A július 8-i Vasárnapi Hírekben megjelent olvasói levelek.


Elszalasztott történelmi lehetőség
Molnár István, Agárd
Az elmúlt 12 évben naponta 2,2 milliárd euró érkezett hozzánk, összege meghaladja már a 10 ezermilliárd forintot. Ennek a rengeteg pénznek az észszerű elköltése történelmi lehetőség volt számunkra, de mi nem éltünk vele. Gazdaságunk nem fejlődött számottevően, talán idén valamennyire, a pénz lélegeztetőgép szerepét töltötte be, feléltük, csak a Fidesz-oligarchák tőkésedtek rendesen. Gondoljunk csak Mészáros Lőrincre, aki egy év alatt százmilliárd forinttal növelte vagyonát.
Minden mutatóban megelőztek bennünket szomszédaink. Idén Románia is, csak korrupció tekintetében őrizzük vezető pozíciónkat. Botrányok, csalások, átgondolatlan beruházások, büntetések szele jár körül bennünket. Engem lelkileg a bodrogkeresztúri, 39 millióért megépült, 40 centiméteres kilátó viselt meg legjobban.
Ehhez a faluhoz fájdalmas, de mégis szép emlék fűz. Nővéremnél 14 éves korában agydaganatot mutattak ki, az Országos Idegsebészeti Klinikán meg is operálták. Lábadozása során összebarátkozott egy hasonló betegségtől szenvedő bodrogkeresztúri kisfiúval.
Mindketten meghaltak a műtét után három évvel. A szoros barátság a két család között hosszú évekig tartott, pedig mi somogyiak voltunk, és a távolság akkor nehezen volt leküzdhető. Ezt az emléket sározta be az a „remekmű”. A kormány 2017-ben 2500 milliárd uniós kifizetést tervez, nem akarnak egyetlen forintot sem otthagyni, hátha veszítenek 2018-ban. Orbán bukása után nem lesz könnyű rendet csinálni.


Esküszöm, nem újságírók
Bazsovics Béla, Budapest
Szegény Balog Zoltán miniszter úr nagyon ideges lett. Kijelentette, hogy „rendkívüli kemény küzdelemre számítunk az egészségügy területén is, meg a politika területén is, hiszen ma sajnos a politikának, a médiának az eszköze a hamis híreknek a gyártása”. A miniszter el sem képzeli, hogy mennyire igaza van, pláne, hogy a média 96 százaléka Mészáros Lőrincz kezében van, és a maradék négy százaléknak megvan a lehetősége, hogy manipulálja a közvéleményt. Nagyon nem tetszik Balognak, hogy vannak olyan újságírók, akik kritizálni merik a szerinte „világraszóló” magyar egészségügyet.
Nem akarom elismételni a világszínvonalú magyar egészségügy állapotát, de élek a lehetőséggel, és megkérdezem Balogot: ez az eset melyik kategóriába tartozik? Bemegy a beteg a VI. kerületi orvosi rendelőbe. Rengetegen vannak, levegő nincs, a váróteremben a hőmérséklet több mint 30 fok. Egyszer csak rájön a szükség, sürgősen a mosdóba kellene menni. Menne, de az ajtó zárva. Egy cetlin kiírva: a kulcsot kérje a 9-es szobában. Odamegy a beteg, bekopog, kijön egy nagyon mérges asszisztensnő, és ordítva azt mondja: „mi a fenének kopog, nem látja az ajtón a kiírást, hogy ne kopogjanak?”, és becsapja az ajtót. Mit lehet ilyenkor tenni, veszekedni a személyzettel nem fogok, csak rontanék a helyzetemen. Kimegyek az utcára és keresek egy vécét máshol. Ameddig keresem, az én sorom már lement, a várakozást újra kell kezdeni.
Esküszöm Balog úrnak, hogy ezt nem újságírók írták, akik lejáratják az egészségügyet, hanem én, aki jól megszenvedett azon a keddi forró nyári napon.


Mindenkinek szabad
Dr. Del Medico Imre, Budapest
A hatalom is pisil néha című cikkükben (VH, június 24.) azt írják, hogy a 19. században alapított, Budapesten zöld villamos néven népszerűvé vált vécéket Beetz Vilmos alapította, és nevéhez fűződik a berendezéshez kapcsolódó szabadalom. Lévén a korai 20. század szülötte, szükségesnek tartom közölni, hogy a szóban forgó szabadalmat László Ferenc javára jegyezték be a szabadalmi hivatalnál, ugyanis az ő találmánya volt az „olajjal szagtalanított vizelde”. Beetz csak sokkal később kapcsolódott be a „szakmába”, de ő is a László-féle szabadalom alapján. László Ferenc találmányát világszerte szabadalmaztatta és ezt hirdette is. A zöld villamosok férfiakat kiszolgáló felében a futó, pontosabban álló vendégek rendelkezésére álló oldalakon a használóval szembeni falon, fejmagasságban elhelyezett feliratsor hirdette: László-féle szabadalom, olajvizelde, vízöblítés nélkül szagtalanít.
Utána következett a nemzeti szabadalmak felsorolása: magyar szabad. (így, rövidítve), német szabad,. francia szabad. stb., stb. Akkoriban járta a vicc egy öreg, vidéki zsidó bácsiról, aki felkereste a zöld villamost.
Miközben nekikészülődött a műveletnek, olvasta a falon látható szöveget. Így fakadt ki: a magyarnak szabad, a németnek szabad, a franciának szabad. Mindenkinek szabad, csak a szegény zsidónak nem, és csüggedten visszagombolva sliccét, távozott.
László Ferencet és családját a találmány gazdaggá tette, irigyelték is őket. A gonosz pesti nyelvek nem kímélték a családot. Magam is jelen voltam, amikor egy ritka éles nyelvű hölgy társaságban, ahol a feltaláló szép és elegáns lánya megjelent, és ruháját a jelen lévő hölgyek egyhangúlag csodálták, e szavakat mondta: könnyű neked, hiszen nektek pisil egész Budapest.


„Nem volt trükk”
Csernus Károly, Göd
Ezt volt arca mondani a Kedves Vezetőnek azután, hogy erőből nem tudták átverni a kétharmados körbe tartozó úgynevezett plakáttörvényt (lex Simicska), majd egy laza mozdulattal áthelyezte „feles” körbe.
Konkrét előzménye az volt, hogy egy elbukott kétharmados szavazás után nyilvánvalóvá vált: az ismétlés sem jött volna össze. Ráadásul Orbán is jelezte, hogy nem jön haza Brüsszelből egy „csicska” szavazásra. (Jól is tette, nem lett még nevetségesebb a világ előtt.) A helyzetre reagálva találta ki a Finkelstein–Habony agytrösztduó villámgyorsan a fenti megoldást. És ez az, ami nem volt trükk, de nem ám! Van egy javaslatom, amivel a trükközésnek még a látszatát is el lehetne kerülni a jövőben, elejét véve mindenféle komcsi, libsi, jobbikos és civil gerjesztésű skandalumnak. Biztosítaná a T. Ház zavartalan, mindannyiunk épülésére szolgáló működését. Egyéni képviselői indítvány benyújtása (ne akadékoskodjanak a bizottságok sem) után hozott törvény mondaná ki, hogy a jövőben bármely benyújtott törvény vagy törvénymódosítás esetén a honatyák egyszerű többséggel szavazhatnak előzetesen arról, hogy a javaslat a feles vagy a minősített körbe tartozzék-e. Az Alkotmánybíróságnak némi jogállási módosítással (idősebbek emlékezhetnek erre a kifejezésre) egyetértési joga lenne ilyen esetekben.
A törvény elfogadásával a Nemzeti Együttműködés Rendszere – a már megvalósított centrális erőtérben – a parlamentben is teljesen zavartalanul működhetne a továbbiakban.


Kinek az ügye?
Jakab Jenő, Budapest
Az MTI információjában elolvastam a Fidesz-alelnök, Németh Szilárd sajtótájékoztatójának anyagát. A témán nem csodálkoztam, mert miről is beszélhet Németh, ha nem Soros Györgyről? Amit mondott, amiatt, úgy éreztem, ez az egész orvosi eset.
Németh Szilárd szerint a Soros által fizetett „álcivilek” a magyar törvényes, alkotmányos, demokratikus rendet támadják azzal, hogy a külföldi szervezetek átláthatóságáról szóló törvénnyel szemben ellenállásra buzdítanak. Megemlítette a Magyar Helsinki Bizottságot és az Amnesty Internationalt.
Szavai szerint a Soros-szervezetek olyan hálózatot hoztak létre, mint Olaszországban a Cosa Nostra. Gondolom, Németh Szilárd mint könyvtárosvégzettséggel rendelkező ember, olvasott arról, hogy a Cosa Nostra azt jelenti az olasz maffiánál, „a mi dolgunk” vagy „a mi ügyünk”. Ha hazánkban ekkora bűnszövetkezetek tevékenykednek, miért nem teszi meg a szükséges jogi lépéseket Németh, aki rengeteg beosztása mellett még a parlamenti nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke is? Miért hallgat erről, és ijesztgeti kijelentéseivel az újságírókat, a magyar embereket? Amit mondott, félelemre ad okot, és a bűnszövetkezeteket likvidálni szokás.
Ha az egész nem igaz, csak Németh Szilárd fantáziájának a szüleménye, azonnal távoznia kellene minden posztjáról pánikkeltés és hazugságok terjesztése miatt. Biztos vagyok benne, hogy a Helsinki Bizottság és az Amnesty International tisztességesen működik hazánkban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!