Úgy tűnik, elmentek otthonról. Idegenben (Szarajevóban) játszott kupameccset a Ferencváros labdarúgócsapata. Annak, hogy az erről szóló írás itt és nem a sportrovatban kapott helyet, elsősorban az az oka, hogy a mérkőzés komoly belháborút robbantott ki a kormánypárt soraiban.

Hiába utazott el ugyanis 250 fradista Boszniába, Kubatov Gábor klubelnök nem engedte meg nekik, hogy jegyet váltsanak a mérkőzésre. Az FTC elnöke – civilben a Fidesz országos pártigazgatója, országgyűlési képviselő – szerint csak a magyar szurkolói kártyával rendelkező drukkerek buzdíthatják a Fradit, játsszon bárhol. Az ultrák többségének meg nincs kártyája, mert szerintük Kubatov egy őrült, aki ki akarja irtani a Fradi-szívet és a játék lelkét, jelentsen ez bármit.

A meccsen semmi különös nem történt, a Fradi kikapott és kiesett. Ennek kapcsán a nagy rivális Újpest vezérszurkolója, Wintermantel Zsolt, a IV. kerület fideszes polgármestere saját közösségi oldalán küldte el párttársát melegebb éghajlatra. „Az FTC minden egyes NB I-es vereségének örülök. Szívből! Ha a Magyar Kupában kikapnak, nevetek. Hangosan. Amikor mi verjük meg őket, gyönyörűség! Ha magyar csapat nemzetközi mérkőzést játszik, magyar vagyok. Szeretném a jót, a jobbat! Jó lett volna, ha az FTC továbbjut. A focinak vannak törvényei. Íratlan szabályai, legendái, történetei, feltételezései, babonái. Ma született egy új! Az a csapat, mely harcol a szurkolói ellen, aki a több száz kilométerre elutazó támogatóit kitiltja, hazazavarja: NEM NYERHET!”

Ezen a ponton kapcsolódott be a küzdelembe Deutsch Tamás (Fidesz–MTK). „Az MTK minden egyes győzelmének örülök. Szívből! Ha a Magyar Kupában nyerünk, tapsolok. Hangosan. Ha a Fradit vagy az Újpestet verjük meg, gyönyörűség. Ha magyar csapat nemzetközi mérkőzést játszik, mert magyar vagyok, drukkolok neki. Szeretném a jót, a jobbat. Boldog lettem volna, ha az FTC továbbjut. A focinak vannak törvényei. Íratlan szabályai, legendái, történetei, feltételezései, babonái. És bizony akad szegény, szerencsétlen, uborkafára felkapaszkodott idióta, akinek a futball szépségéről fogalma sincs, aki azt sem tudja, eszik vagy isszák a sportszerűséget. Aki büszkén azt gondolja, ha bunkóbb a legbunkóbb futballhuligánnál, akkor jófej klubelnök. Pedig csak egy szánalmas lájkkurva. Igazi, tőről metszett lila majom. Aki NEM NYERHET!”

Kubatov Gábor lapzártánkig nem szólalt meg az ügyben. A politikai elemzők egyelőre kivárnak. Szerintünk pedig nem történt más, mint hogy működés közben láthattuk a Nemzeti Együttműködés – lila majmos, kék libás, zöld sasos – Rendszerét.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!