Olvasóink levelei a Vasárnapi Hírek július 29-én megjelent számában. Krenner István karikatúrájával.

 
Kórházreform 2017... - Krenner István rajza


Európa legerősebb országa
Molnár István, Agárd
Nekem úgy tűnik, ez a tusványosi összejövetel az Orbán-beszéddel a csúcspontján inkább posványosra sikeredett. Azt még értem, hogy a kettős állampolgárságú magyarok biztatást kaptak a választási részvételre, hiszen 95 százalékuk Fidesz-támogató, és több százezres voksolásukkal akár hatalmon is tarthatják Orbánt. Mi, akik itt élünk, nem számítunk. Azt viszont kevésbé értem, miért kellett annyi ostobaságot, hazugságot, csúsztatást rájuk erőltetni. Messziről jött ember, persze, azt mond, amit akar.
Csak néhány idevágó Orbán-megnyilatkozás a sok közül. Trianon óta soha nem volt ilyen erős az ország, mint most. Azt nem tudom, hogy akkor milyen volt, azt azonban igen, hogy sereghajtók vagyunk az unió szinte valamennyi mutatója szerint, Románia is kezd megelőzni bennünket. Amiben erősek vagyunk, az a korrupció, a Fidesz-oligarchák gazdagodása. Mészáros Lőrinc e téren már világcsúcsokat ostromol. Orbán elfelejtette megemlíteni, nyilván nem véletlenül, a magánnyugdíjak privatizációját, pedig az volt a legnagyobb tétel.
A határon túli magyarság megmaradásához erős anyaország kell, mondta Orbán. Ebben igaza van, de mi lenne, ha előbb a határon belüli magyarsággal foglalkozna, mert ha így folytatja, az anyaország fog kiürülni.
Már most 600 ezren jobbnak látták elhagyni Európa „legerősebb” országát. Főleg fiatalok, akik gyermekei már kint fognak megszületni, így lesz a benti magyarból kinti.
Ami a német multik alacsony bérfizetését illeti, mellé kellett volna tenni a magyar nővérek, orvosok, postások, vasutasok stb. keresetét a német hasonló foglalkoztatottak bérével. Akkor el lehetne dönteni, ki szégyellje magát. Azok az Orbánt imádók, akik hajánál fogva rángattak meg egy tiltakozó nőt a beszéd alatt, javaslom, jöjjenek el Békés vagy Nógrád megyébe, próbáljanak meg munkát keresni, abból megélni, hátha rádöbbennek a valóságra.


Nagy és bátor tett
Csernus Károly, Göd
Kedves vezetőnknek a szent cél – szavazatszerzés 2018-ra – érdekében elmondott idei tusványosi szentbeszéde alatt hallatlan skandalum történt. Egy fiatal magyar (székely) hölgy tüntetni, tiltakozni próbált a magyar(?) hallgatóság előtt, néhány általánosan ismert (például Paks II) témában.
Azonnal meg is kapta a magáét!
Láthattuk, ahogyan a fiatal, filigrán lányt hajánál fogva földre rántja egy méretes gorilla (a hírek szerint ő helybéli potentát, egy szenátor asszony sajtós férje).
A karját tarkóig hátracsavarva a helyi magyar „szekusok” ezután elvezették. Nagy és bátor tett volt a rendvédelmiektől. Nekem ezzel kapcsolatban először is a hallgatósággal van némi bajom. Milyen emberek azok, akik ilyen szituációban egyetértően még röhögnek is azon, hogy egy magyar durván bántalmaz egy másik magyart? Miniszterelnökünk a beszédét természetesen ez idő alatt is zavartalanul folytatta, tudomást sem véve a kínos incidensről.
Magyarral magyart veretni külföldön különben sem nagy dolog, mivel éppen tőle tudhatjuk, hogy nem minden külhoni magyar igaz magyar, csak aki fideszes. Aki mégis reagált az esetre, az Kósa IQ Lajos volt, és hozta is a szokásos formáját: a provokátort(!) saját érdekében kellett kimenekíteni a tömegből, ez a világon mindenhol így szokás. Ezt mondta. Borzalom.
Tehát ide is „lejutottunk”. Orbán úr manapság már úgy érzi, hogy Romániában nyugodtan megtarthat egy echte fideszes párttaggyűlést, félelem nélkül, olyan bátran, mintha itthon tenné a Millenárison.
Igaz, anno a Kárpátok Géniusza, Ceausescu elvtárs azt mondta – saját népére utalva ő is –, „a puliszka nem robban”.
Tévedett!


Rohan az idő
Jakab Jenő, Budapest
Jó, hogy a Vasárnapi Hírek helyt adott egy határon túli olvasónak, aki szerint megvan minden esély arra, hogy jövőre, a választások alatt a Fidesz–KDNP azt csináljon, amit akar. (Hova haza? VH, július 22.) Tudjuk, hogy a külhoni magyarok regisztrációját ellenőrizni nem lehet, mert a szigorú állami titkok kategóriába tartozik.
Tudjuk, hogy a határon túli pártok mindegyik vezetője elkötelezte magát Orbán mellett, elég csak elolvasni, hogy miről beszéltek a romániai Tusnádfürdőn.
Brenzovics László KMKSZ-vezető kijelentette, hogy az ukrajnai háborús helyzet miatt az ottani magyar közösség „nem maradhat meg magyarként szülőföldjén” a magyar kormány jelentős támogatása nélkül.
Menyhárt József, a szlovákiai Magyar Közösségi Párt elnöke, Jankovics Róbert a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége ügyvezető alelnöke és Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Közösség elnöke szívélyes köszönetet mondott a hatalmas anyaországi támogatásért. Kérték a Jóistent, hogy Orbán vezetésével folytassák jövőre tevékenységüket. Mindegyik vezető a választási regisztrációt és választási részvételre való mozgósítást nevezte pártja legfontosabb feladatának.
Minden józanul gondolkodó itthoni magyar ember, választópolgár tisztában van azzal, hogy a határon túli több százezer „új” magyar állampolgár eldöntheti a Fidesz–KDNP jövő évi választását. Hacsak az ellenzék végre nem ébred fel nehéz álmából, nem érti meg, hogy valamit tenniük kell, mert borzasztó lenne, ha az Orbán–Semjén duó folytatná a kormányzást.
Az első lépés az lenne, ha a pártok elkezdenének komolyan dolgozni, és nem azzal lennének elfoglalva, hogy egymást alázzák. Az idő rohan.


Idáig süllyedtünk
Martényi Csaba, Budapest
A BKV internetes jegyvásárlási programjában hibát találó 18 éves fiút igaztalanul feljelentették, holott jóindulattal jelezte a rendszer hibáját. Nevezetesen azt, hogy abban óriási biztonsági rés tátong, és ár alatt megvásárolhatók a jegyek, bérletek.
Köszönet helyett a tinédzsert rajtaütésszerűen, mint a hétpróbás bűnözőket, hajnalban vitték el otthonából a rendőrök.
Önkényuralmi módszer ez, részrehajlás nélküli rendőrség ilyet nem tehet. De a szolgalelkű igen! Megfélemlítést okozott.
Ezt nem csak az álmából felébresztett becsületes, romlatlan, segítőkész fiatal fiú sem érti, hanem társadalmunk igazságában bízó többsége is döbbenten áll az eset előtt.
A másik eset, ami ébresztőt fúj a jó érzésű emberek sokaságában, eddig és ne tovább, az a brutálisan bántalmazott erdélyi lány esete, aki füttyel fejezte ki Orbánnal kapcsolatos nemtetszését a tusnádfürdői találkozón. Hajánál fogva ráncigálták, gorombán leszorították, elhangzott: verjék ki a fogait az ilyennek! Utána kezét hátracsavarva vezették ki. Az emberi mivoltából kivetkőzött, hajtépő gorilla brutalitása sokkoló volt. Aki látta a Gestapo-módszerekre emlékeztető kegyetlenséget, elégtételért kiáltott. A leginkább megrázó az, hogy nem volt egy igazi székely, vagy egyszerűen férfi, aki a védtelen nőnek védelmére kelt volna.
A tettes ismert, akinek kihívóan közösségellenes, megbotránkozást és riadalmat okozó magatartása szabadságvesztéssel büntethető, reméljük, ha a füttyös lányt cserbenhagyó férfiak nem is, de a székelyföldi bírók igazságot szolgáltatnak a szabadon véleményt nyilvánító földijüknek.
Addig is higgyünk abban, hogy Székelyföldön még nem múlt ki a demokrácia, csak egy fájdalmas ütést kapott kívülről, az országhatáron túlról.


Kétfordulós kellene
Bojtor József, Dunakeszi
„A nép a hatalmát… akaratának szabad kifejezését biztosító választáson… választott képviselői útján… gyakorolja.” Idézet az ingoványra épített Alaptörvényből.
A jelenlegi egyfordulós választási rendszer ezt a mézesmadzagszerű kinyilatkoztatást hazudtolja meg. Nyilvánvaló ugyanis, hogy az olyan választási rendszer, amely törvényesen teszi lehetővé, hogy egy 20-30 százalékos támogatottságú párt alkotmányozásra jogosító parlamenti többséghez jusson, az a többpárti demokratikus országirányítás helyett az egypárti diktatúra feltételét teremti meg.
Jelenleg a szavazni hajlandó állampolgár – ha elégedetlen az uralkodó párt kormányzásával – vagy az ő akaratát képviselő jelöltre szavaz és számol azzal, hogy jelöltje nem nyer és minden (a bizonytalan életfeltétel, az igazságtalan közteherviselés, az embert csak erőforrásnak tekintő állapot) változatlan marad, vagy csúnyán cserbenhagyja jelöltjét és a „legerősebbnek” látszó ellenzéki jelöltre szavaz. Akaratának szabad kifejezéséről szó sem lehet. Szerintem sokan ezért nem mennek el szavazni.
Kétfordulós rendszer első fordulójában nyugodtan szavazhat az általa elfogadható jelöltre, mert esetleges sikertelenség után az újabb fordulóban a versenyben maradó jelöltek lakossági fórumán megismerhető kompromisszum alapján dönthet a támogathatóról.
A második fordulóban győző képviselőjelölt segíti a népakarat érvényre jutását, mert megválasztása után tekintettel kell lennie a feltétellel támogatók akaratára is.
Arra nincs remény, hogy az elkövetők beismerjék a jelenlegi rendszer Alaptörvény-ellenességét, de a kormányváltásra készülők a népakarat érvényre juttatásának programjával szavazásra ösztönözhetik a ma még bizonytalanokat, kiábrándultakat.
 


Olvasóink levelei
Kérjük önöket, amennyiben véleményüket megjelenésre szánják, adják hozzá nevüket. Adataikat bizalmasan kezeljük. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül tükrözik lapunk álláspontját.


Kedves Olvasóink!
A Vasárnapi Hírek postacíme: 1066 Budapest, Jókai utca 6. Telefonszám: (06-1)999-9531. E számon várjuk olvasóink hívását minden hétfőn délelőtt 9 és 12 óra között.
E-mail cím: levelezes@vasarnapihirek.hu.
Kérjük, leveleiket e címekre küldjék! Olvasói leveleket nem őrzünk meg és nem küldünk vissza.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!