Polgári engedetlenséget toroltak - Felsorakoztak a szociális szakemberek a lakhatási jogért küzdő A Város Mindenkié (AVM) csoport aktivistái mellett, miután szabálysértési bírsággal sújtotta őket a bíróság. Az ok: az aktivisták polgári engedetlenségre „vetemedtek”. Az ügy előzménye: tavaly az AVM aktivistái élőlánccal próbálták megakadályozni, hogy a józsefvárosi önkormányzat egy szerencsétlen sorsú, súlyos beteg asszonyt a családjával együtt elhelyezés nélkül kilakoltasson. A kilakoltatást nem sikerült megakadályozni, az aktivistákat – durva rendőri intézkedés során – előállították.

A bírság ugyan csekély összegű, az összefogás kezdeményezője, Zolnay János szociológus azonban úgy látja, nemcsak a büntetés átvállalása a cél. „Meggyőződésünk, hogy az aktivisták drámai társadalmi problémára, illetve egyéni tragédiákra hívják fel a figyelmet. A Magyarországon kialakult lakásmodell tömegeknek nem biztosít elérhető és megfizethető lakhatási lehetőséget. A megmaradt kevés számú szociális bérlakást az önkormányzatok zöme diszkriminatív módon osztja el, kizárva a szegényeket. A városok és a budapesti kerületek a legszegényebb családok, köztük a romák kiszorítására törekszenek” – állítják a szociális szakemberek.

Akik nem csak ezzel az akcióval szeretnék kifejezni a szolidaritásukat, a jövőben hasonlókat terveznek. A gyűjtés a későbbi bírságok fedezetéül is szolgál. A szolidaritási akcióhoz csatlakozott többek között Ferge Zsuzsa szociológus, Vajda Mihály filozófus, Daróczi Ágnes emberi jogi aktivista, Havas Gábor szociológus. A pénzt a Szegényeket Támogató Alap Egri Alapítványa számlaszámára várják.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!