Olvasóink levelei a Vasárnapi Hírek december 9-én megjelent számában. Krenner István karikatúrájával.

 
Ünneprontás - És vegyék tudomásul, hogy Erzsébet-utalványt nem fogadok el boríték helyett! KRENNER ISTVÁN rajza


Milliós passzív tömeg
Bojtor József, Dunakeszi
Miközben arról szólnak a hírek, hogy az Orbán-kormány leváltható a jelenleg passzív, mintegy milliós tömeg megnyerésével, ismereteim szerint a pártok szinte semmit nem tesznek érte. Az MSZP ugyan egy feltehetően azoknak szóló célt – Fizessenek a gazdagok! – tűzött ki, de nem mondták, hogy kiket tekintenek gazdagnak.
Több párt programjában is fellelhető a progresszív adózás terve konkrét ismertetés nélkül. Nem is változik a támogatottságuk érdemben.
Az értelmetlenül lecsökkentett tőkejövedelmi adókulcs mellett egy újabb szja-kulcs (amely ma még ismeretlen) nem feledteti a passzív lakosságban a rendszerváltáskori 7 kulcsos szja-val kialakított arányos közteher-viselési érzést, ami mára megszűnt. A passzivitást az is fokozza, hogy a jövedelmi skála felső részébe tartozóknál a közteherviselésben való részvétel csökkenése együtt járt a felelősségvállalás csökkenésével.
A rendszerváltáskori adórendszer észszerű visszaállítása bizonyára hátrányosan érintené az országgyűlési képviselőket, ezért nem szólnak arról, hogyan képzelik el az ún. progresszív adózási rendszert. Ez azonban csak azért van így, mert a jövedelmek és a teljesítmények elszakadtak egymástól. Szerintem legalább olyan fizetés illetné meg egy 60-80 ezres választói körzet egyéni képviselőjét, ha vállalását teljesíti, mint egy hasonló létszámmal dolgozó vállalat vezérigazgatóját. Természetesen, mint ahogy a vezérigazgató elmozdítható, a rossz képviselő is visszahívható.
Mivel a választás közeledtével sem hallani az arányos közteherviselés és felelősségvállalás konkrét tervéről, még az ellenzék véletlen (váratlan) győzelme esetén is kétséges, hogy a lakosság megosztottsága mérséklődik, a kivándoroltak nyugdíjazásuk előtt hazatérnek.


Szép summa
Ferenczy Tamásné. Budapest
Természetesen tudom azt, hogy a házelnökünk, Kövér László mennyire utál mindent és mindenkit, aki a baloldalt képviseli. Talán az egész világon ritkaságnak számít, hogy egy parlament elnöke nem minden képviselőnek a vezetője, hanem, mint nálunk, csak azoknak, akik a forradalmi pártot, a Fideszt képviselik. Vagy azokat, akik csak a papíron létező pártocska oszlopos tagjai.
Kövér a létező legnagyobb pénzbírságot szabta ki Szél Bernadettre, amiért az LMP frakcióvezetője Hadházy Ákossal együtt „Hazudik!!!” feliratú lapokat mutattak fel, amikor Németh Szilárd fideszes képviselő napirend előtti felszólalását tartotta. Németh szokása szerint a nem létező Soros-tervről beszélt, arra reagáltak így az LMP-s képviselők.
Nem tudom, mi kerül itt 432 ezer forintba, ez hatalmas summa a semmiért. Kövér biztosan tudja. Szeretném őt megkérdezni, miért nem büntette meg a házelnök azt a rengeteg kormánypárti képviselőt, akik azon a napon be sem mentek a munkahelyükre. A terem teljesen üres volt, senkit sem érdekelt a napirend. Ezért is kellett valami olcsó cirkusszal elterelni a figyelmet. Ez Kövérnek, mint mindig, most is bejött. De meddig fog ez tartani?


Mi jöhet még?
Csizmár Máté, Vásárosnamény
Itt, nem messze a határtól, mindig történik valami, ami felkelti az emberek figyelmét. Amióta a határ túlsó oldaláról jönnek az ottani „turisták” Magyarországra, nem csodálkozunk semmin, mert már sok mindent tapasztaltunk. A rádióban, a tévécsatornákon, a helyei lapokban mindennap látjuk és olvassuk a kormánypropagandában azt, hogy mennyire fél a kormány a migránsoktól, a csempészektől. Kerítéseket építenek az ország nyugati részében, hatalmas erőket összpontosítanak oda. És kért bennünket a kormány, hogy vegyünk részt az úgynevezett nemzeti konzultációban. Nem tudom, mi mit is tudnánk tenni ezzel a konzultációval, gondolom ez az országnak is csak hatalmas pénzkidobás.
A kárpátinfo.net oldalain olvastam egy hírösszefoglalót. „Magánhatárt szervezett egy nagybégányi csempész Kárpátalján”. Tudjuk, hogy az ukrán biztonsági erők emberei letartóztattak egy illetőt, aki Kárpátalján magánhatárt szervezett.
A hatóságok letartóztatták az ukrán-magyar állampolgárságú Horváth Attilát, akit „Doki” becenéven ismernek. Oleh Szlobogyán, az Ukrán Állami Határszolgálat vezetőjének tanácsadója elmondta, hogy egy olyan bűnözői csoportot számoltak fel keleti határunknál, melynek tagjai 140 hektárnyi földterületet sajátítottak ki illegális csempészet, migránsok menekülőútja és cigarettacsempészet szervezéséhez. Erre példa egész Ukrajnában eddig nem volt. És ez évek óta működött itt, nem messze. Szeretném megkérdezni Hidvéghi Balázst, a Fidesz kommunikációs igazgatóját: a hatóságok tényleg nem tudtak arról, hogy országunk keleti részében ekkora a bűnözés? Borzasztó.


Megosztás, gyűlölet és félelem
Kutnyik Pál, Szeged
A most regnáló hatalom a nyugati polgári demokrácia helyett a keleti illiberális politikát választotta. Orbán ellenzékiként, 2007. október 23-án így mennydörgött: a keleti politika nem tűri az önrendelkezést, a függetlenséget, és nem tűri az igaz szabadságot sem. Kérdezem: akkor meg mire való Putyinnal meg a többi, általunk is ismert keleti országgal az a fene nagy barátság? Részben persze tudom, hogy miért (Nyugaton már egy barát sincs), másrészt mindenki más (és nem csak Nyugaton) elhidegült az Orbán-rezsimtől. Nem véletlenül!
Orbán, amióta módjában áll, megállás nélkül harcol, egyfolytában ellenségeket, bűnbakokat keres és talál, mert úgy véli, kizárólag így tarthatja egyben híveit. Ami bizony kimondatlanul is lesújtó vélemény táborára. Beszédei is általában erről szóltak és szólnak. A kabinet nagyon is jól tudja, hogy migránspolitikája (erőssége a megosztás, a félelem és a gyűlölet) ma az egyetlen ügy, amivel tompíthatja a kormányváltó hangulatot. Pedig ez mindös?- sze blöff, azaz hazugság. Vezetőink ilyen és hasonló helyzetekben nem éreznek egy kicsi szégyent sem? Meglepne, ha igen.


A politika ára
Popovics Lászlóné, Beregszász, Ukrajna
Mint tudjuk, semmit sem lehet ingyen kapni. Ahogy itt, nálunk mondják, ingyen csak a sajt van az egérfogóban. Már rég lehet arról hallani, és erről sokszor írt a Vasárnapi Hírek: rengetegen kihasználják a lehetőséget, hogy mindenféle hamis okmányokkal megkapják a kitűnő nyugdíjakat az anyaországban. Természetesen a külhoni magyarokról van szó, akikről „nagy szeretettel” írt a napokban a napi. hu és leadta a Célpont című műsor is a Hír Tv-n. Nem tudom, mi igaz az egészből, lehet, hogy minden, de tekintettel arra, hogy én még nem értem el a magyarországi nyugdíjkorhatárt, nem tudom, hogy 300 ezer forintos nyugdíj járna-e nekem vagy több.
Olvastam ezekről a nyugdíjakról, és nem értettem. Az anyaországban nincsenek hivatalok, amelyek kötelesek lennének ellenőrizni, hogy ki, miért, hogyan kapja a nyugdíját a határon túli magyarok közül? Ki tartozik a magyarsághoz, és ki az, aki még magyarul sem beszél, de a nyugdíjat felveszi? Vagy ebben is, mint mindenben, egy szervezett csoport működik, amelynek az a dolga, hogy találjon az itteni magyarok részére lakásokat a határ mellett, ahova lehet bejelentkezni, megadni a címet a nyugdíjfolyósító igazgatóságnak, majd havonta egyszer felvenni a nyugdíjat?
Anyaországi sajtótermékek írják, hogy vannak lakások Mándokon, ahova több mint 90 ember van bejelentve. Az anyaországban ez kevés vezetőt érdekel, pláne, hogy hamar itt vannak a választások, és mindenkinek tudnia kell tudni, hogy kire adja a szavazatát. Mindennek megvan az ára.


Szól a rádió
Fried Rudolf, Budapest
Véletlenül alkalmam volt meghallgatni a Karc FM rádióban a Paláver című beszélgetős műsort. A műsorvezető Stefka István ismert személy volt, aki, mint megtudtuk, kevés nyugdíjat kap, mert a kilencvenes években, „még Horn Gyula alatt” kirúgták a rádióból, és ő hat évig nem dolgozott. Nem annyira a Stefka-féle történet érdekelt engem, hanem az, hogy még a radikális szélsőjobb médiában is nagyon ritkán lehet hallani azt, amit a Karc hullámai ránk öntöttek. Megtudtuk, hogy
„Dzsordzsi bácsi”, vagyis Soros György egy tömeggyilkos, meg azok a professzorok, egyházi személyek, nagy senkik, akik ajánlották, hogy Soros György megkapja a Nobel-békedíjat, nem érdemlik meg, hogy valaki is beszéljen róluk. A szöveg tele volt hamisítatlan antiszemita aláfestéssel, gyűlölettel. A műsorvezetőt ez nem érdekelte, sőt élvezte, hogy jókat elbeszélget a betelefonáló „hazafiakkal”.
Nagy szégyen, hogy hazánkban megengedett, hogy ennyire primitív műsorok hangozzanak el egy rádióban. Másfelől mindent megszoktunk már.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!