Szarban elsüllyedő faék – ezt a címert vésethetné a miniszterelnöki rezidencia homlokzatára a rezsim, miután Orbán Viktor elfoglalta új, várbéli otthonát. A Fidesz alelnöke, Németh Szilárd most például azt teríti, hogy Magyarországot az EU a hátsó udvarba rekkentené el – oda, ahol a sufni és a budi van. A sufniban pedig faék van (illetve kapa, hogy kilógjon a szájból), a budiban pedig szar.

 
VH, 2017. március 25.

Csakhogy így is a hátsó udvarban pecózik az ország: a hatalom zárta oda, miután romosította a politikai kultúra, illetve a demokrácia házát. De a jelek szerint a teljes eldózerolás a cél: mire a társadalom ráeszmél, hogy a nagy Soros, EU, Németország elleni harcban a saját jogait segített csonkolni, már nincs visszaút. Már így is a kormánynak fizetjük a gázszámlát; a NAV döntése ellen a NAV-nál lehet fellebbezni; a Belügyminisztérium törvénymódosító javaslata mindenkit lehallgathatóvá tenne – gyakorlatilag bárminemű ügyészi/bírói engedély nélkül. Úgy veszi körbe az állam polgárait, ahogy az amőba folyja körbe és kebelezi be táplálékát.

És bizony a kormány ítéli „hátsó udvari létre” az embereket akkor is, amikor szétlopja a fejük fölül az ország házát (ez a kifejezés itt nem a Parlament szinonimája). Hiába önt évi 2 ezermilliárd forintot ide az unió, ennek jó része – a projektek több mint 90 százalékát túlárazzák – magánvagyonokat gyarapít. De nemcsak az oligarchák élnek az EU-ból (és tagállamaiból), hanem az átlagemberek is. Hiszen csak Németországba 7626 milliárd forintnyi értékű árut exportálnak a magyarok (ez több mint a 34 ezermilliárdos GDP ötöde), illetve a hazánkban működő német autóüzemek a nemzeti össztermék mintegy 10 százalékát adják. Hogy világos legyen: ha nincs német kereskedelem és befektetés, akkor beszakad a költségvetési hiány, a kormány pedig kénytelen visszavágni az oktatásra, az egészségügyre, a szociális rendszerre fordítandó pénzeket. És persze több tízezer munkahely szűnik meg. Ennyit a gonosz EU-ról.

A jelek szerint egyébként a kormány nem is nagyon bánja, hogy a hátsó udvarban szerénykedik: ugyanis így módja van rá, hogy kihúzza a szögeket a kerítésből. Az EU kerítéséből.
Ott pedig, ahol félrehajtja a deszkát, beosonnak – bár magabiztosságukat elnézve inkább bemasíroznak az oroszok.
Akik – a magyar kabinetnek hála – akár illegális ügynökökkel is teleszórhatják az uniót, erre ugyanis roppant alkalmas a Rogán Antalhoz köthető, offshore hátterű cégek által terített letelepedési kötvény. Legalábbis ezt állítja az Indexnek nyilatkozó Katrein Ferenc, aki 13 évig dolgozott a magyar kémelhárításnak többek közt műveleti igazgatóként. Állítását nemcsak szakmai múltja támasztja alá, hanem az a tény is, hogy a moszkvai konzulátus több ezer vízumot adott ki/ el – gyakorlatilag azonosítatlan hátterű személyeknek. Úgy, hogy a gyakorlat fölött két magyar miniszter is szemet hunyt. Nem véletlen, hogy az EU egyre inkább Moszkva ágenseként tekint Orbán Viktorra. Nem csoda, hogy a magyar szolgálatokat rendre kifelejtik a nemzetközi információcseréből – miközben az orosz titkosszolgák már-már úgy viselkednek itt, mintha hazai terepen mozognának.

Hogy miért érdeke Magyarországnak, hogy rés legyen az EU falán, arról csak találgatni lehet. Gazdasági szempontból fontos ugyan Oroszország, de a mintegy 370 milliárdos export meg sem közelíti az említett német nagyságrendet. Az ország energiafüggősége indok lehetne, csakhogy egyrészt Oroszországnak is érdeke, hogy eladja a gázt, másrészt a magyar kormány képtelen volt árkedvezményt kiharcolni a szállítási szerződés meghosszabbításakor. A több ezermilliárdos orosz hitelből felhúzandó paksi erőmű (és még számos beruházás) azt sugallhatja: a biznisz a lényeg. Csakhogy olyan üzletekről van szó (lásd letelepedési kötvény), amit az EU nem tolerál. De a pénz a lényeg.

Így a hatalom elnézi, sőt kívánja, hogy Oroszország hátsó udvara legyünk. Mert a budi és a sufni árnyékában lehet seftelni sötét erőkkel, az uniós pénz pedig ajándék az ablakba. És mire elfogy az uniós pénz – pontosabban nehezebben fér hozzá a klientúra, ugyanis 2021-től markánsan átalakul a közösségi támogatások rendszere –, az állam már teljesen „körbevette” polgárait. Mindezt egy diktatúra „óvó segítségével”. Persze a Kreml budijában is szar van, de legalább a sufni otthonos: sarló és kalapács lakik benne.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!