Pearl Harbor megtámadását már csak későbbi filmeken láttuk, s nem „menet közben”. A New York-i ikertornyokat viszont a szemünk láttára rombolták le, miután nemcsak a helyiek, hanem a fél világ döbbenten, „élő adásban” nézte végig már azt is, hogy még egy repülőgép belecsapódik a százemeletes felhőkarcolóba.

 
Avar János

S a látvány még hihetetlenebbé vált, amikor előbb az egyik, majd a másik óriási épület szabályosan leomlott, iszonyatos porfelhővel. Aki élt akkor New York-i, de talán bármely más város lakója sem tudja ezt soha elfelejteni. Olyasmi történt, amit elképzelni sem lehetett.

Amerikával és lakóival bizonyosan. Nekik nemcsak nemzeti büszkeségük, gazdagságuk fellegvára, ha úgy tetszik, szuperhatalmuk szimbóluma hullott porba, hanem önbizalmuk is együtt ingott meg a leomolni készülő tornyokkal.

S ezt máig sem sikerült maradéktalanul visszaszerezniük, talán azért sem, mert a 9/11 évtized végére maga az amerikai gazdaság omlott szinte össze. Nem kis mértékben az akkor, 2001. szeptember 11-e után elkövetett tévedések hatására. Mert hiába állt – ahogyan az első percben is biztosra lehetett venni – Amerika ezúttal is, mint Pearl Harbor után, bosszút megtámadóin, csak a terroristák elleni háborúban látszik nyerésre állni, az évtizedet elvesztette. Köszönhetően a téveszméket és privát revánsokat fontosabbnak tartó konzervatív kormányának, amely a 9/11 előtt semmibe vette a szaporodó vészjelzéseket (és még az elődje antiterrorista programjait is lefékezte), s amelynek előrébb való volt Oszama üldözésénél is a leszámolás (az ügyben vétlen) Szaddámmal, s amely két háborút is indítva makacsul kitartott korábban meghirdetett adócsökkentése mellett. Hogy az évtized elején Clintontól megörökölt többletből rekordhiányt csináljon, azt átpasszolva a progresszív elnöknek. Így hiába végezteti ki (kommandósokkal vagy robotrepülőkkel) Obama sorra a toronytámadók vezéreit, az évfordulóra időzítve magát Oszamát is, nemcsak az al-Kaida szorult sarokba, hanem Amerika is defenzívába.

Egyedül az örök összeesküvés-mániákusok másztak ki diadalmasan a romok alól. Az évfordulón a mi újságstandjainkon is ott hirdeti a szélsőséges lap „az évszázad hazugságát”. Őket még reménytelenebb üldözni, mint Oszamát a Tora Bora barlanglabirintusában, százszor megcáfolt állításaikat százegyedszer is megismétlik, s a végtelen világhálóra mindig felkerülnek az újabb eszelős elméletek. Az igazi szakértők ezreinek szavánál nekik többet nyom a latban a felvételekkel manipulálók, az exhibicionista sarlatánok vádaskodása. Holott, a mi nagyhangú és nacionalista kétkedőinket legalább az megfontolásra késztethetné, hogy a sok száz vagy ezer „összeesküvő”, meg a sok tíz ezer amerikai hivatalos vizsgálódó közt miért is nem akadt (akár halálos ágyán) legalább egy – hozzájuk hasonló „nemzeti érzelmű” –, aki leleplezné azt „a nagy hazugságot”, s a tornyokhoz hasonlóan omlasztaná le a grandiózus átverést.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!