publicistáról, Ceglédi Zoltánról a magas rangú vezető azt mondta, hogy „súlyos lelki sérült fiatalember”.
Igaza van az úrnak, a publicista tényleg fiatal hozzá képest, és pontosan 30 év múlva lesz olyan idős, mint a politikus, aki őt megsértette. Beszélt magáról is a bársonyszékes vezető, azt mondta: „soha nem a szépségemért szerettek, nem belvárosi tánciskolában nőttem fel”. Magas egzisztenciájáról azt is közölte: „mondják azt, hogy kövér vagyok, lóg a szemhéjam, csúnya a fülem…”.
Gondolom, nem nehéz kitalálni, ki beszélt ilyen bölcs dolgokat. A mi kedves főpolgármesterünk, Tarlós István, akinek nagyon nem tetszett, hogy a hvg.hu megengedett magának egy kritikus hangvételű publicisztikát Ceglédi Zoltántól. Az újságírók, akik hallgatták ezeket a „bölcsességeket”, megdöbbentek, hogy fővárosunk első számú vezetője ilyen demagóg és lenéző stílusban beszél. Vannak, akik ebben a hat évben sok mindent tapasztaltak Tarlós beszédeiben. Semmi új ebben nincs.


A foci a nép ópiuma
Fried Ferenc, Budapest
Hatalmas eredmény – legalábbis a korábbi évtizedekhez képest –, hogy a magyar válogatott végre kijutott egy nemzetközi tornára, a franciaországi Eb-re. Ennek minden magyar örül, akár sportrajongó, akár nem az. Azt azonban a legelborultabb fideszesek kivételével mindenki tudja, hogy ezt nem Orbán (egyébként üres) stadionjainak hatására érték el a focisták. A futball nemzeti kultusza akkor is csak módjával volt elfogadható, amikor a magyar csapatokat valóban jegyezték a sportvilágban – ám ma ez egyáltalán nincs így. Ezért sem tetszett, hogy két mértékadó, ellenzéki lapunk is tízoldalnyi labdarúgásösszeállítást jelentetett meg a közelmúltban.
Úgy vélem, ennek az Orbán- és Fidesz-sújtotta országnak nem egy, nem is két, de legalább tucatnyi nagyobb gondja is van, mint az, hogy miként szerepel a válogatott. Ezeket itt nem sorolnám, minden, a közügyek iránt érdeklődő, a világot kicsit is józanul és reálisan szemlélő ember ismeri őket.
A foci, úgy látszik, ma is betölti a nép ópiuma szerepét, mint Rákosi szép napjaiban. (Marx Károly még a vallást nevezte annak.)
Azonban nem hiszem, hogy a baloldali-liberális sajtónak be kellene szállnia a ma mégiscsak eléggé jelentéktelen magyar labdarúgás körüllihegésébe, ezzel elvonva a figyelmet a nemzet – katasztrófával fenyegető – létkérdései elől. Nézhetjük persze a meccseket, de higgyék el nekem: a június 11-i pedagógustüntetés százszor fontosabb volt.


Köszönet az Országgyűlésnek!
Gerevics Natália, Nyíregyháza
Minthogy megszavazta a parlament, törvénybe iktatják hazánkban a nagykorúak szülőtartási kötelezettségét. Ilyenkor illene tapsolni, és megköszönni a ránk gondoló képviselőknek, hogy ezt megszavazták. Nyilvánvaló, hogy Magyarországon az éhbérszintű nyugdíjból megélni nem lehet. Azt is tudjuk mi, „magyar emberek”, abból, ahogy bennünket „nagy szeretettel” becéz a kormányunk, már csak a gyermekeinkre számíthatunk a „kötelező szülőtartás” jóvoltából. Így csak néhány kérdés merül fel a törvény elfogadása alkalmából: mit tegyen az a nagykorú gyermek, aki nem talál munkát vagy éhbérért dolgozik? Vagy mit tegyen az a magyar állampolgár, akinek a saját gyermekei sem kapnak minden áldott nap meleg ételt, mert a mai árak mellett nem telik rá? Miért nem azzal kezdte szeretett kormányunk és kedves Vezérünk, hogy megemeli az idős emberek nyugdíját olyan szintre, hogy a ledolgozott kemény évek után ne kelljen kunyerálni a gyerekektől, akik maguk is alig tudnak megélni a fizetésükből?
Természetesen törvény nélkül is mindent megteszünk azért, hogy a szüleink ne érezzék, mennyire csodálatosan teljesít Magyarország, hogy legyen nekik is mindennap friss kenyerük.

Kérjük önöket, amennyiben véleményüket megjelenésre szánják, adják hozzá nevüket. Adataikat bizalmasan kezeljük. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül tükrözik lapunk álláspontját.


Kedves Olvasóink! A Vasárnapi Hírek postacíme: 1300 Budapest, Pf. 231. Telefonszám: (06-1)999-9531. E számon várjuk olvasóink hívását minden hétfőn délelőtt 9 és 12 óra között. Faxszám: (06-1)430-1563. E-mail cím: levelezes@vasarnapihirek.hu. Kérjük, leveleiket e címekre küldjék!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!