Mekkora hely kell egy nagyívű darabnak, az itt a kérdés. Meg az, hogy mennyi idő. Mert helyből és időből sem jut sok Daniel Keyes Virágot Algernonnak című darabjának a Játékszínben. Igaz, ez elsősorban a teátrum mérete miatt van így, és mert a nézők sem feltétlenül ülnek órákon át csak azért, hogy megtudják, mi a történet vége – feltéve, ha még nem ismerik.

 
Virágot Algernonnak - Fotó: Schumy Csaba

A Játékszínben azonban simán ülni lehetne még. Merthogy Keyes remekműve nagyon is élővé válik a kicsinyke színpadon, Keyes alakjai nagyon is elevenek. Igaz, ehhez az is kellett, hogy Horgas Ádám rendező nagyon is filmesre vegye a színházat. Sőt, valójában filmet is látunk a színpadon. Jelenetekre, párbeszédekre, epizódokra bontottan látunk mindent, még snitt is van benne. Elsötétülés, megvilágítás. Ahogyan azt egy filmben illik. Hatásvadász zene kíséri a drámai felépítményt, nyomatékosítva ezzel, micsoda emberi és társadalmi tragédia zajlik a szemünk előtt.

Így pereg percről percre Charlie Gordon (Szervét Tibor) története – olykor talán túlságosan gyorsan is. Mert mintha valóban csak egy filmet látnánk, ahol a producerek megmondják, hány forint jut egy másodpercre, és ettől éppen a csöndek maradnak ki a párbeszédekből.

Amitől igazán mélyen, s nem csak el- és kimondottan drámaivá válhat bármi is a színpadon. Horgas talán ebben marad Keyes adósa, ha már színpadra vitte az együgyűből okossá váló és válható ember történetét.

Ehhez illeszkedik a színpadi látvány (Hogas Péter), amely szinte már spártai módon oldja meg a helyszínváltás kérdését (a helyszínek más és más LED-sorral jelzettek csupán, és az öltözet különböztet), ez pedig Trier Dogma filmjeinek hangulatát idézi elénk.

A kevés szereplős darab legnagyobb erénye éppen az, hogy hat színésznél nem is kell több. Hiszen az orvosprofesszor, Nemur (Benedek Tibor) éppen olyan, mint a korrupt pék vagy az öntörvényű világát élő fodrász. Ahogyan Gina (Szőlőskei Tímea), az ápoló is csak egy ábrándozó főbérlő. Vagyis mindegy, hol és kik vagyunk – egy olyan rendszer részei csupán, amely talán nem is több egy kísérletnél, amelyben mi vagyunk a kísérleti alanyok.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!