Ha ez így megy tovább, becsukhatjuk a rovatot: a héten lemondott a BKV vezérigazgatója, miután kiderült, hogy míg a cég ötezer dolgozója nem kapott bérkompenzációt, és a vállalat 11 milliárdos hitelfelvételre írt ki pályázatot, a néhány százfős(!) vezetői kör többmilliós prémiumot kapott.

 
Balogh Zsolt

Aztán kiderült, hogy „magas szintű kormányzati és önkormányzati kapcsolatai” ellenére is vonatkozik a törvény a másfél éves múltra visszatekintő NovelMedixre, amely annak ellenére nyert el egy 400 milliós tendert, hogy Philips nevű konkurense 50 millióval tett olcsóbb ajánlatot a karcagi kórház modernizációjára. Az Index azt írta: a Philipset egy olyan, szoftverhez kapcsolódó igazolás miatt zárták ki, amely a NovelMedix által beadott papírok között sem szerepelt, és a pályázati kiírás sem nevezte meg egyértelműen indulási feltételként. A Közbeszerzési Döntőbizottság ezért megsemmisítette a döntést, miközben a lap szerint a Philipset egy kormányzati alkalmazott meg is fenyegette: retorziók érik a céget, ha továbbra is ragaszkodik a részvételhez. A nagy pénzeket mozgató egészségügyi TIOP-pályázatok környékén az utóbbi időben feltűnt kft. vezetői voltak már furcsa sztori érintettjei: a 2010-es választások előtt a HVG közölt egy hangfelvételt, amelyen a váci Fidesz-csoport tagjai tárgyalták meg a csőd közelben lévő helyi kórház ultrahangkészülék-lízingjének sorsát. A hangfelvétel tanúsága szerint Bábiné Szottfried Gabriella jelölt (azóta képviselő) amellett kardoskodott, hogy a máshol állítólag 7 millióért beszerezhető gépet megéri 45 millióért lízingelni attól a „jobbos cégtől”, amelyben akkoriban a NovelMedix vezetői kötötték az üzleteket.

Szerencsére van még remény a rovat túlélésére, hiszen Orbán Viktor a miniszterelnök. Az ellene megkísérelt puccsról vonatkozó cikkünkben olvashatnak, de azért adott még muníciót: míg a Millenáris környékét hermetikusan lezárta a terrorelhárítás a keddi országértékelő beszéd idejére, Orbán két nappal korábban testőrök és bejelentés nélkül tett látogatást az Aszódi úti hajléktalanszállón. A titkos kormányfői vizitről szerencsére a Blikk valahogy mégis tudomást szerzett. Másokat is meglepett a miniszterelnök: például Pósán László oktatáspolitikust, aki a Fidesz évadnyitó frakcióülésén bírálta a felsőoktatási férőhelyek visszanyesését, példaként említve, hogy a tavalyi 800-zal szemben idén csak 100 hallgató járhat ingyenes jogi képzésre. Orbán elismerte: ez tényleg hiba volt. „A helyes ugyanis az lett volna, ha nullára vettük volna vissza” – írta az [origo]. Ehhez képest finom iróniá­nak tűnik csak Kis Norbert felsőoktatási helyettes államtitkár kijelentése Az Estében. Arra a kérdésre, hogy nem kéne-e korrigálni a keretszámokat, azt válaszolta: „a hallgatóknak is az az érdeke, hogy a felvételi folyamatában már ne változzanak a feltételek”.

Az meg nyilván az ország érdekét szolgálta, hogy a bécsi magyar nagykövet a Riporterek Határok Nélkül szervezet zsűrijének elnökénél reklamált a díjazottak – köztük a Magyar Narancs munkatársa – kiválasztása miatt. A MaNcs is­­merteti Szalay-Bobrovniczky Vince Albert Rohanhoz írt levelét, amelyben helyenként ízléstelen, jogsértő, sőt, hamis állításokkal igyekszik bizonyítani, hogy a díjak nem megfelelő helyre kerültek: Vásárhelyi Mária egyebek között Gyur­­csány Ferenc támogatója, míg Rényi Pál Dániel Szalai Annamária-portréja kap­­csán egy különösen bizalmas személyes információkat közöl a médiahatóság el­­nökének magánügyéről, mondván: a cikket emiatt nem lett volna szabad megírni. A jogsértés olyan súlyos, hogy azt még a MaNcs is kitakarta a levélből. A lap felidézi: a nagykövet testvére az a Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki az elmúlt másfél év során mélyen beépült a Fidesz gazdasági hátországába, milliárdos állami megbízásokhoz jutott és bizalmas üzleti viszonyt ápol Habony Árpáddal, Orbán kommunikációs tanácsadójával is.

A Nokia-dobozos nyilatkozatáról elhíresült, a Hagyó-per koronatanúja és egyben vádlottja, Balogh Zsolt volt megbízott BKV-vezérigazgató újra közlekedési céget vezethet – értesült az Index. Az elmúlt évek pécsi tömegközlekedési botránya főszereplőjéhez, a PK Busrent Kft.-hez novemberben érkezett a hűtlen kezeléssel vádolt szakember, akinek kinevezéséről senki nem akart nyilatkozni a stop.hu-nak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!