A Vasárnapi Hírek június 10-i számában megjelent olvasói levelek.

 
A kocka el van vetve - Krenner István karikatúrája


Fütyülnek rá
Ferkánné Tomiszláv Mariann,
Budapest–Csepel

Mennyi szép szó hangzott el az Országgyűlés plenáris ülésén arról, milyen csodálatos életünk van, mennyire szeretik az emberek Orbán Viktort, és a zsebkutató intézet, a Századvég azt is megállapította, hogy jövőre kétszer annyian fognak Orbánra szavazni, mint Botkára. Ó, de jó!
Felhívtam az összes barátnőmet, elújságoltam nekik a remek híreket. Este meg a férjem váratlanul bekapcsolta az RTL Híradót, ahol elmondták, hogy Csepelen, Németh Szilárd szülőföldjén van egy tüdőgondozó. Egy intézet, ahová a helyi lakosok járnak tüdőszűrésre. Penészes falak, rohadó ajtók, széttört csempe, csüngő villanyvezeték. A WC igazi példa lehet arra, hogy milyen állapotban van az egészségügy, normális ember oda nem teszi be a lábát. Ilyen borzalmat csak háborús filmekben lehet látni.
Lehetne folytatni, de mit érek el ezzel?
Semmit, azt a választ fogom kapni az emberi miniszteremtől, ahova ez a borzalom tartozik, hogy álmodtam az egészet, ezt a baloldali propaganda találta ki. Sajnos nem. Ahhoz, hogy a rendelőt sürgősen rendbe hozzák, kevesebb pénzre volna szükség, mint amennyibe a miniszter és egészségügyi államtitkára szolgálati gépkocsija kerül. De ezek a vezetők fütyülnek az egészre. Majd csak lesz valahogy. És leírják majd nekünk, hogy hazánkban már nincsenek tüdőbetegek sem. Akkor mi gond van az egésszel?


Csak ígéret marad
Georg Nelli, Budapes
t
„A kormány a jövőben is csak hozzátesz a családtámogatásokhoz, mert úgy véli, nincs jobb befektetés a családoknál” – mondta hétfőn az Emmi család-, ifjúsági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az M1 csatornán. Novák Katalin elmondta, hogy 2018 a családok éve lesz, és kormányunk rengeteg intézkedést vezet be. Felsorolta, milyen fantasztikus új lehetőségek nyílnak, növelik az adókedvezményeket, és ez igazi családbarát politika lesz a kormány részéről.
Természetesen minden lesz, gondolom, főleg ígéretekből, mert már alig egy év múlva jönnek a választások. Ilyenkor illik rengeteget ígérni. Szépek voltak a szavak, szépen beszélt az államtitkár asszony.
Azután megérkeztek a hírek az egészségügy állapotáról. Megtudtuk, hogy az országban katasztrofális helyzet alakult ki az orvosok hiánya miatt. Például: a 2000-es évek elején hazánkban volt 5159 háziorvos, ma már ez a szám csak 4817. A tartósan betöltetlen háziorvosi állás 352, a fogorvosi 284. A háziorvosok több mint 36 százaléka 60 évesnél idősebb.
Lehet sorolni, de minek? A minisztérium, ahol Novák Katalin államtitkár dolgozik, erről nagyon jól informált, de semmit nem tesz azért, hogy javítson a katasztrofális helyzeten. Azt gondolom, hogy ígérni mindent lehet, de ki hiszi el, pláne vidéken, hogy jobb lesz az egészségügyi helyzet? Senki!


A megtért bűnös
Fábri Ferenc, Budapest

Napjainkban mind több, korábban a Fideszt támogató személy fordul szembe Orbán és bandája politikájával. Akad köztük volt miniszter, közgazdász, jogász, akik felismerték, hogy a kormány a vesztébe kormányozza az országot, s a szakszerűtlenség, az egyéni haszon hajszolása és a demokratikus jogok semmibevétele együtt már sok volt számukra, nyilvánosan megvonták támogatásukat a rezsimtől.
Ezt a jelenséget korábban a társadalom ellenzéki része szimpátiával fogadta, de mostanában egyre ingerültebb reakciót váltanak ki az átigazolások. Mind Lukácsi Katalin kilépését a KDNP-ből, mind Ürge-Vorsatz Diána klímakutató kormánykritikus állásfoglalását elutasító hangok követték. „Jó reggelt!”, „Eddig hol tetszett élni?” és hasonló megjegyzéseket olvashattunk – ezeket én elfogadhatatlannak tartom.
Jézus azt mondta: Kedvesebb nekem egy megtért bűnös, mint száz igazhitű. Szögezzük le: a Fideszre szavazni vagy bármely más pártot támogatni nem bűn. Az emberek sokféleképpen állnak hozzá a politikához: van, aki ezzel kel, ezzel fekszik; van, aki egyáltalán nem figyeli; és ezek közt számtalan átmenet létezik. Nekem már a ’90-es évek elején sem tetszett Orbán Fidesze, de sokan ma sem látják bűneiket. Aki szemben áll velük, örüljön annak, hogy egy-két ember ismét kivált a táborukból és felismerte tetteik kártékonyságát.
A liberális Voltaire ezt hirdette: Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy elmondhasd.
Akkor mi a bajunk azzal, aki egyet is ért velünk? Legyünk legalább olyan toleránsak, mint ők voltak, és ne támadjuk, de örüljünk mindenkinek, aki a demokraták sorait erősíti – ha csak tegnap óta is.


Baj van a statisztikával
Popovics Lászlóné, Beregszász, Ukrajna

Mindig nagy figyelemmel kísérem a magyarságunkról szóló híreket. Érdekel a magyar történelem, érdekel, hogyan élnek a magyar emberek a határokon kívül. Potápi Árpád János államtitkár, a felvidéki magyarok kitelepítésének 70. évfordulóján tartott megemlékezésen kijelentette, hogy minden erőnkkel harcolni fogunk a felvidéki magyarság jogfosztását kimondó Benes-dekrétum eltörléséért.
„A kitelepítés áldozatainak emléke kötelez bennünket arra, hogy a határokkal szétszakított magyar nemzet összetartozásának lángját átadjuk a következő generációknak.”
Azzal folytatta: „a nemzeti összetartozás napja alkalmából köszönetet kell mondani annak a két és fél millió Kárpát-medencei magyar embernek, aki nem hagyta el szülőföldjét, és őrzi egykori országunkat”.
Értem, hogy nagyon fontos ilyenkor nagy számokról beszélni, de nem tudom, honnan veszi Potápi államtitkár a két és fél millió Kárpát-medencei magyar embert. Kárpátalján mára, az utolsó adatok szerint, alig maradt 130 ezer magyar, Szlovákiában 500 ezer körül, Romániában 880 ezer, Délvidéken 350-400 ezer, így a 2,5 millió sehogy nem jön össze.
Nem azért írom ezt, hogy kötekedjem Potápi Árpád János szavaival, nem célom. De az igen, hogy a Kárpát-medencei magyaroknak végre pontosabban kellene tudniuk, hányan vagyunk mi, akik a határ túloldalán maradtunk. Ez fontos az anyagi ellátáshoz, a kiadásokhoz, és még fontosabb a jövő évi magyar parlamenti választásokhoz: hány határon kívüli magyar ember fog szavazni?


Az igazi szégyenfal
Róbert Hanna közgazdász, Gyöngyös

Pünkösdvasárnap voltak olyanok, akiknek még az ünnep alatt is el kellett rontaniuk a hangulatot, és mindenféle sajtótájékoztatókat tartottak.
A KDNP üdvöskéje, Hollik István szóvivő elmondta az újságíróknak, hogy a magyarság szégyenfalán van a helyük mindazoknak, akik 2010-ben nem álltak ki a magyar nemzet határokon átívelő egysége mellett, nem szavazták meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt. Ezen a szégyenfalon ott van Gyurcsány Ferenc, Botka László és Vona Gábor. Még szerencse, hogy elfelejtette hozzáadni Soros György nevét!
A szóvivő elmondta, mennyire fontos a pártjának az egység a külhoni magyarokkal, milyen remek dolgokat tett és tesz a nemzeti összefogás kormánya.
Még ebben az évben 17 milliárd forintos kerettel bölcsődei és óvodai programokat hajt végre, és a külhoni fiatalok munkalehetőséghez juttatását 738 millió forinttal támogatja.
Tisztában vagyok azzal, mi volt a célja Holliknak ezzel a sajtótájékoztatóval.
A magyar emberek rég megszokták, hogy a kereszténydemokrata képződmény, amely az elmúlt években semmit sem tett le az asztalra, igyekszik mesékkel kiemelni szerepét a közéletben. Hollik arról egy szót sem szólt, hogy itthon is nagyon nagy szükség lenne a 17 milliárd forintra, amit odaadnak a külhoniaknak. Nem mondott semmit arról, hogy a szegénység az országban kirívóan nagy, hogy a kórházakban nincs személyzet, hogy döglött egereket találtak a csepeli tüdőgondozóban. Ez az egész az igazi szégyenfal! Ha már beszél Hollik István, nagyon kérem, hogy igazat mondjon! Megérdemelnénk a nagy egyházi ünnepen is.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!