Júniusban elment Bátki Mihály író, újságíró, műfordító. Bátki Mihály, azaz a Bátki Misi az angolszász világ szerelmeseként élt, életmódja, érdeklődése már a rendszerváltás előtt is egy brit gentlemané volt, a brit kultúrának valóságos nagykövetévé vált először az irodalmi, később az üzleti életben is. Az irodalom iránti rajongását otthonról hozta: édesanyja Kertész Erzsébet, a második világháború utáni irodalom meghatározó alakja volt.

  <h1>VH, 2017. június 24.</h1>-
  <h1>Bátki Mihály</h1>-

VH, 2017. június 24.

- – Kép 1/2

Misi azonban leginkább angol és amerikai szerzők remekműveinek magyarításában remekelt, az ő fordításában láthatók ma is Harold Pinter olyan emblematikus művei, mint az Árulás, az Évforduló vagy a Senkiföldje. Emellett olyan zenés színpadi műveket fordított magyarra, mint A muzsika hangja vagy az Ének az esőben – amelyek ma is az általa jegyzett librettófordítás felhasználásával töltik meg a zsöllyéket Budapesten és vidéken.

De a nevéhez fűződik Ken Kesey Száll a kakukk fészkére, Agatha Christie A vád tanúja és Michael Frayn Ugyanaz hátulról című darabjainak magyar szövegkönyve is.

Klasszikus, mondhatni kávéházi hírlapíróként szerzője volt többek között a Film – Színház – Muzsikának és a Magyar Hírlapnak, később szerkesztőként dolgozott a Figyelőnél és a Vasárnapi Híreknél, főszerkesztő-helyettese lett a Tőzsdei Kurírnak, főszerkesztője a Közgazdász című lapnak és magyarországi tudósítója a US Newsnak.

A rendszerváltás korszakában bizonyította, hogy a betűk mellett a számokban is otthon van, elhozta Magyarországra a híres brit aukciósházat, a Sotheby’st, majd a magyar piacra belépő Oxford University Press egyik vezetője lett, a Johnnie Walker pedig márkanagykövetnek választotta.

Reneszánsz emberként, szabad szellemként élt, időről időre budapesti lakosként is beköltözött egy patinás budai hotelbe, ilyenkor úgy utazott el, hogy közben itthon is maradt.

Két házasságából három gyereke született, akiknek tehetségére, sikereire különösen büszke volt.

Bátki Misi különleges világa szerettei, barátai, tisztelői emlékezetében és időtálló fordításaiban él tovább.
Leljen békére!


 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!