Ennek a lapszámnak az egyik oldalát nem mi írtuk, ennek a lapszámnak az egyik oldala a nemzeti konzultáció hirdetése.

 
VH, 2017. 14.


Pocsékul érezzük magunkat. Bármit írunk, magyarázkodás lenne – magyarázás helyett.

Utóbbi a dolgunk, próbáljuk hétről hétre jól csinálni. Próbáljuk megmutatni, milyen hellyé vált ez az ország.

Ahol alig akad ember, akibe ne gázolt volna bele, akit ne gázolt volna le a hatalom. Kisvállalkozók ezrei mentek tönkre, pedagógusok tízezreinek szakmai munkája lett semmivé, százezrek zuhantak a dolgozói szegénységbe, százezrek küzdenek a napi betevőért, százezrek menekültek külföldre a túlélésért.

Széttartó csoportokra aprózta a kormány az országot – a hatalom megtartásának záloga ez. Aki bajban van, csak magával törődik. Aki bajban van, nem szolidáris. Aki bajban van, nem kapaszkodik össze. Aki bajban van, árgus szemmel figyeli, nehogy a másik jobban járjon – hite szerint az ő rovására. Külön-külön pedig mindenkinél erősebb a hatalom.

Nevezhetjük ezt az „oszd meg és uralkodj elvének” vagy szalámipolitikának, egyre megy. Ahogy az is mindegy, milyen csoportokat, szakmákat, területeket szeletel a kormány. Ugyanazzal a módszerrel morzsolja fel az egészségügyi dolgozók ellenállását, a közcégek dolgozóinak érdekvédelmét, az oktatási intézmények szabadságát, a sajtó sokszínűségét.

Akkor is ezt teszi, amikor büntet (lásd a Népszabadság beszántása), akkor is ezt teszi, amikor kiszárítja a reklámpiacot, és akkor is azt teszi, amikor látszólag ad. Eddig a magyarázat. Most jön a magyarázkodás. Mert igen, amikor befogadjuk a nemzeti konzultáció hirdetését – aminek kérdéseiről nyomtatásban gondoltuk, hogy aljasak, gyűlöletkeltőek, megosztóak és a létféltés zsigeri ösztöneire játszanak –, azzal mi a lap túlélését biztosítjuk. A kormány pedig azt a látszatot kelti, megalkuszunk a hatalommal. Ha sikerül ezt Önökkel elhitetnie, tényleg bajban vagyunk. Egy esetleges olvasóvesztés azt jelenti: ha a kormány elzárja a reklámcsapot – márpedig el fogja –, végünk.

Ha nem kapaszkodunk össze, ha a látszat győz, nem biztos, hogy van tovább: nekünk a magyarázó felületünk veszik oda, Önöket azoktól az információktól rekesztik el, amelyek ellensúlyozzák a hatalom médiavalóságát. Mi nem változunk, kérjük, Önök se tegyék!
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!