A Vasárnapi Hírek 2017. 6. számában megjelent olvasói levelek - Krenner István karikatúrájával.

 
Jó tett helyébe... – Így legalább nekem elhiszik, hogy hétszázvalahány-százezer van az asszonnyal közös bankszámlámon... KRENNER ISTVÁN rajza


Az alkotmány társadalmi szerződés
Csendes István, Kápolnásnyék

Az újonnan megválasztott amerikai elnök rendeletben tiltotta meg hét muszlim ország állampolgárainak a belépést az USAba, függetlenül attól, hogy van érvényes vízumuk. Erre senki nem volt felkészülve, családok szakadtak szét, tudósok, tanárok, nélkülözhetetlen dolgozók nem léphettek be az országba. Sok vállalat azonnal tiltakozott, az emberek tüntettek. A rendelet indoka az volt, hogy az új elnök, választási ígéretéhez híven, megvédi az országot a terroristáktól. Az cseppet sem zavarta, hogy Szaúd-Arábia nincs a listán, pedig a 9/11-es merényletben 15 ottani állampolgár is részt vett. Rossz nyelvek szerint az elnök cégeit komoly kapcsolat fűzi ahhoz az országhoz, ezért nem bünteti.
Egy szövetségi bíró a beutazási tilalmat felfüggesztette, mert az elnök rendelete a tények helyett fikciókat alkalmaz indokként, ezért alkotmányellenes. Hol van ehhez a mi Alkotmánybíróságunk? Az USA-ban még az elnököt is kötelezi az alkotmány, amit 1787-ben alkottak. Ezalatt a 230 év alatt 27 alkalommal módosították, de csak akkor, ha azt a tagállamok háromnegyede megszavazta.
Ehhez képest nálunk 2012-ben Orbán kérésére Szájer régi fideszes „jogtudós” az iPadjén írt nekünk egy újat, igaz, azóta már hat alkalommal módosították, a hetediket a Jobbik elszórakozta, és már nem is alkotmány, hanem Alaptörvény. Ez a Fidesz és hasonszőrű, hatalomra éhes társainak szerződése, amit saját érdekükben alkottak, politikai céljaik eléréséért módosítgatnak, amikor kedvük tartja. Most, mivel már nincs kétharmad, nehezebb, de mindig akad megoldás.
Az alkotmány társadalmi szerződés, melyben az egyéni érdek, a társadalom csoportjai és a mindenkori hatalom egyensúlyban vannak. Ha valaki megsérti, akkor ott vannak az ellensúlyok. Ha nincsenek, akkor nincs demokrácia. Sok mindent irigylek az amerikaiaktól, legjobban a demokráciájukat.


Kibújt a szög a zsákból
Hegedűs Sándor, Budapest

Lukács Györgyről van szó, a nemzetközileg elismert szellemóriásról, a filozófusról, aki különösen a marxista esztétika területén alkotott maradandót. Szemére vetik a tévedéseit, de ki az az úttörő, aki sohasem hibázott?
Géniusz volt abban, amiben jó úton járt, elismert személyisége a tudományos világnak, akire büszkék lehetünk, mint Petőfire, Adyra, Lisztre, Bartókra, Munkácsyra, Szent-Györgyire, Neumannra stb. Kis nép vagyunk, kis nemzet, annyi óriást nem tudtunk „kitermelni”, mint az oroszok, az angolok, a franciák, a németek, de méreteinkhez képest sokat.
Lukács a rendszerváltás óta állandó célpontja volt a konzervatív jobboldalnak. Miközben részükről harc folyt Hómanért, Vassért, Nyírőért. Támadták szóban, írásban, összetörték emléktábláját, most a szobra került sorra.
Tokody Marcell, a Jobbik önkormányzati képviselője a Fővárosi Közgyűlésen javasolta a tudós szobrának eltávolítását. A Fidesz azonnal csatlakozott a gondolathoz, mely ezáltal elfogadtatott. Kibújt a szög a zsákból: a „megtérés” útjára lépett ultrák a demokráciát és a liberalizmust támadták hátba, amikor kampányukat elindították.
Kiderült, ők csak a Fidesz illiberalizmusát ostromolták a demokrácia nevében (valójában a hatalomért), de baloldali nyitásuk álnok taktikázásnak bizonyult. Egy ilyen párttal való szövetség, 2018-as célokkal nemzeti tragédiához vezethet. Lukács György védelmében nem számíthatunk elementáris országos demonstrációkra, de hallgatnunk is bűn lenne.


Mi is a kérdés?
Róbert Hanna közgazdász, Gyöngyös–Budapest

Az ember mindig rácsodálkozik, milyen meglepetések várhatják még az erősödő Magyarországon. Érkezett is az új hír: országunk legfőbb adófunkcionáriusa, Tállai András egy borsodi faluban, Sajóhídvégén akart látogatást tenni. Ám történt egy váratlan, mármint számára váratlan esemény.
Az újságírók meg merték kérdezni, miért kap havi félmilliót adótanácsadással foglalkozó cégektől, és a főszerkesztés miért nem fér bele havi egymilliós fizetésébe. Tállai a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szaklapját, az Adóvilágot főszerkeszti.
Ezzel nem lenne baj, ha nem tudnánk, hogy a NAV vezetője sokszor nem érti még a kérdést sem, amit az újságírók mernek neki feltenni. Így volt ez a múlt év decemberében, amikor megkérdezték tőle, hogy az Erzsébet-utalvány, amit a kormány „ajándékozott” a nyugdíjasoknak, adózik-e vagy sem? Tállai sokáig nézett a kérdést feltevő újságíróra, majd visszakérdezett: „mi is a kérdés?”. Sokan, akik régen vagyunk a szakmában, megértettük, hogy a NAV elnökének sok kérdésben fogalma sincs az adózásról. Ez itt a legnagyobb baj! Nincs miért csodálkozni azon, hogy Tállai nem akart találkozni vidéken az újságírókkal. Könnyebb neki átvágni egy szalagot a falusi múzeumban, mint belebonyolódni olyan kérdésekbe, amikhez egyáltalán nem ért. A szerkesztést meg mások el tudják helyette végezni. A pénz persze ezért „a munkáért” jól jön a háznál.


Bagoly mondja verébnek
Osváth Gábor nyugalmazott körzeti orvos, Hugyag

Miniszterelnökünk Brüsszelben járván megint rekordot döntött bicskanyitogató megszólalásával. Azt állította (többek között), hogy az unió rossz célokra költi a pénzt. Csak a régi szólás juthat eszünkbe: bagoly mondja verébnek, hogy nagy fejű…
Orbán kézi vezérlésű kormányzása nyomán itt rossz, lázálmokban fogant, buta célokra költik az adóforintokat. A legkártékonyabb pénzszórás az egykulcsos adórendszer.
Van Európában még egy ország, amelyik annyit költ az öndicséret óriásplakátjaira, mint a mi hazánk? A csődös népszavazás milliárdjait még akkor is szórták a hazugságokra, amikor már a vak is látta az eredményt. 2017-re csak fokozták az öndicséret plakátözönének pénzelését, itt-ott öngólt rúgva. Miért jó az, ha több százezer magyar gyerek ingyen ebédel az iskolában? Hiszen nem jó! Azért esznek ingyen, mert a mélyszegénységben élő három-négyszázezer magyar család képtelen kenyeret adni a gyerekeinek.
A Klik nevű bűzös vízfej szervezet is a pénzkidobás orbáni ostobaságát mutatja. Nemcsak felesleges, hanem nyilvánvalóan kártékony. Az lenne a lényeg, hogy a tanító féljen?
Tán még szagosabb vízfej az olimpiai álom. S ott vagyunk a sportpénzek szórásánál. Hazugság, hogy a fociklubok pénzelésének kiskapuin törvényesen ömlik a pénz. A közpénz! Ezekhez a trükkökhöz mérten már csak krajcáros ügy a felcsúti kisvasút, a költözés a várba, a főváros tereinek átépítése.
Arra büntetném a folyvást nagyot mondó vezért, hogy egy évig éljen közmunkából. Felejtse el a felesége nevén lévő tucatnyi nagy értékű ingatlant, mert hét év alatt egy fillérrel nem emelte a családi pótlékot, és szétverte a szociális ellátást. S ha már közmunkás, nézzen be néha, könnyű bajjal, sebészeti, urológiai, belgyógyászati rendelésre, lássa, mit „eredményez” bölcs költekezése.


A Fidesz koncepciója
Fried Rudolf, Budapest

Ismét megérkezett egy „jó hír” a Fidesz számára. A kezükben az OLAF-jelentés, így megvan az esély egy újabb front megnyitására a szocialisták ellen az élet-halál harcban a választások előtt. Hidvégi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint akkor is, ha az OLAF jelentése eredeti formájában teljesen nyilvános, a Fidesz követeli, hogy legyen egy vizsgálóbizottság, mely dönt a jelentés alapján. Követeli Hidvégi, hogy a parlament gazdasági bizottsága vizsgálja ki a korrupciós ügyet, és hallgassák meg a volt szocialista miniszterelnököket, Medgyessy Pétert, Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont, Demszky Gábor volt főpolgármestert, valamint szocialista helyetteseit.
A fideszesek minden idők legnagyobb korrupciós botrányáról beszélnek a 4-es metró beruházásával kapcsolatban. Ha a fent említett volt állami vezetők loptak, csaltak, hazudtak, a helyük természetesen börtönben van. Ám a dolog érdekessége az, hogy a vádat nem a jogszervek mondták ki, nem az ügyészség, nem a rendőrség, hanem a Fidesz, mely sajnos minden ügyben veszi a bátorságot megfenyegetni embereket, kimondani a szájuk íze szerinti ítéletet. Ez az ügy több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött, és azóta, hét éve már a Fidesz uralja a politikai és a gazdasági életet. Nem lenne célszerűbb megvárni az igazságszolgáltatás véleményét, és azután hozni saját ítéleteket? Például itt van a fideszesek szívéhez oly közelálló vízisport-világbajnokság. Az elmúlt két évben majdnem 200 milliárd forintot költöttek el „felújításokra”, már majdnem tízszer annyit, mint amennyit terveztek, és a végét még nem látni.
Lenne itt is mivel foglalkozni, az OLAFjelentés csak elterelő manőver. Nem szeretném, ha tíz év múlva, amikor már mindenki elfelejti a Fideszt, merülne fel az évszázad legnagyobb korrupciója, az úszóversenyek megrendezése kapcsán.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!