A Vasárnapi Hírek 2016. 37. számában megjelent olvasói levelek - Krenner István karikatúrájával.

 
Relax... – Az ellenzékiekkel van a legkevesebb gond, teljesen leköti őket a saját, pártjukon belüli népszavazás előtti pártküzdelem... KRENNER ISTVÁN rajza

A kvótanépszavazásról
Csernus Károly, Göd
A ránk ömlesztett permanens „Tudta?”-hablaty közepette érdekes, hogy mennyire kevés szó esik a kvótanépszavazás eredményességi/érvényességi kérdéseiről. Pedig nem biztos, hogy mindenki tudja, egy népszavazás akkor érvényes, ha a szavazásra jogosult állampolgárok több mint a fele érvényes szavazatot ad le. A jogilag releváns eredményességhez ezen felül az szükségeltetik még, hogy a leadott érvényes szavazatok több mint a fele ugyanazt a választ jelölje meg.
Na már most! Ez jelen esetben azt jelenti, hogy érvényesség esetén egyúttal eredményes is a szavazás, mivel csak kétféle válasz lehetséges. Tehát 50 százalék alatti részvételnél nem érvényes a népszavazás, ezért eredményes sem lehet, bármilyen arányú az igenek vagy nemek száma.
És még egy dolog. A határon túli lakhelyű, kettős állampolgárságú magyarjaink mit szólnának egy olyan plakátszöveghez náluk kirakva, hogy „Tudta-e Ön, ha a magyarországi kvótanépszavazáson részt vesz, Ön fogja megfizetni Magyarország helyett, az EU többi országában szétosztott menekültek többletköltségeit?”. Lehet mindenkinek gondolkoznia.


Palira vett ország
Budácsik Lajos, Budapest
Három hét múlva egy hazug, álságos, következmények nélküli népszavazásra várja a hatalom a magyar választókat. Ma már az ország legkisebb faluját is ellepték a kormány uszító plakátjai, a vízcsapból is a gyűlöletkampány folyik. Semmi sem drága, a televízióban szinte percenként halljuk, hogy a Fidesz megvédi a magyar embereket, mindent elárasztanak a habonyi egypercesek.
Meg akarnak védeni bennünket azoktól a menekültektől, akiknek eszük ágában sincs ide jönni, még a legmerészebb álmukban sem itt képzelik a maguk és családjuk jövőjét. Vajon tudják-e a magyar választók, hogy ma összesen mintegy 1300 menekült van az országban, miközben eddig mintegy 4000 kínai és orosz üzletember vásárolt a kormánytól jó pénzért letelepedési kötvényt? Teszi mindezt a kormány többnyire offshore cégek közreműködésével, amelyek eddig közel százmilliárdos haszonhoz juthattak a közvetítő szereppel. Hogy kiknek a zsebébe vándorolnak a milliárdok, ahhoz talán nem is kell oly sok fantázia.
A gyűlölködés része lett az életünknek, beférkőzött az emberek mindennapjaiba. Közben pedig a Fidesz csókosai gazdagodnak. És akkor még nem beszéltünk a fideszes helyi kiskirályokról, akik élet és halál urai a vidéki településeken. Vajon csak véletlen, hogy Mr. 20 százalékról például Debrecenben tíz emberből tíznek ugyanaz a név jut az eszébe?
Milyen ország az, ahol az urak már a „csóróktól”, a nyomorban élőktől is büntetlenül lophatnak? Jönnek az új és új Voldemortok, akik Fidesz-tagkönyvvel a hátsó zsebükben úgy gondolják, mindent megtehetnek. A Fideszben, ahol „alkotmányos költségnek” becézik a korrupciót, éppen a nincstelenek, a többszörösen hátrányos helyzetűek foglalkoztatására, felzárkóztatására szánt EU-s pénzeket tekinthetik egyesek szabad prédának.
Amikor október 2-án a szavazatunkat kéri a Fidesz, gondolkodjunk el, mielőtt döntünk arról, elmegyünk-e szavazni. Morfondírozzunk el: vajon nem a Fidesz Kész átverés show-jában akarnak bennünket palira venni? Ha ezt megtettük, járjunk el úgy, ahogyan a szívünk és az eszünk diktálja. Hiszen felnőtt, saját sorsunkért felelős magyar emberek vagyunk.


Rétvári és a kereszténység
Ferenczy Tamásné, Budapest
A 777. blog.hu oldalnak adott interjúban Rétvári Bence, a kereszténydemokrata párt fiatal alelnöke kijelentette, hogy ma Európában „célzott jóléti vándorlás zajlik a szemünk láttára, és Európa a krízisből csak keresztény identitásának megerősítésével kerülhet ki”. Rétvári a tőle megszokott „bölcsességgel” kijelentette, hogy „ellenállás nélkül hatolhatnak be milliók Európába vagy tudnak itt letelepedni, és változtatják meg a nagyvárosok kinézését, az emberek életformáját”, és ez az egész, szerinte, a legyengített kereszténységhez köthető. Elmondja, hogy kontinensünkön papokat a hitük miatt(?) ölnek meg, és a világon naponta átlagosan 270(!) keresztényt a hite miatt gyilkolnak meg.
Nincs értelme egy rövid levélben leírni mindent, amit Rétvári nyilatkozott. Amit mondott, annyira nem felel meg a valóságnak, annyira a kormánypropagandával függ össze, hogy az egyszerű keresztény és hívő ember is érti, az egész mondóka blöff.
Nem tudom, milyen statisztikából tudja Rétvári, hogy naponta 270 keresztény embert ölnek meg a világon, gondolom, beleszámítja az országunkban csak a múlt héten meggyilkolt 4 ártatlan keresztény embert meg a 8 keresztény hívőt, akik karamboloztak.
A viccet félretéve, szeretném a fiatal kereszténydemokrata politikust Ferenc pápa szavaira emlékeztetni. A pápa az Aquinói Szent Tamás liturgikus emléknapján bemutatott szentmisén azt mondta, hogy a kereszténynek nagy szíve van.
A keresztény nemes lelkű, mert olyan Atya gyermeke, aki nagylelkű és mindenkit önzetlenül befogad. A keresztény ember segítőkész, és mindig megtalálja a módját, hogy segítsen azokon, akiknek nagy szükségük van erre. A keresztény embernek a szíve mindig megnyílik, ha segíteni kell az üldözötteknek. Ezért sem értem Rétvárit, miért áll elő újabb filozófiával, amikor a kereszténység egyházi vezetője kér mindenkit arra, hogy segítsék a menekülteket. Ferenc pápa és kormányunk bevándorlási politikája között hatalmas a szakadék.


Mondja ki nyugodtan
Békesi Dániel, Budapest
Tőkéczki László az elmúlt vasárnap korán reggel beszélt a közrádió Vasárnapi Újságjában, természetesen szólt a menekültekről is. Szerintem maga sem értette, mit. Azt mondta, ha megtörténne a menekültek befogadása, abban az esetben véget érne a romák segélyezése. Az iszlám felbukkanása veszélyt jelentene a cigányokra, a homoszexuálisokra, a feministákra, és a, „hogy is mondjam”, a zsidókra. Mondja ki nyugodtan, kedves Tőkéczki, az ilyen „szakértőktől” mást nem is várunk. A jó öregúr aggódik, hogy „a baloldali típusú szervezeteknek”, a zsidóságnak, az ateistáknak is, ha bejön az iszlám, szóval „nekik végük”.
Nem az a baj, amit mondott Tőkéczki, mert ezt már megszoktuk ettől a zsidó- és cigánygyűlölőtől. A baj az, és ez borzasztó tragédia, hogy egy országban, amely magát a demokraták országának tartja, ahol a fideszesek reggel-este a demokráciáról beszélnek, megengedett, hogy egy Tőkéczki-féle valaki megalázóan beszéljen cigányokról, zsidókról, más kisebbségekről.
Egy országban, ahol az antiszemitizmus és cigánygyűlölet ilyen mértékben jelen van, már senki nem is figyel erre.
A híradó.hu kormányportál még írásban is lehozta a hangfájlt, ami ott meg is hallgatható. Nem is csodálkoztam, amikor megtudtam, hogy ez a „zsenitörténész” szintén megkapta ettől a kormánytól a Magyar Érdemrendet a munkásságáért. Csak így tovább, Tőkéczki „szakértő”! Forradalmi pártunk és kormányunk imádja az ilyen embereket.


Panama, ma
Hegedűs Sándor, Budapest
A l9. század végén Ferdinand de Lesseps (francia mérnök, diplomata, a Panamacsatorna egyik építője, akit perbe fogtak a visszaélések kapcsán – a szerk.) még tudott meglepetést szerezni a közvéleménynek, ma már azonban az emberek csak akkor kapják fel a fejüket, ha gyanús csend kelti fel a figyelmet. Lázár Jánostól hallottam egy inka bölcsességet: ha semmid nincs, nem vagy ember. A Fideszben most játszódik le az emberré válás folyamata.
Az egészben az a legfelháborítóbb, hogy a „kisember” otthon morog, ha nem tud enni adni a családjának, miközben az „emberek” tejben-vajban fürdenek. A meggazdagodás forrása a csalás, a lopás, a korrupció. Olyan szemérmetlenül folyik, hogy csak az nem látja, aki csukott szemmel él. Nem annak kell félnie, aki mindezt elköveti, hanem annak, aki leleplezi és felhívja rá az illetékesek figyelmét.
Vétkesek közt cinkos, aki néma. Lesseps megúszta a csatorna körüli botrányt, ezzel szemben nálunk Polt Péter jóvoltából még a legnyilvánvalóbb bűnesetek sem jutnak el a perek szakaszába. Országgyűlési képviselők, politikusok, jó összeköttetésekkel rendelkező üzletemberek mellényzsebből fizetnek ki több százmilliós óvadékokat (ha egyáltalán rendőrkézre kerülnek), feleségek válnak pillanatok alatt tőkésekké, gyermekek paloták tulajdonosaivá. Ebbe csak belerokkanni lehet, hacsak nem kezdődik meg az „eredeti tőkefelhalmozás” elleni nagy népi tiltakozás.


Kérjük önöket, amennyiben véleményüket megjelenésre szánják, adják hozzá nevüket. Adataikat bizalmasan kezeljük. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül tükrözik lapunk álláspontját.Kedves Olvasóink!
A Vasárnapi Hírek postacíme: 1300 Budapest,
Pf. 231. Telefonszám: (06-1)999-9531.
E számon várjuk olvasóink hívását minden
hétfőn délelőtt 9 és 12 óra között.
Faxszám: (06-1)430-1563.
E-mail cím: levelezes@vasarnapihirek.hu.
Kérjük, leveleiket e címekre küldjék!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!