A Vasárnapi Hírek 2016. 53. számában megjelent olvasói levelek - Krenner István karikatúrájával.

 
Aranyvasárnapi fizetéskönnyítés... – Nyugdíjas királyfik fizethetnek akár Erzsébet utalvánnyal is ...! KRENNER ISTVÁN rajza

Ez volt az igazi karácsony
Békesi Dániel, Budapest

Az ünnepek előtt a kormánypárti propaganda lelkes nyilatkozatokkal árasztott el bennünket.
Megtudtuk, hogy mennyire jól éltünk 2016-ban, hogy már majdnem nincs az országban munkanélküli ember, hogy mennyire örültek a nyugdíjasok a 10 ezer forintos utalványoknak. Megtudtuk még, hogy a Jobbik meg a baloldal összetartoznak, és Gyurcsány és Vona egymásra találtak. Karácsony előestéjén Tuzson Bence kommunikációs államtitkár a közszolgálati tévében kijelentette, el kell érni, hogy „az emberek a saját bőrükön érezzék”, mennyire erősödik az ország. Hallgattam ezeket a jelentéseket, s nem értettem, mitől annyira optimista az államtitkár.
Én a saját bőrömön azt érzem, hogy majdnem semmi sem változott. Szeretném megkérdezni Tuzson Bencétől, hol volt ő vasárnap, amikor több száz ember hajnali három órától várta a szeretetszolgálatokat, mert meghirdették, hogy mint mindig, a Blaha Lujza téren meleg ételt és élelmiszercsomagot fognak osztani. Hajnaltól délig álltak az éhes emberek, gyerekek a hidegben, és várták, hogy kapnak egy tányér babgulyást.
Ez, Tuzson úr, ez volt a karácsony! Nagy ünnep, a szeretet ünnepe. Nem dicső kormányunk, hanem a kormány által annyira utált civil szervezetek szereztek most is örömöt a szegényeknek azzal, hogy enni adtak nekik. Nem akarom elmesélni Tuzsonéknak, miket mondtak a Blaha Lujza téren az emberek a kormányról, úgysem érdekli őket.
Csak azért írtam le az egészet, hogy az édesmézes hazugságok helyett jó lenne a keserű igazságról szót váltani.


Fedél nélkül élni
Fábri Ferenc, Budapest
Megjött a tél, és ismét megteltek a pesti aluljárók hajléktalanokkal. Emlékszem, először 2000 körül láttam egy férfit, aki a Baross téri aluljáró nyitott részén aludt. Amikor ezt elmondtam Orbán-hitű kolléganőmnek, nem akarta elhinni, hogy ilyesmi előfordulhat bálványa uralma alatt. Fotóval voltam kénytelen bizonyítani, hogy igazat beszélek.
Azóta együtt kell élnünk a látvánnyal és a tudattal, hogy vannak hazánkban, akiknek fedél sem jut a fejük fölé. Ez a jelenség azóta csak erősödött, s nem csak a Fidesz-kormány alatt. Úgy látszik, a gyors kapitalizálódás együtt jár a nyomor terjedésével, nálunk éppúgy, mint Angliában, Dickens idején.
Csak nálunk napjainkban nem a Weiss Manfrédok, hanem a Mészáros Lőrincek kezében összpontosul a gazdasági hatalom, nincs szó jóléti intézményekről, az elesettek támogatásáról, csak a vagyon minél gyorsabb felhalmozásáról.
A kormányzat persze igyekszik eltüntetni a nyomort, szokása szerint parancsszóval – Tarlós István és Kocsis Máté megpróbálták kitiltani a hajléktalanokat a látható helyekről, jogszabályt is alkottak a köztéri életvitel jogsértő voltáról –, a fedél nélküliek azonban ma is itt vannak, s egyre többen.
A Fidesz-rendszer nagyobb dicsőségére.


Levél Jézuskának
Róbert Hanna közgazdász, Gyöngyös–Budapest

Csodálatos országban élünk. Van itt olyan gyerek, aki azt sem tudja, milyen ajándékot kérjen a Jézuskától, a Mikulástól vagy a szüleitől. Van olyan is, mint az a vidéki kisfiú, aki a Jézuskának arról írt levelet, hogy elmondja, ő Alex, aki tudja, hogy hozzájuk nem jön a Jézuska. Nagyon szegények, és azt kéri, hogy karácsonyra legyen otthon meleg, legyen kenyér és tej. A levelet rengetegen olvasták hazánkban, és nagyon sokan szerettek volna segíteni ennek a gyereknek, mert szívszorító a helyzete. Megdöbbenve olvastam, hogy gazdag ajándékot vitt a Miniszterelnökségen dolgozók gyermekeinek a Jézuska. A tárca sajtóirodája közölte, hogy a vonatkozó egyedi utasítás rendelkezései alapján azon munkatársak, akiknek gyermekei december 7-ig töltötték be 14. életévüket, könyvet és csokoládét vihettek haza. Az idén december 7-ig nagykorúvá nem vált gyermekek után viszont 50 ezer forintos ajándékutalványt kaptak a Miniszterelnökség dolgozói. Összesen 831 darabot osztottak szét, 41 millió 550 ezer forint értékben. Mindennel együtt a karácsonyi ajándékok bruttó 44 millió 753 ezer 704 forintba kerültek.
Drága Alex barátom! Ne keseredj el, a Miniszterelnökség nem tud minden gyereknek ajándékot biztosítani. Lehet, majd a Jézuska segít neked is, ha a te szüleid is a Miniszterelnökségen fognak dolgozni. Légy erős, az egyszerű magyar emberek segítenek neked!


Neveletlen, lenéző válasz
Ferenczy Tamás, Budapest
Az elmúlt hetekben megtudtuk, hogy Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester saját önkormányzatától bérel egy 71 négyzetméteres önkormányzati lakást a Táncsics utcában, fantasztikusan jó áron, 81 203 forintért. Mint tudjuk, ma egy IX. kerületi kétszobás panellakás százezer forintnál olcsóbban nem bérelhető.
A polgármester ezzel a lakásbérléssel természetesen felkeltette az emberek figyelmét, sőt az önkormányzati képviselők sem tudtak belenyugodni. Dr. Gallowich Margit még novemberben tette fel jogos kérdéseit a lakásbérlésről a polgármesternek, és ahogy az index.hu hírül adta, egy hónap múltán meg is érkezett neki a polgármester válasza.
A levél igazi nagyúrhoz méltó válasz, akit alattvalói véletlenül megzavartak, ezért megengedi magának, hogy lenéző, neveletlen stílusban válaszoljon. Írja, hogy képviselői kérdésre válaszolva, mely a piaci alapú lakásbérlésére vonatkozik, az alábbiakról tájékoztatja: 1. Jogszerű-e? Igen. 2. Igazságos-e? Igen. 3. Méltányos-e? Igen. 4. Etikus-e? Igen!
Most már semmi kétségem nincs arról, hogy tényleg igazi maffiaországban élek, ahol sem az erkölcs, sem a törvény nem számít. Az a fontos, hogy idejében legyél a fideszes dézsánál.


Ez is csak porhintés
Georg Nelli tolmács, Budapest
Minden sajtóorgánum fontos hírként közölte, hogy Belize-ben elfogták Dobrai Sándornét, aki a Kun-Mediátor, egy magát utazási irodának és pénzváltónak álcázott kft. tulajdonosa volt. Rengeteg pénzzel megkárosította a hiszékeny embereket, piramisjátékkal magas kamatokat ígért, és majdnem tíz éven át működött, nem zavarta őt sem az adóhatóság, sem a Nemzeti Bank, sem egyetlen ellenőrzési szerv.
Gondolom, a nyomozóhatóság megtalálja az okát, miként lehetett kicsalni emberektől körülbelül 20 milliárd forintot, és Bróker Marcsi megkapja a megérdemelt büntetést. Sokan felteszik a kérdést, hogyan történhetett meg Karcagon ilyen bűncselekmény?
Ki segítette a hölgyet, ki pártolta, és ki élt nagyon jól az ő segítségével?
Hollik István kereszténydemokrata képviselő kijelentette: ő úgy tudja, hogy Bróker Marcsi segítői között volt Gyurcsány Ferenc, és, természetesen, a Jobbik. Megáll az eszem! A rendőrök csak most kezdték kihallgatni a Kun-Mediátor tulajdonosát, de a KDNP szóvivője már tudja, hogy kivel volt kapcsolatban. Én az ő helyében feltettem volna a kérdést: milyen szerepe volt az ügyben a volt karcagi polgármesternek, aki ma mezőgazdasági miniszter, és aki polgármestersége idején szoros kapcsolatot ápolt a Kun-Mediátor Kft.-vel.
Talán jó lenne megvárni a nyomozás eredményét!
Jó lenne, ha a Hollik-félék megértenék, hogy az embereknek, akik elveszítették a pénzüket, nem az olcsó fideszes propaganda fontos ilyenkor, hanem az eredmény!


Jó magyart, jó keresztényt
Fried Ferenc, Budapest
A PISA-felmérés drámai erővel mutatott rá az oktatás hazai helyzetére, valamennyi szakértő tragikus romlásról és a politika felelősségéről beszélt. A kormány emberei viszont éppen ellenkezőleg. Palkovics államtitkár szerint a helyükön kell kezelni az eredményeket, s pillanatnyi állapotnak minősíti azokat.
Lázár miniszter azt mondja: a kormányzat dolga a kereteket biztosítani – ami szerinte meg is történt –, a többi a tanárok és a diákok dolga. Pölöskeiné KLIK-elnök sem tulajdonított különös jelentőséget a lesújtó adatoknak.
A helyzet az, hogy ez az eredmény „csak” az összes érdekelt és a hozzáértők szemében kudarc, az orbáni politikának viszont éppen ez volt a célja: tájékozatlan és tájékozódni képtelen embereket, alattvalókat nevelni. A hatalom megtartásának feltétele az, hogy a tömegek ne ismerjék fel a hibákat, ne lássanak tovább az orruknál, s csak olyan munkát tudjanak elvégezni, amire betanítják őket.
Erre irányult az elmúlt hat év oktatáspolitikájának minden eleme: a korhatár leszállítása, a közismereti tárgyak óraszámának szűkítése a szakiskolákban, az iskolarendszer centralizálása, az intézményi autonómia felszámolása, a tanárok túlterhelése, az egy vagy két tankönyves rendszer, a bérek ösztönző elemeinek kiiktatása, a Balog-féle „szeretetteljes szegregáció”, a maximalista, adatokkal terhelt tanterv, az egyházi iskolák helyzetbe hozása, a lázári „jó magyar, jó keresztény” nevelési elv s a többi.
Ezek azok a keretek, amelyeket a politika felállított, s ezek révén sikerült is a célját elérni. A minél szélesebb körű funkcionális analfabetizmus nélkülözhetetlen a hatalom megőrzéséhez. Magyarország itt is jobban teljesít – persze Fidesz-szemszögből. Ahogy valaha énekeltük: „Köszönjük néked, Rákosi elvtárs.”


Olvasóink levelei
Kérjük önöket, amennyiben véleményüket megjelenésre szánják, adják hozzá nevüket. Adataikat bizalmasan kezeljük. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül tükrözik lapunk álláspontját.Kedves Olvasóink!
A Vasárnapi Hírek postacíme: 1300 Budapest,
Pf. 231. Telefonszám: (06-1)999-9531.
E számon várjuk olvasóink hívását minden
hétfőn délelőtt 9 és 12 óra között.
Faxszám: (06-1)430-1563.
E-mail cím: levelezes@vasarnapihirek.hu.
Kérjük, leveleiket e címekre küldjék!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!