A hét képe, a hét hasonlata, a hét mondata, a hét kinevezése és a hét száma.

 
Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker

A hét képe
Orbán Viktor ismét bebizonyította, hogy nem a kézfogások mestere, de legalább okult a tavalyi FIFA-gálán történtekből, amikor kénytelen volt a színpad közepén toporogni egyedül. Most erre esély sem volt, hiszen Brüsszelben addig fogta Jean-Claude Juncker kezét, amíg az ki nem vezette a teremből. Az esetet külön szépíti a miniszterelnök utólagos keménykedése, aki – miután valahogy sikerült elengednie az Európa Bizottság elnökének kezét – újságírók előtt közölte: „Húsz éve dolgozom azon, hogy mindenkinek elmondjam, újra és újra nyugodtan, hogy mi, amikor beléptünk az Európai Unióba, akkor szövetségeseket választottunk, és nem főnököt. Magyarországnak nincs főnöke.” Így is van. Főnök nincs, de azért jó, ha valaki fogja az ember kezét.

A hét hasonlata
„A devizahitelezés léket kapott hajójában többen voltunk, de csak Magyarország úszott ki a partra” – veregette meg saját vállát Matolcsy György, mondván: az Európai Unióban, a globális térben és a magyar modellel hadilábon álló szaksajtóban is dicsérik a magyar modellt.

A hét mondata
„Egy olyan szappanoperára kezd hasonlítani a magyar kormány és az uniós, illetve nemzetközi szervezetek vitája, ahol nem csak a szereplők, de a forgatókönyvírók sem tudják, miről akar szólni a történet” – így kezdte felszólalását Kovács Zoltán kormányszóvivő az Európai Parlament Alapvető jogok, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) által csütörtökön Magyarországnak szentelt vitán. A meghallgatáson a civil szféra vegzálása és a magyar sajtó szorongatott helyzete mellett terítékre került a hajléktalanok életének ellehetetlenítése és a kormány bevándorlásellenes kijelentései is, ám Kovács cinikus válasza szerint a felhozott témák nagy részét a magyar kormány már megvitatta az arra illetékes intézményekkel és lezárta, így nincs miről vitatkozni.

A hét kinevezése
Maga a nagy Osztap Bender is leborulhatna Horváth István előtt, aki egy teljes évig járta az országot sertésprogramért felelős miniszteri biztosként, titkárnővel, szép autóval, ahogy azt illik. Szép is lenne ez, csakhogy ilyen poszt valójában nincs, úgyhogy mindazok, akik a sertésprogram fellendítése érdekben jó szívvel tárgyaltak vele, most kissé bután érezhetik magukat. Némileg csorbítja a nem létező titulus büszke viselőjének érdemeit, hogy még ő maga is hitte, hogy van ilyen poszt, mivel egykor Fazekas Sándor felkérte rá, kinevezni viszont sosem nevezte ki. Horváthot ez az apróság nem zavarta, járt-kelt, tárgyalt, egyeztetett, bár hogy pontosan miért és miről, azt lehet, ő maga sem tudta.

A hét száma: 888
Úgy hírlik, Habony Árpád szupertanácsadó fejéből pattant ki az ötlet, hogy 888.hu néven induljon állami hírportál, konkurenciát állítva nem csak az erősen kritikus hangvételű 444.hu-nak, de a többi online tartalomnak is. Már csak az a kérdés, hogy miért 888? Kétszer olyan jó lesz? Vagy kétszer olyan hosszú cikkeket írnak? Esetlen kétszer olyan elfogult lesz az állami portál, csak a megfelelő irányba?

 

------------------------

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!