A net kincset ér, nélküle sose tudom meg, hogy ha egyáltalán nem vágatom le a hajam, akkor most, 21 915 nap elteltével 767 centi hosszú lenne. Sok. Már se konty, se copf, hanem kézikocsi vagy tricikli, tolnám magam előtt, fel-fellépnék, hajművész, fésűm motoros, pitralonfelhasználásom tetemes volna. A pitralon egy szép, őszológiai szakszó a múlt évszázadból.

 
Tettamanti Béla ezzel a grafikával köszöntötte lapunk tegnap óta 60 éves állandó szerzőjét, Parti Nagy Lajost. A kerek évforduló alkalmából díszkiadásban is megjelent Parti Nagy Rókatárgy alkonyatkor című emblematikus verse, szintén Tettamanti rajzaival. Mi is boldog születésnapot kívánunk!

Ez most egy magántárca, dércsípte, alkalmi napozás. A nap, ami a tárgya, különben sem csütörtök. Szombat, ami hétfőre esett anno, illetve az a hétfő esik most szombatra. De hétfőnek is alig mondanám, hisz épphogy virradt rá, sőt pontosabb volna a késő éjszaka, erről nincs egzakt információm. 81 éves imádott koronatanúm azt mondja, nem emlékszik, alighanem már este volt, amikor jött a mentőautó.

Az 1953-as jó év, meghal Sztálin, Kelet-Berlinben fellázadnak a norma ellen az uralkodó osztály elnyomott képviselői, Panmidzsonban aláírják a koreai fegyverszünetet. Nagy Imre meghirdeti az új gazdaságpolitikát, Moszkvában letartóztatják, majd halálra ítélik Beriját, a Nagy szovjet enciklopédiában a Bering-tengerrel kell leragasztani az életrajzát, az új szócikket kiküldik az előfizetőknek. Hruscsovot megválasztják az SZKP első titkárává. Csökkentik a Magyar Néphadsereg létszámát, Nagy Lajos főhadnagyot katonai akadémiára vezénylik Budapestre, melynek keretében az őszt valami erdei táborban tölti, hadi körülmények között, ahol a távirat is három nap múltán éri utol.

A nap végére a szocialista Magyarországon 567 gyerek születik, világszerte 361 ezer. A Meteorológia Intézet jelentése szerint a déli megyékben felhőátvonulások voltak várhatók, eső nélkül. Másutt derült, száraz idő. Gyenge légmozgás. Erős éjszakai lehűlés, talajmenti fagyok. A nappali hőmérséklet kissé emelkedik.

A modenai pék, Fernando Pavarotti fia tizennyolc, Révai József ötvenöt éves lett. Június óta a kultúra teljhatalmú urának a nevét se nagyon írják le az újságok, hisz kizárták a politikai bizottságból, a KV-titkárságból, kegyvesztett, az Elnöki Tanács elnökhelyettese lett.

Az elmúlt hét, ahogy a hétvége is, csendes volt, az idő napos. Szombaton Horosilov elvtárs vezetésével a szovjet mezőgazdasági küldöttség első útja az atkári Micsurin termelőszövetkezetbe vezetett, hol meglátogatták a húsz hold cukorcirok termését feldolgozó szeszfőzdét, másrészt a német kultúrhét keretében Országos Szépművészeti Múzeum Egyetem utcai helyiségében megnyílt a nagy NDK-festő, Lucas Cranach emlékkiállítása, a megnyitóbeszédet Fülep Lajos, az MTA levelező tagja mondotta. Ugyanitt mutatták be a 3. drezdai képzőművészeti kiállítás színejavát, s noha a művészek, miképp magyar harcostársaik még a realizmus elején jártak, sok segítséget adhattak egymásnak a két nép szocialista termelő munkájának megismerésében.

Badacsonylábdihegyen gőzerővel folyt a must és a bor beszolgáltatása.

Nógrád megyében Nádújfalu és Legénd dolgozó parasztjai teljesítették a napraforgó és a burgonyabegyűjtés tervét, de Türjén is szorgalmasan végezték az őszi munkát, nem csoda, hisz nehéz ellenféllel, Zalaszentgróttal voltak páros versenybe.

A vasárnap nyugodt volt, Schuszter Mária, 21 éves fiatalasszony ebéd után, miközben kicsit lepihent, s messziről hallgatta a rádióban Szepesi Györgyöt, már érezte, hogy ez lesz az a nap. Délelőtt csirkét vágtak, a varsói nemzetközi atlétikai versenyen Rózsavölgyi az 1500 méteres futásban legyőzte Jungwirthet, 5000 méteren Zatopek 14:26.6-tal győzött. Igazi sportvasárnap volt, hét válogatott labdarúgócsapatunk is összecsapott az osztrákokkal, s ebből, a magyar sport újabb nagy diadalaként, hat meccset a magyarok nyertek, egyedül a megzavarodott ifjúsági válogatott kapott ki 8:1 arányban.

A mentő nem szirénázott, időben hívták, időben jött, megállt Tolna nagyközségben, a Béri-Balogh utca 54. előtt, Schuszter Mária az édesanyjával beszállt. Volt miért izgulnia, előző lánygyermeke megfulladt a nyakára tekeredett köldökzsinórtól. A zötyögés a köves útig, nem esett túl jól, de Szekszárd, a megyeszékhely nem volt messze. Bőrönd, tán átmeneti kabát, a rádió a talaj menti fagyot bemondta, de különben is, októberben hidegecskék az éjszakák. Mire beértek a kórházba, mit a színe után csak a sárga házként emlegettek a környékbeliek, illetve mire elment a magzatvíz, a messzi fővárosban, a Szikra Lapnyomdában ki is nyomták a hétfői Szabad Népet.

Az izgalmas vezércikktől eltekintve az újság címlapján jórészt a DIMÁVAG-gépgyár dolgozóié a szó, többek között Hotszi Frigyesé, kinek az ország legnagyobb kalapácsa, egy negyventonnás gőzkalapács, pillanatok alatt a legjobb barátja lett. Megtudhatni, továbbá, hogy a surjáni állami gazdaságban megkezdődött a fehér arany, a gyapot szedése, Rév Miklós felvételén Füleki Ilona egyenesen Juhász Margitnak mutatta, hogy ebből a gyapotból telik majd nékik a menyasszonyi kelengyére. A Szikra kiadó magyarul is kiadta végre N. Sz. Hruscsov nagy jelentőségű beszámolóját a szovjet mezőgazdaság továbbfejlesztéséről. A TASZSZ viszont azt jelentette, hogy megjelent oroszul Petőfi Sándor összes műveinek negyedik kötete, arról nem is beszélve, hogy a Gdanski Kötöttárugyár az elsők között tért át a futószalagrendszerre, valamint az albán-szovjet baráti társaság szervezésében végre megalakult az Albán Orvosok Szövetsége.

Az biztos, mondja koronatanúm, hogy elmúlt éjfél. Meg nem tudja mondani pontosan, mikor, de gyors szülés volt, pár óra vajúdás mindösszesen, annyi idő, hogy épp Szekszárdra ér Budapestről, illetve Sárbogárdról a postavonat. A gyerek fölsír, odakint a negyvenegy éves Schuszter Ferencné, megvárja a fürdetést, a mérlegelést, s miután megbizonyosodik róla, hogy minden rendben, sietősen útra kel, el akarja érni az első vonatot.

Az állomáson éppen láthatná az újságkötegeket pakoló vasutasokat, de nem lát mást, mint fényes, rózsás ködöt. Majd kiugrik a bőréből. A tolnai állomástól hosszú az út a Béri-Balogh utcáig. Alig várja, hogy szembejöjjön valaki, akinek elújságolhatja, hogy megszületett az unokája, fiú, és gyönyörű, és a Manci is jól van, de nem jön szembe ismerős. Végül szinte ismeretlen asszonyokat is megállít, akik fázós, begombolt arccal sietnek a reggeli műszakra a selyemgyárba.

Fél hat lehet, hiszen a rádióban a Szabad Nép vezércikkét ismertetik. A szekszárdi szülészet hajnalzajain, kicsi motozásokon, nyikkanásokon és csörrenéseken ringatózik a bemondó hangja a fejlett szövetkezeti demokráciáról s az ebből következő erős termelőszövetkezetekről. A szülészorvos úgy dönt, hogy már nem megy haza. Faarccal hallgatja a rádiót, mintha figyelne, tán kávét iszik. Szereti a cikóriát, igaz, főleg az illatát, persze adatom erről sincsen.

Schuszter Mária mélységes mélyen alszik. Amint majd felébred, s behozzák neki a csecsemőt, a szülés születéssé változik, s mint ilyent, odaajándékozza a gyereknek, ahogy mindent, pedig ez az ő napja, akkor is, azóta is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!