A Vasárnapi Hírek 2016. 22. számában megjelent olvasói levelek - Krenner István karikatúrájával.

 
Üzenjük Brüsszelnek?! – Tudjuk, hogy nem hallgat ránk, de mi lenne, ha a méregdrága népszavazás helyett visszafogadnánk néhány középkorban elűzött dúsgazdag törököt...?! KRENNER ISTVÁN rajza

Vigyázat, feljelentő!
Buzsinszky Mária, Budapest

Sok mindent sikerült nekem megélni a rendszerváltozás előtt, de utána is. Voltak jó dolgok, és voltak rosszak. A legjobban mindig azoktól tartottam, akik csak akkor élvezték az életüket, ha fel tudtak valaki jelenteni. Ilyen volt a házmesterünk Erzsébetvárosban, aki mindenkit feljelentett, ha vendégeket fogadott, netán későn érkezett haza.
Gondoltam, hogy egyszer és mindenkorra eltűnnek a senkiházi feljelentők, besúgók, notórius embergyűlölők. Tévedtem, természetesen. Ezek ma is élvezik azt, ha valami rosszat tudnak tenni más embernek, röhögnek a koszos markukba, ha ez jól is sikerül. Nyomozás indult a tanártüntetéseket szervező iskolaigazgató, Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója ellen. Feljelentette a tisztelt igazgatót egy olyan ember, aki eddig is számos ellenzéki szervezetet és – amire nagyon figyelt – nem kormánypárti sajtóterméket is felnyomott már. A rendőrség azt nyilatkozta, hogy „minősülő közfeladati helyzettel visszaélés bűntett gyanúja” miatt indított eljárást Pukli István ellen. Biztos vagyok benne, hogy a rendőrség tudja a dolgát, és reálisan fogja értékelni a mocskolódó senkiházi tevékenységét.
A gyermekeim a Teleki Blanka Gimnáziumban tanulnak – és ennek nagyon örülök. Kitűnőek a tanárok, fantasztikus a gimnázium, és nagyon is a helyén van az igazgató. Tudom, hogy a mai klikkes bagázsnak fel kell valamit mutatni, például azt, hogy ezt az igazgatót is kikészítik. De, gondolom, nekünk, szülőknek is van mit hozzászólnunk.
Nem a besúgók irányítják a véleményünket. Örömmel értesültem róla, hogy megszüntették a nyomozást Pukli István ellen, aki nem is tudott arról, hogy nyomozás folyt utána, sőt arról sem tájékoztatták hivatalosan, hogy lezárták az ellene indított ügyet. A rendőrség tette a dolgát?!


Jól tették, hogy benyújtották
Fábri Ferenc, Budapest
A feltétel nélküli alapjövedelem, melyet a Párbeszéd Magyarországért szorgalmaz, olyan jó ötlet, hogy szinte meglepne, ha a Fidesz mellé állna. Legutóbb a párt társelnöke, Szabó Tímea részletezte az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a tervezetet, amelyet már be is nyújtottak az Országgyűlésnek. Ez mintegy 2-3 ezermilliárd forint átcsoportosításával számol, de új források bevonását nem igényli. Pártunk és kormányunk már csak ezért sem fogadhatja el: így ugyanis nem lehetne lopni (vagy csak keveset). Az alapjövedelem havi 50 ezer forint lenne.
A rendszer bevezetése esetén minden, ennél alacsonyabb összegű segélyt és támogatást megszüntetnének, többkulcsos adót vezetnének be, s a magasabb jövedelműekkel fizettetnék meg a szegények támogatását, mérsékelve a társadalom polarizációját. Ez igazi baloldali gondolat, elképzelhetetlen, hogy Orbánék ilyesmit elfogadjanak. A pénzszórást, a luxusberuházásokat is leállítanák, mint például Paks II-t, a budapesti olimpia álmát, Orbán Várba költözését, a Liget beépítését és a stadionprogramot. Milyen szegényes és unalmas is lenne így az ország!
A PM másik vezetője, Karácsony Gergely zuglói polgármester kerületében meg is kezdte a rendszer bevezetését. Én azt hiszem, Szabó Tímeáék nagyon jól tudják, hogy javaslatuk a NER éveiben nem megvalósítható. Mégis, jól tették, hogy benyújtották, hiszen a felmérések szerint a lakosság háromnegyede támogatja, és a Fidesz csak önmagát leplezi le (sokadszorra), ha elutasítja. Egy ellenzéki párt ma nem sokat tehet a haza, a társadalom érdekében, mégis, folyamatosan kezdeményeznie kell, nemcsak azért, hogy a választók lássák, milyen elképzelései vannak, de azért is, hogy rendre kiderüljön: a kormányzó erő mennyire csak a saját hatalmával és üzleteivel törődik, a lakosság alsó 9/10-e mit sem számít neki. Hajrá, PM!


Nem létező fogászatok
Békesi Dániel, Budapest
Nagy a csend, és ez a gyanús. Az RTL Klub információja alapján hetek óta tudjuk, hogy több mint 300 millió forint támogatást ítéltek nem létező fogászatoknak. A sajtó képviselői ellátogattak a fogászatok színhelyére, ám majdnem egyetlenegy címen sem találták meg azokat a társaságokat, amelyeknek élniük és virulniuk kellene. Az egyik pesti utcában a kapucsengő alatt az volt kiírva, hogy D Dentál Klima Kft., de ott csak egy felszámolás alatt álló cégecskét találtak.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, amely az Innováció a fogászatban pályázatot írta ki, már megszűnt. Ma ezzel a kérdéssel a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkozik. Ők is hallgatnak. Nem is csodálkozom ezen, mert például Dorogon, az egyik címen hat fogászat – Great Dental, Babek Dental, Shining Dental, Painless Dental, Felsink Dental és Peria Dental – „működik”. Egy gond van: soha senki nem látta ezeket a dentális hölgyeket és urakat.
Nemrég azt is megtudhattuk, hogy volt egy pályázat a fogászatok részére. Jelenleg 100 hatályos szerződés van, a kedvezményezettek pedig összesen 2,4 milliárd forintnyi támogatásban részesültek. Hogy mi van a vizsgálattal? Senki nem tudja, senki nem akar nyilatkozni.
Egy szegény fiatalember kakaós csigát lopott egy élelmiszerboltban, ezért rablás miatt indítottak ellene eljárást, és már több mint fél éve előzetesben ül, mert „nem fejeződött be a nyomozás”. Aki milliárdokat lop, az csakis nemzetünk hőse lehet. Istenem, de jó, hogy a fogaim rendben vannak!


Orbán Viktor futása
Hegedűs Sándor, Budapest
A csaknem kétszázezer lélekszámú, nomád életmódot folytató magyarság 895-96-ban leigázta a jórészt földművelést folytató többségi szlávságot és berendezkedett a Kárpátmedence egy részén. Ősmigráns elődeink katonai fölényükkel tudtak rátelepedni a „bennszülöttekre”, s immár több mint ezer éve átvették a térség feletti uralmat.
A mai közel-keleti migránsok nem fegyveres erőkkel indultak Európába, hanem puszta kézzel, szegényes motyóval, hogy új hazára leljenek. Orbán riadót fújt: veszélyben a magyarság, elnyeléssel fenyegeti a keresztény országot az iszlám! Valóban? Ezer évig vándoroltak hazánkba németek, románok, északi és délszlávok, zsidók, s nem lett Magyarország a bevándorlók zsákmánya. Ellenkezőleg. Alkalmasaknak bizonyultak a megrozzant haza felerősítésére. Mire való a harangok kongatása? Óvni kellene bennünket egy maroknyi idegentől? Nem inkább az elnyomorodás eszkalációjától kellene félteni a magyarságot? Vagy talán másról van itt szó? Nem vagyok elkápráztatva miniszterelnökünk szellemi kapacitásától, de kizártnak tartom, hogy ezzel ne lenne tisztában. Azzal is, hogy a rasszizmus igen hathatós eszköz a fennálló állapotokkal szemben berzenkedők megosztására. Fennállásunk több mint ezer esztendeje alatt a bevándorló szlávok, románok, németek, zsidók kimutathatóan hasznára voltak az országnak, elsősorban gazdasági tevékenységükkel, de kultúránkra is jó hatással voltak. Gondolom, István királyunk sem keresztényi könyörületességből intette a magyarságot az idegenekkel szembeni toleranciára. Felismerte: a jövevények munkaerőt, szakértelmet, pezsgést hoznak.
Orbán Viktor meglovagolja a magyar nép lelke mélyén rejlő idegengyűlöletet, megosztja a zúgolódókat, és maga iránt rokonszenvet ébreszt. Ezt 2018-ban kamatoztatni akarja. Sajnálatos, hogy a rasszizmus ilyetén kezelésében az ellenzék nagy része is követi a kormányfőt. Nem bumeránggal játszadoznak?


Pofátlan közpénzpazarlás
Jakab Jenő, Budapest
Vagy netán urizálás, felvágás, hatalmi arrogancia. A magyar nyelv nagyon gazdag, sokféleképpen lehet illetni azt, amit megtudtunk a tisztelt állami vezetők gépkocsihasználatáról.
Tudom, hogy írásommal semmit nem tudok változtatni azon, hogy az állami autóflotta ötmillió kilométert tett meg tavaly, többnyire a magyar utakon. Amikor elolvastam, hogy Potápi Árpád 107 108 kilométert furikázott az országban és 2 899 204 forintot dobott ki tankolásra, nem hittem a szememnek. Ennyi pénzből a családom két évig él, vagyis ennyi a keresetünk. Amikor megtudtam, hogy Nagy István földművelésügyi államtitkár 105 487 kilométert tett meg a magyar földek ellenőrzései alkalmából, az volt a benyomásom, hogy ez nem Magyarországon, hanem a kazahsztáni sztyeppéken történt 2 millió 300 ezer forintért. L. Simon László államtitkár tankolásra 2 millió 200 ezer kemény magyar forintot dobott ki, vitte a jobbnál jobb ötleteket a vidéki emberekhez. Lehetne folytatni, de aki szeretné, elolvashatja, mire költöttek százmilliókat a mai uraságok. Amikor megkérdezték Soltész Miklós államtitkárt, hogy miképpen jött össze a 90 ezer kilométer a szolgálati luxusverdáján, azt válaszolta: „Dolgozom nemzetünk egyházi, nemzetiségi és civil közösségeiért.”
Gratulálok az államtitkárnak, szenzációs a mondókája. Kár, hogy elfelejti: rajta kívül még sok millió magyar ember is keményen dolgozik nemzetünk közösségeiért. Csak ők csórók, szegények és szerencsétlenek a mai urak árnyékában.

Kérjük önöket, amennyiben véleményüket megjelenésre szánják, adják hozzá nevüket. Adataikat bizalmasan kezeljük. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül tükrözik lapunk álláspontját.Kedves Olvasóink!
A Vasárnapi Hírek postacíme: 1300 Budapest,
Pf. 231. Telefonszám: (06-1)999-9531.
E számon várjuk olvasóink hívását minden
hétfőn délelőtt 9 és 12 óra között.
Faxszám: (06-1)430-1563.
E-mail cím: levelezes@vasarnapihirek.hu.
Kérjük, leveleiket e címekre küldjék!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!