Az orosz Gazprom kijáró emberének kínos szerepébe csúszott bele Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter katari tárgyalásain feldobta vendéglátóinak, hogy beszállhatnának a Török Áramlat gázvezetékbe. Amivel Moszkva a besült Déli Áramlatot pótolná.

 
Magyar diplomáciai bravúr: A leginkább ellenérdekelt féltől kért pénzt Szijjártó Putyin gázvezetékéhez. - Szijjártó Péter Katarban - Forrás: MTI

Szokás szerint a Gazprom nemrég megfenyegette az Ukrajnát elkerülő gázvezeték tervének európai ellenzőit, mondván: 2019-től nem hosszabbítja meg a tranzitszerződést az ukránokkal. Így a dél-európai és a balkáni országok ellátása orosz gázzal már csak a Törökországból induló – addig felépítendő – vezetéken lesz lehetséges.

Csakhogy értelmetlen a Gazpromnak lobbizni: Oroszországnak egyszerűen nincs pénze a finanszírozásra. Igaz, az érintett országok is építhetnének egy gázvezetéket, csakhogy az erős uniós tagállamok által „jól kibélelt” Nabucco-projekt is megbukott, míg a Török Áramlatot a csőd szélén billegő Görögországgal, a líraválsággal küzdő Törökországgal, az EU-aspiráns Szerbiával és Macedóniával kellene együtt építeni, az albánok és a bosnyákok későbbi csatlakozásában bízva. Azzal a tudattal, hogy a csapat legerősebb tagja, a jelenleg „mindenkinél jobban teljesítő” Magyarország.

És várható-e Szijjártó lobbizásának sikere? Arról annyit, hogy Katar, a világ legnagyobb cseppfolyósított (LNG) földgázszállítója valójában ellenérdekelt. Pláne, hogy Horvátországban hamarosan fogadó terminál épülhet, vagyis a katariak a saját üzletüket rontanák egy balkáni gázvezetékkel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!