A Vasárnapi Hírek 2016. 28. számában megjelent olvasói levelek - Krenner István karikatúrájával.

 
Magyar brexit... – És rátok hagyom az összes hiteltartozásomat… KRENNER ISTVÁN rajza

Szinte hihetetlen!
Salga István, Budapest
Olvasom lapjukban az MSZP új elnökével, Molnár Gyulával készített interjút (Új sztorit kell írni, VH, június 2.). Sajnos nem látok semmi újat az elnök úr kommunikációjában, sőt némely részlete elkeseredésre ad okot. Például, egy szót sem vesztegetett arra, hogy a bő tíz évvel ezelőtt elveszített több mint egymillió párttagot és szimpatizánst, akik földcsuszamlás-szerűen hagyták ott a pártot, meg kellene szólítani, és nem „bizonytalanoknak” mondani (megsérteni?).
Nem szólt arról sem, hogy a korábbi (Gyurcsány-féle) pártvezetés alatt elüldözött baloldaliakkal újra fel kellene venni a kapcsolatot. Nincs hiányérzete – mint a korábbi pártvezetőknek sem volt –, hogy megszólítsa Nyers Rezsőt, hogy a párt megalakulása és a rendszerváltás után miért hallgatott el (és hallgat a mai napig), pedig tagja volt a triumvirátusnak (Horn–Nyers–Pozsgay).
Talán sok mindenre magyarázatot ad (de ki nem elégít, sőt!) az interjú egy része. Idézem: „Pedig ma a Munkáspártétól a volt SZDSZ táboráig kell szavazatokat szereznünk. Ezért bélyegezhettek liberálisnak, mert nem akarok bezárkózni a klasszikus baloldaliságba. Már csak azért sem, mert ebben az országban Kádár János leghívebb tanítványát Orbán Viktornak hívják. Aki hatalmas cafatokat szakít ki a baloldal testéből rezsicsökkentés és más egyebeket hazudó mondataival, miközben politikájával valójában a gazdagokat gyarapítja.” Szinte hihetetlen! Más baloldali szervezet gyengítését tűzi ki célul, mint korábban Kovács László is tette. Ezzel fog erősödni a baloldal?
Vagy hogyan kerül ide a volt SZDSZ-tagokra való vadászat, miközben számít a Munkáspárt tagjaira? Megpróbál fából vaskarikát csinálni? Ez jókora politikai analfabetizmus! Orbán Viktor mint Kádár leghívebb tanítványa? Ez meg jókora hazugság, mert amit Orbán tesz, az távol áll a Kádárkorszaktól. Ezek után jogos a kérdés: Mit is akar az MSZP? Mondjuk mint magát baloldalinak elismertetni akaró párt.


Vérlázító történet
Gánel György, Hortobágy
Nagy veszteség érte hazánkat. Békeidőben négy katona halt meg egy véletlen tragédia miatt. Öt kisgyermek maradt árván. Nem lehet ilyenkor szavakat találni, megmagyarázni, miért is történt ez a nagyon kegyetlen dolog. Gondolom, hogy a Magyar Honvédség és kormányunk hamarosan megadják a választ arra, mi is történt a hős tűzszerészekkel.
Hétfőn, a tragédia utáni harmadik napon a közvélemény megtudhatta, hogy a felrobbant tűzszerészeknek nem volt biztosításuk. Korábban, mint megtudtuk, megszüntették a katonák élet- és felelősségbiztosítását.
A Honvédelmi Minisztérium Hende Csaba rossz emlékű minisztersége idején. A Hende-féle tárca arra hivatkozott, hogy aránytalanul magasak a biztosítási díjak.
Nem tudom írásomat folytatni, mert ordítani szeretnék. Hogy létezik az, hogy a legveszélyesebb szakmában, mint a tűzszerészeké, ahol csak egyszer lehet tévedni és akkor örökre, egy ember, aki sohasem tudta, mit jelent katonának lenni és védeni a hazát, soknak találta a biztosítási összegeket? Hendének felelnie kellene ezért. Ma már egyszerű turistaútra nem megy ember biztosítás nélkül. De ott, ahol egy évben több ezer bombát, gránátot, lőszert semmisítenek meg, ott nincs pénz az emberi élet védelmére. Hol élünk? Borzalom az egész, országot vezető urak!


Vonáék egyre veszélyesebbek
Hegedűs Sándor, Budapest
A Jobbik Magyarországért nevű szélsőjobboldali párt jól megfontolt célok okán, legalábbis retorikájában, megindult a közép felé. Kezdetben a nyilasokra és nácikra emlékeztető jelmezekben (fekete mellény), hungarista terminológiával ment a tömegek közé, hogy kialakítsa társadalmi bázisát. Csak azokat tudták maguk mellé állítani, akik meggyőződésből vagy kalandból hajlottak a parlagi radikalizmus felé.
Ez a csőcselék félelmetes volt, de nem követendő. A magyar középrétegek régen sem a nyilasok felé orientálódtak, inkább az intellektuális imrédystákkal rokonszenveztek. Vonáéknak le kellett vonniuk a tanulságokat. Ne feledjük, a pártvezér grandiózus tervekkel lépett a történelem porondjára: ő a hatalom megszerzését tekintette minimális programjának. Ezt pedig a B szektorral nem érhette el.
Vona megkezdte az „átlényegülést”: a fekete mellényt felcserélte jól szabott öltönyre, nyakkendő is került a nyakára. Retorikájából fokozatosan kimaradtak a kisembereket, átlagpolgárokat félelemmel eltöltő kitételek.
Nem lett filoszemita, de szordínóval kezeli a zsidókat kiirtással fenyegető programbeszédeket. Hallgat a holokausztot tagadó sztereotípiákról, anélkül, hogy beismerné realitásukat.
Számítani lehet arra, hogy minél jobban közeledünk 2018 felé, annál több megnyerő lépésre szánja el magát. Nem mond le az irredentizmusról, de annak szalonképesebb, szolidabb formáit választja. Szüksége van a tömegekre, róluk sem feledkezhet meg néppárti arculatával. Tisztáldozatokra is hajlandó, hogy megszabaduljon riválisaitól, akár a párttagságot megosztó alvezéreitől is. Nem biztos, hogy mindezt megteheti a szakadás kockázata nélkül, de Vona a cél érdekében vabankot játszik. Nyitott kérdés a Fideszhez való viszonya. Kompromisszumkészségéről még keveset mutatott, ez pedig döntő stratégia lehet a hatalomért folyó küzdelemben.


Lázár úr kilépne...
Csernus Károly, Göd
Megtudhattuk a minap, saját szíves közlésből, hogy a kancelláriaminiszter úr kilépne az Európai Unióból. Minthogy erről ez idáig még nem írt ki népszavazást (huxit elnevezéssel) pártunk és kormányunk, javaslok egy egyszerű és gyors megoldást szép mosolyú miniszterünknek, hogy teljesüljön a kívánsága. Vegye fel mondjuk az albán állampolgárságot – a mostani megszüntetésével egyidejűleg természetesen –, és máris „ki lenne lépve” az EU-ból. Közben lehetne intézni azt, hogy – mint Szkander bég egyenes ági leszármazottja – kapjon új hazájában, a szkipetárok földjén is hozzá illő pozíciót, és a későbbiekben persze albán nyugdíjat. Ennek a megoldásnak mindenki örülne. Itthon.


Fanatizmus élő adásban
Popovics Attila buszvezető, Budapest
Hazatértem a munkából reggel és bekapcsoltam a Mokka című adást a TV2-n. Nagy volt a csalódásom, mert megtudtam, hogy Gór Nagy Máriát kirabolták Törökországban nyaralása közben, és ahogy ő elmondta a műsorvezetőknek: „ezért gyűlölöm az arabokat”. Azzal folytatta az ismert színésznő, hogy ő nem rasszista, csak nem bírja az iszlámot meg a fanatizmust.
Nem tudom, hogyan jön ez ide, és milyen fanatizmusról beszélt a művésznő, azt is furcsa volt hallani, hogy mennyire arabellenes. A műsorvezetőknek az egész adást le kellett volna állítaniuk, mert mindennek van határa. De Szebeni és Demcsák műsorvezetőnek érdekesebb volt megtudni
Gór Nagy Máriától, hogy ő a Várban lakik és gyakran látja, hogy a Hiltonba „mennek be az arabok”. Nem felejtette el elmondani, hogy ebbe a szállodába európai feleségekkel is szoktak bemenni.
Felmerült bennem két kérdés: mi a véleménye az egészről Vajna tv-tulajdonosnak, és a második: megy-e valamikor Gór Nagy Mária nyaralni arab országba? Gondolom, jobb lenne, ha itthon maradna. Ebben az esetben nem kellene senkit sem gyűlölnie.


Egy fontos könyvről
Fried Ferenc, Budapest
Az aktuális és szakszerű könyv szerzője Sándor Zsuzsa jogász, akinek számos mai ügyben olvashatjuk a véleményét a Vasárnapi Hírekben. Az auschwitzi könyvelő című kötet Oskar Gröning 2015-ös perét mutatja be az olvasónak, aki a Waffen-SS önkénteseként nemcsak a haláltáborban kiirtott zsidók értékeit szortírozta és juttatta el az SS központjába, de olykor részt vett az áldozatok fogadásában is a rámpán, s tisztában volt mindazzal, ami a lágerben a deportáltakkal történik. Sándor Zsuzsa nemcsak elment Lüneburgba, de az ott megjelent mellékvádlókkal – auschwitzi áldozatokkal és leszármazottaikkal – döbbenetes interjúkat is készített, újabb fontos nézőpontból mutatva be mindazt, amit sokan végleg szeretnének elfelejteni. (A német jog lehetővé teszi, hogy az ügyészi vádhoz magánszemélyek is csatlakozzanak.) A per során 300 ezer magyar zsidó meggyilkolásában való bűnsegélyben marasztalták el Gröninget, s négy év börtönre ítélték.
A 94 éves vádlottal szemben nem lehetett könnyű ítéletet hozni. Mégis, erre szükség volt, nem szabad engedni, hogy a népirtás, az emberiség elleni bűntett megtorlatlanul maradjon. A per nemcsak azért fontos számunkra, mert túlnyomó többségében magyar áldozatokat érintett, de azért is, mert hazánkban igen magas a holokauszttagadók és a relativizálók aránya, és még többen vannak a közömbösek vagy azok, akiket e korból csak Horthynak és rendszerének apologetikája érdekel. Ők persze nem ezeket a könyveket olvassák, ám valahogy talán mégis tudomást szereznek róluk.
A holokauszt velünk él, és addig jó, amíg akad, aki erre emlékeztet minket.

Kérjük önöket, amennyiben véleményüket megjelenésre szánják, adják hozzá nevüket. Adataikat bizalmasan kezeljük. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül tükrözik lapunk álláspontját.Kedves Olvasóink!
A Vasárnapi Hírek postacíme: 1300 Budapest,
Pf. 231. Telefonszám: (06-1)999-9531.
E számon várjuk olvasóink hívását minden
hétfőn délelőtt 9 és 12 óra között.
Faxszám: (06-1)430-1563.
E-mail cím: levelezes@vasarnapihirek.hu.
Kérjük, leveleiket e címekre küldjék!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!