A magyar vállalkozók egyetértenek a kormány tervezett kiadáscsökkentő intézkedéseivel, így a nyugdíjak, a munkanélküli-támogatások és a gyógyszerkassza megkurtításával is. Az Echo tévé tudósítása szerint Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára azt mondta, támogatják, hogy az állampolgárok ne meneküljenek nyugdíjba, dolgozzanak, és ne egyék magukat tele támogatott gyógyszerrel.

Sorstársak, lebuktunk. Nyilvánvaló volt egyébként, egyszer rájönnek majd, hogy két pofára zabáljuk a támogatott gyógyszereket, s így próbálunk kibújni az egymást követő kormányok megszorító intézkedéseinek hatása alól. Miközben szomorú vagyok emiatt, érzek egy kis megkönnyebbülést is: ezután nem kell bujkálnunk, titkolóznunk. S ha már így történt, gondolkodom rajta, hogy gyűjteményes kiadásban publikálom gyógyszerkonyhai tapasztalataimat Ételek – receptre címmel. Egy kis ízelítő:

A patikakonyha alapszabálya ugyanaz, mint az élelmiszerkonyháé: az alapanyagok minősége, frissessége alapvetően befolyásolja a készétel minőségét is. Lejárt szavatosságú Fastum gélből a legderekabb séf se tud jó kocsonyát készíteni. Ezért igyekezzünk már korai órán a patikába, hogy a legfrissebb felhozatalból tudjunk válogatni. Kis gyakorlattal hamar képessé válhatunk megkülönböztetni a friss árut az öregtől. A zsenge végbélkúp például sima felületű és általában fényes, míg a szottyadt ráncos és el van színeződve. Némi gyakorlat kell ahhoz is, hogy meg tudjuk becsülni a szükséges mennyiségeket. Mint ismeretes, a gyógyszer kis adagban orvosság, nagy adagban viszont elég drága. Ezért érdemes patikamérlegen mérlegelni a szükséges hozzávalókat.

Egyszerűbb esetekben a patikaszereket étrend-ki­­egé­­szítőként használjuk. Érettebb hölgyek gyakori be­­teg­sége például a csontritkulás, ami az életkor előrehaladtával egyre terjed. Nyugdíjas korban a csont­­ritkulás már annyira kiterjedhet, hogy a csontlevesünket is érinti, elsősorban anyagi okokból, hiszen a velős csontra nem jár állami szubvenció. Ilyenkor fel tudjuk javítani a híg kotyvalékot némi gyógyszerkassza-támogatott kalciumtablettával, a takarékosan adagolt D-vitamin-cseppek pedig egzotikus ízt kölcsönöznek főztünknek. Ínyenceknek az egészségügyi levesbetétek széles választéka áll rendelkezésre.

Aki főzött már gombakrémlevest Canestenből, az tudja, hogy a hozzá való púdert hideg vízben kell elkeverni, különben csomós lesz. Végy egy tubus Canestent recept nélkül, tartalmát préseld ki, a fémtubust tedd félre, hátha jó lesz még valamire! Egy szem hagymát apróra vágunk, csukamájolajon üveges szemmel puhára pirítjuk, rárakjuk a kenőcsöt, sózzuk, borsozzuk, púderrel behabarjuk. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, mert úgy könnyebb lenyomni. Sokan egyébként szívesen főznek bele gézgaluskát is. Sterilen a legfinomabb.

Itt jegyezzük meg, hogy a géz igen változatos ételalapanyag a magyaros konyhában. A magyarok kedvelt eledele a gézgombóc, a gézes tészta és a tejbegéz. Mediterrán változata, a fásli szintén többféle étel alapanyagául szolgálhat. A legismertebb ezek közül kétségkívül a fásletti bolognese, de széntablettával a fásletti carbonara is könnyen elkészíthető.

A tavasz még várat magára, de mi már most is főzhetünk tavaszi főzeléket a gyógyszeres dobozunk mélyén található téli maradékokból. Végy egy levél C-vitamin- drazsét! Előző este áztasd be, mert így nem lesz annyira puffasztó a főzelék! A bogyókat főzéskor ásványokban gazdag infúziós oldattal öntsük föl, hogy éppen ellepje! Addig pároljuk, amíg elfő az összes leve, mert megpuhulni az életben nem fog. Sózzuk, borsozzuk, ostyába göngyöljük, mert az íze egészen elképesztően pocsék.

Végezetül szeretnék eloszlatni egy tévedést: a patikakonyhában nem csupán szegényes ételek készíthetők, hiszen rendelkezésünkre áll a támogatott gyógyászati segédeszközök széles választéka is. Most, a libaszezon közepén készíthetünk sültet lúdtalpbetétből (néhány napig érdemes előtte pácolni, hogy megpuhuljon és elmenjen a jellegzetes illata), belsőséget sérvkötőből (előtte gondosan távolítsuk el belőle a sérvet!). Az édességek kedvelői is megtalálhatják olyan kedvenceiket az étlapon, mint például az alkoholos vattacukor, vagy a franciakrémes: két steril gézlap között egy kinyomott Tetrán kenőcs. És sátoros ünnepeken sem jövünk zavarba, ha mulatni kell. Ilyenkor csapra ütünk egy hordó boraxot, és indokolt esetben nem tagadjuk meg magunktól a francia pezsgőtablettát sem.

Címkék: Alberto Contador

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!