Biztonsági kamerák sztárja volt, a TV2 sztárja lesz – Vajna (néhai Andy) András leigazolja a rettegett Viszkist. Aki leülte, megbűnhődte, polgárosodott – s most mázas, zománcos cserepekkel jár vásárról vásárra. De az, hogy pompás iparos, önmagában a kutyát sem érdekelné: a TV2-t végképp nem. Vajna csatornája kizárólag múltja miatt tartja képernyőmágnesnek, olyasvalakinek, aki képes nézettséget produkálni.


Nem vitás, volt idő, amikor egy ország rágta a körmét, azt találgatva, vajon melyik pénzintézetet rámolja ki az akciók előtt malátapárlatot (innen a neve) kortyoló szakember. Közönséges, legfeljebb némi stílusérzékkel dúsított bűnöző volt. Hogy mégis romantikus balladarablónak magasztalta a nép, annak két oka van. A mintegy száz éve gondosan nevelgetett, dédelgetett össznépi bankutálat, ami miatt bankrabló rossz ember nem lehet. Az érzelmi túlcsordulás pedig kitakarta a tényt, hogy a viszkiszerető szakmunkás a mi pénzünket vitte: átlagemberek, kisvállalkozások megtakarításait seperte ki sok-sok számláról. Azaz, miközben a nép egyfajta modern Robin Hooddá fényezte, épp az ellenkezőjét tette, mint angol útonálló kollégája: elvette a szegényektől, és magának osztotta.

Épp ezért – mesteremberré való átlényegülését egy pillanatra sem kérdőjelezve meg – előélete szimbóluma a rezsimnek. Hiszen az Orbán-rendszer vezérlőelve is az: vedd el az emberektől és oszd vissza magadnak és oligarcháidnak, legyen szó adóforintról, uniós pénzről, bármiről. Úgyhogy ezek után senki ne mondja, hogy Vajna tévéje álszent, hírhamisító, hiszen kirakatba rakja a rendszer lényegét. Sőt összefüggésekbe is helyezi: a Viszkis – polgári nevén Ambrus Attila – ugyanis az Ázsia Express reality show szereplője lesz. És bizony tőlünk keletre lehet elvenni úgy az emberek pénzét, hogy soha ne kelljen az állami rablónak retorziótól tartani (lásd az Orbánék által favorizált putyini modell). De nemcsak a geopolitikai, hanem a törzsökös-kulturális kontextusra is ad a TV2, amikor a Viszkist (és a rendszert) az Arany-emlékévben delegálja Ázsiába, hiszen a búsbajuszú költő szerint a magyar „Ázsiának sáska-féle, Kóborló pogánya”.

Egyszóval a Viszkis tökéletes címerfigurája a rezsimnek – persze csak a régi énje. Úgyhogy ne a képernyőre figyeljenek, a bukszára és a kasszára vessék őrző szemüket, ha politikust vagy kormányzati funkcionáriust látnak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!