Öröm és bánat - F. Tóth Benedek kommentárja

 
Berki Krisztián

Fantasztikusan kezdtek a magyarok a riói olimpián, amit az is jelez, hogy a hétvége előtt – lapzártánkig – öt arany-, egy ezüstés egy bronzéremmel az előkelő 6. helyen állt Magyarország az éremtáblán. Nem egységes ugyanakkor a sportolók felkészülésének megítélése, hiszen míg a külföldön edző Hosszú Katinka sorra nyeri az aranyérmeket, mások kevésbé vagy egyáltalán nem hozzák elvárt formájukat.

Miközben ez volna a probléma?   Mert egy egész ország ült/állt például döbbenten Imre Géza elveszített aranymérkőzése előtt, miközben pályafutását tekintve kevés olyan példaképet lehetne a fiatalok elé állítani, mint ő. És lehet, hogy az ezüst örömét csak később éli át a világbajnok vívó, de eddigi olimpiai teljesítményét aligha lehet kudarcnak nevezni. És ebből a szempontból érdekes a 16 között búcsúzó Tóth Krisztián dzsúdós kifakadása az MTI-nek, miszerint „Nem tudom, hogy ez közép-európai vagy magyar betegség-e, de akivel az olimpiai faluban beszélgettem ezekről, mindenkit agyonnyom az olimpia (…) Ha valaki aranyérmet szerez, akkor az folyamatosan kokszol, ha valaki ezüstérmet szerez, akkor az hogy rontotta el a döntőt, ha valaki kiesik, akkor… Hallottam olyat, hogy csak súly a repülőn, akkor meg minek jön ki…”

Lehet, ideje volna nem az elvárásokhoz igazítani az örömöket. Ebből a szempontból példaértékű, amit a londoni olimpia aranyérmes tornásza, Berki Krisztián (képünkön) írt Gyurta Daninak:

„A sport szépsége abban rejlik, hogy sokszor emberfeletti teljesítményre vagyunk képesek, mégis emberek vagyunk!!! Nekünk is van jó és rossz nap, van, amikor minden összejön és elérjük a világ tetejét, és van, amikor megjárjuk a poklot is!!! De a sportolót, tudjátok, mi különbözteti meg a bajnoktól??? Az, hogy az igazi bajnok fel tud állni, továbbmegy és tanul a kudarcból és csak a jóra és a következő célra koncentrál!!! Dani járt a csúcson, és higgyétek el, fog is még!!! Büszkék vagyunk és hálásak azokért a boldog percekért, amiket eddig kaptunk tőled és azokért, amit még fogunk!!! Köszönöm, hogy motivációt adsz az ifjú generációnak és nekem is, Barátom!!! Várunk itthon!!! Veled leszünk a jövőben is!"

Hát, valahogyan így kellene ezt…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!