A Vasárnapi Hírek 2017. 17. számában megjelent olvasói levelek, Krenner István karikatúrájával.

 
Tavaszi árhullám... - Csak nehogy magukkal rántsanak! Én csak meg akartam védeni őket attól a gaz Európától. KRENNER ISTVÁN rajza


Nem tudom, mit és hogyan
Bojtor József, Dunakeszi
Abból kiindulva, hogy a Vasárnapi Hírekben is megjelenik a kormány hirdetése, arra következtetek, hogy a kormány számít a Vasárnapi Hírek olvasói népes táborának véleményére is. Nem kívánok csalódást okozni. A kormány 1. számú hirdetésében közzétett felhívásának azonban csak részben tudok eleget tenni.
A nemzeti konzultációban nem tudok részt venni, mert nem ismerem részleteiben Brüsszel tervezett lépését: az életvitel költségét összességében eredményező tényezők közül melyik vagy melyek emelésére akarja kényszeríteni a kormányt, milyen módon és eszközökkel kívánja célját megvalósítani? Netán csak a csökkentés módja ellen van kifogása? Ezért nem tudom, hogy mit és hogyan kell megvédeni.
A kérdőíven szereplő két válasz nem egymást kizáró, és nem is egyértelmű a kérdésre. (Ördögi kérdés: egységáremelést tervez a kormány, és már előre hárítani akarja a felelősségét?)
A hirdetésben feltett kérdésre a véleményem: a rezsicsökkentés hazánkban megvalósított módja az átlagpolgár számára mézesmadzag, legfeljebb jövedelemátcsoportosítás a multik és a nagyfogyasztók, oligarchák között. Úgy gondolom, hogy az adókulcsok csökkentésének, főként az egykulcsos adó bevezetésének széles réteget érintő káros hatása csak a fogyasztástól függő, azzal növekvő egységár alkalmazásával, tehát degresszív egységárcsökkentéssel lehetséges. Ez kíméletesebb nettó jövedelmiviszony-változást eredményezne ellentétes irányban, mint az adókulcscsökkentés.


Üzenem Orbán Viktornak
Horváthné Szakács Judit, Gönyű
A csodás konzultációs kérdőívet eddig visszaküldtem a feladónak, de most megnéztem. Már a címénél megakadtam: „Állítsuk meg Brüsszelt!” Megállítani azokat szokták, akik támadnak, de Brüsszel 13 éve segít, adja a pénzt, amivel a baráti kör gazdagodik.
Az első kérdés a rezsicsökkentés eltörlésére vonatkozik. A rezsicsökkentés csak a gazdag elit rétegnek volt hasznos, mivel érezhetőn csak a hatalmas, medencés házak ráfordításait csökkentette, az egyszerű halandónak maximum egy-két ezer forintot jelentett. A vicc helye az, hogy a világban csökken az energia ára, amit nálunk senki sem vett figyelembe. A rezsicsökkentés egy csomó vállalkozást is tönkretett.
A második kérdés a bevándorlói kvótát támadja, amit amúgy aláírtunk, és kb. 1300 emberről szól. A közelmúlt támadásait többségében olyanok hajtották végre, akik már Európában születtek. A terrortámadások száma egyébként nem több, mint amennyi a migránsválság előtt volt. Nem kell félnünk, Magyarország még nekik sem élhető központ.
A harmadik kérdés a nemzetközi szervezetekről beszél, amelyek ide irányítják a migránsokat. Igaz, hogy konzultáció nem nevesíti, de szinte minden kérdés nemzetközi „szervezeteket”, külföldi beavatkozást jelez, amit csakis Soros György végezhet, mert nálunk már mindenért Soros a hibás.
A negyedik kérdés a külföldről támogatott szervezeteket támadja, miszerint azok Magyarország belügyeibe beavatkoznak. Talán azért támogatják őket, mert jól dolgoznak.
Az ötödik kérdés szerint eredményes munkahelyteremtést hajtottunk végre. Ez így igaz. Angliában, Németországban, Ausztriában és még sok helyén a világnak. Itthon csak a közmunkásokra futotta.
A hatodik kérdés az adócsökkentést dicséri. Ezzel is csak az amúgy is gazdagok jártak jól. Minimális az szja, minden más az egekbe emelkedett, miközben a nyugdíjvagyon is köddé vált.


Amit lehet Jupiternek
Jakab Jenő, Budapest
Olvasom, hogy utasították a magyar diplomáciát: segítse a CÖF külföldi építkezését.
Az utasítások szerint a magyar követségeknek május 15-i határidővel külföldi partnereket kell felhajtaniuk a békemeneteket is szervező, a kormányhoz tartozó, magát civilnek nevező szervezetnek. Roppant érdekes, hogy miközben igen tisztelt kormányunk itthon hadjáratot indított a külföldről finanszírozott civil szervezetek ellen, aktívan segíti egy kormány közeli civil szervezet külföldi építkezését.
Nagyon persze nem csodálkozom. Amikor itthon Soros-egyetemről beszélnek, egy szóval sem említik meg, hogy Budapesttől alig 300 kilométerre kormányunk egy idegen államban, Ukrajnában, a saját pénzén évek óta fenntartja a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, és senki nem szól ezért semmit a szuverén ukrán államban. Hogy miért? Mert örülnek, gondolom én, hogy a magyar anyanyelvű fiataloknak van lehetőségük főiskolán tanulni. Senki, egyetlen ukrán újság egy szóval sem említi, hogy ezzel civilek vagy Soros-bérencek foglalkoznak, de még azt sem, hogy Putyin keze van az egészben.
Ami megengedett a magyar kormánynak Ukrajnában, az nem megengedett Soros Györgynek Magyarországon.
Nem tudom, mi céllal szeretne terjeszkedni a CÖF más országokban. Szerintem nem fogják fel, hogy határainkon kívül rájuk sehol senki nem kíváncsi. A magyar diplomácia megkapta a kormolytalan feladatot, és kénytelen lesz végrehajtani. Minek?


Agrároligarchák
Delichon István agrármérnök, Keszthely
A mezőgazdaság csak akkor kerül a média figyelmébe, amikor valamilyen botrány lengi körül. Most éppen az van a címoldalakon, hogy fideszes vezetők feleségei 20 milliós összegben kaptak tavaly földalapú támogatást. Nem tudom, miért lepődött meg bárki, hiszen a földárverések során ezért szereztek maguknak földet. Hogy miből, arra én is kíváncsi lennék. Kevés szó esik a lényegről: fideszes agrároligarchák alá akarják szervezni a teljes mezőgazdaságot. Lázár az Új Világ című konferencián mondta, és aki odafigyelt, felkaphatta a fejét, hogy a mezőgazdaságra az előző ciklusban kapott 3500 milliárd uniós forrás nem a fejlesztéseket szolgálta, hanem jövedelemkiegészítésre fordították, ezért a versenyképesség javítása érdekében hathatós intézkedésekre van szükség. Ezzel a kijelentésével Lázár megágyazta a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező integrátorok létrehozásának szükségességét.
Miről is van szó? Arról biztosan nem, amit Fazekas miniszter mondott a földárverések idején, hogy a kormány felfogása találkozik a magyar gazdák igényeivel.
A Fidesz által létrehozott Magyar Nemzeti Agrárkamara koncepciója alapján egyegy régió teljes mezőgazdaságát agrároligarcha, integrátor alá rendezik, ahová „önkéntesen” be kell lépni minden családi gazdaságnak. Az integrátor adja a termeléshez szükséges valamennyi eszközt, anyagot, és ő is vásárolja fel az előállított termékeket. Nem nehéz rájönni, hogy ezzel a haszon is nála képződik. Ezeket az integrátorokat majd a kormány jelöli ki.
Vannak tippjeim, hogy kik lesznek azok.
A Lázár által említett uniós támogatásokat is biztosan majd ők osztják el hatékonyabban, leginkább maguknak és a haveroknak.
Eddig a gazdákért hangosan tüntető MAGOSZ most hallgat, a zsíros állásokban ténykedő vezetőik mással vannak elfoglalva. Az ellenzék tehetetlen. A kör bezárult.


Ügynökvád Fidesz módra
Békesi Dániel, Budapest
Megszoktuk, hogy a Fidesz, a prominensei, ha le akarnak járatni valakit a nem hozzájuk tartozó pártok, egyesületek közül, akkor visszahozzák a jól bevált ügynökvádat, és minden mehet tovább a rég lejárt forgatókönyv szerint. Így történt most a hétvégén is, amikor Halász János fideszes szóvivő sajtótájékoztatóján bejelentette az újságíróknak: „a Fidesz szerint a Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről, miközben másoktól átláthatóságot követelnek, saját működésüket egyáltalán nem akarják átláthatóvá tenni”.
Halász nem beszélt semmit arról, hogy pártja, a „legtisztességesebb” Fidesz hétéves kormányzása alatt teljesen elszabotálta az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát.
Szerintem nagyon félnek, hogy kitudódik az igazság. Halász az ügynök bélyeget rányomja a „Soros-hálózathoz tartozó” Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International szervezetre. Nem tetszik neki, hogy az említett társaságok nem adtak ki a Magyar Hírlapnak közérdekű adatokat. Szerintem nagyon jól tették. Semmi köze nincs a Magyar Hírlapnak azokhoz.
Halász szóvivő nem mondta el a sajtótájékoztatón azt sem, hogy a Fidesz semmiféle adatot nem ad ki senkinek, még azokat sem, amelyikre kötelezi a bíróság.
Vegyünk csak egy aprócska példát, a felcsúti futballakadémiáról való adatokat, amiről senki semmit nem kapott meg, pedig bíróság kötelezte rá. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!