Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő hét eleji sajtótájékoztatóján közölte, hogy a szocialisták gazdaságpolitikája kudarcot vallott, ezért a nemzeti ügyek kormánya határozottan elutasítja a szocialisták megszorításpolitikáját. Ilyesmit a szóvivő általában újabb adóemelések, lenyúlások, elkobzások előtt szokott bejelenteni, ezért némi szorongással vártam, hová fog megint lesújtani a kormány vasökle. Hál’ istennek kiderült, ezen a héten nem szorítják tovább a nadrágszíjat, mert ha túl szoros lesz, akkor már nem tudják lerángatni rólunk még a gatyánkat is.

Aztán arra gondoltam, esetleg rossz papírt hozott magával Szijjártó a tájékoztatóra. Nálunk is előfordul néha, hogy a feleségem már nem bírja nézni az íróasztalomon dúló káoszt és rendet csinál. Ilyenkor napokig nem találok semmit, viszont előkerülnek régi cetlik. Talán ilyesmi áldozata lett Szijjártó is. Véletlenül egy két-három évvel ezelőtti dörgedelme került a kezébe, és nem jutott eszébe, hogy már ők vannak kormányon.

Egyébként ezeket a szövegeket már csak a legelvakultabbak veszik be, meg talán még azok a vak emberek, akiknek csak most nyílt alkalmuk megismerkedni Orbán Viktor igazi arcával. A Vakok Intézetében - az ott lakók kérésére - gipszbe öntötték ugyanis Orbán arcmását, hogy annak megtapogatásával a vakok is megismerjék a miniszterelnök vonásait. Az arc megsimogatásakor elindul egy felvétel is, amelyen Orbán önmagáról beszél. (Ugyanitt megtalálható Schmitt Pál arcképe is. Valószínű, hogy simogatásra ő is Orbán Viktorról kezd el beszélni.) Talán azt készíti elő Szijjártó nyilatkozata, hogy tovább fogják fejleszteni a tapogatásra elhangzó szöveget. Ha balról simítják Orbánt, akkor azt mondja „elmúltnyócév”, ha jobbról, akkor meg azt, hogy „gyurcsányahibás”.

A gipsz Orbánról egyébként többeknek a személyi kultusz jutott eszükbe. Tényleg nincs kizárva, hogy ő még életében szobrot kap, utcákat, tereket, sőt fagylaltot neveznek el róla. De most szerintem inkább arról van szó, hogy a vakok általában nagyon szívós, öntudatos emberek, akik arra törekednek, hogy hátrányos helyzetük ellenére a lehető legteljesebb mértékben részt vegyenek a társadalom mindennapi életében. Velünk akarnak lenni jóban, rosszban. A látók például a tévén keresztül naponta találkoznak Orbán Viktor arcával, a világtalanok számára ez azonban nem adatik meg. A hazai vakságnak most végre megteremtődött a lehetősége, hogy rendszeres simogatásokon keresztül szerezze be mindennapi Orbán-szükségletét. Nem lennék meglepve, ha vidéki városokban hasonló gipsz Orbánokat helyeznének el, hogy a gyengén látóknak, a vakoknak és az elvakultaknak ne kelljen a fővárosba utazniuk egy kis simogatásért.

Talán a közoktatási törvénytervezettel is kapcsolatosak a szijjártói dörgedelmek arra utalván, hogy nem a saját bénázásaik, hanem az előző rezsim miatt kell becsempészniük a tandíjat a felsőoktatásba. A diákok fel vannak háborodva, tüntetni akarnak, de szerintem ezt még hideg fejjel végig kéne gondolniuk. Erre kiválóan alkalmasak lehetnek a Pest megyei oktatási intézmények, ahol kikapcsolták a fűtést, mert a fideszes önkormányzatú megye régóta nem fizeti ki az iskolák gázszámláját.

A diákok úgymond rétegesen öltözve ücsörögnek a fűtetlen tantermekben. A réteges öltözet azt jelenti, hogy egyes rétegeknek telik télikabátra, más rétegeknek meg nem.

Már-már lemondtam volna, hogy megtalálom Szijjártó szavainak indokait, amikor napvilágot láttak az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) számai. Nos, az államadósság elleni kíméletlen harc oda vezetett, hogy a másfél évvel ezelőtti 18 600 milliárdról mostanra 20 600 milliárdra nőtt az államadósság, de úgy ám, hogy ebbe a feneketlen lyukba még beletöltött a kormány 1350 milliárdot a nyugdíjpénzekből is. Az utolsó három hónapban 2000 milliárddal lett több az államadósság. (Számtanpélda: ha három hónap alatt 2000 milliárddal nő az államadósság, akkor négy év alatt mennyivel csökken?)

Valószínű, hogy az ÁKK a szoclib ellenség egyik utolsó bástyája, ahol még számokat használnak és nem például olyan sokkal könnyebben érthető metaforákat, hogy a magyar gazdaság gyorsnaszád (copyright O. V.). Talán még ide sorolható a KSH is, ahol kiszámolták, hogy kevesebben dolgozunk, mint egy éve, viszont július-augusztusban száz emberrel nőtt a foglalkoztattak száma. (Neveket nem említettek.) Ez némileg módosítja az egymillió új munkahely ígéretét, ami így nem tíz, hanem kb. 833 év alatt valósulhat meg. Ezek elég durva adatok, de úgy hírlik, illetékesek már simogatják a számokat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!