Orbán Viktor megtalálta a számítását. Pontosan tudta, hogy mit akar ettől az úszó-vb-től. Bárhogy dühöngünk az esztelen pazarláson, a fennhéjázáson, a gyanús ügyleteken és a naponta emelkedő költségeken, a világ és az a kör, amelyre a kormányfő számít, másra figyel. Maga a produkció a hozadék.

  <h1>VH, 2017. július 29.</h1>-
  <h1>Illusztráció</h1>-

VH, 2017. július 29.

- – Kép 1/2


Nem, nem csak a cirkusz, a látvány, a rendezés nagyvonalúsága, amit nem ront a vizes vb szimbóluma, a szökőkút átmeneti hibája, a későn elkészült szigeti kaszinó, a drága és fölösleges kerékpároshíd, a giccses megnyitó vagy a kissé nyálas tv-közvetítés. Orbán az eseménnyel a közösségi élményen túl ismét összerántotta híveit, kihívás elé állította vállalkozóit, akik a szoros határidők miatt megrettenve vizsgáztak, „pénz nem számít” alapon. Ebben a versenyszámban mindenki azon tépte magát, hogy jó pontot szerezzen, még a szerencsétlen BKK-vezér is, aki elég sokat betlizett ahhoz, hogy meglepetésként elfuserált kísérletbe fogjon e-bérletével. Ország-világ hallhatta a nyugdíjba az istennek se vonuló, csont nélkül újraválasztott, 81 éves FINAelnöktől, hogy „minden idők legjobb világbajnoksága zajlik Budapesten”, ami igaz, ahogyan az is, hogy minden idők legdrágábban megrendezett úszó-vb-je, de ez Julio Cesar Maglione urat cseppet sem érdekli, ahogyan a túlárazásról keringő pletykák sem, hiszen ezek ismerősek neki saját berkein belül is. Amikor barátjának, a magyar miniszterelnöknek a nyakába akasztotta a vizes sportok világszervezetének legnagyobb kitüntetését, mindketten nyugodt szívvel elkönyvelhették: megérdemelt helyre került az érdemjel.

Ez a kéthetes eseménysorozat a maga diadalaival és kudarcaival erősít mindent, amit Orbán fontosnak tart, túl a grandiózus létesítményeken, a csúcsteljesítményeken, az emberfeletti rekordokon és a kudarcok miatti könnyeken – szemében mindez politikai értelmet nyer, ami – mint tudjuk – kizárólag kapott voksokban mérhető. Végre mosolyogva söpörheti le magáról a meghiúsult olimpiai pályázat törmelékét, amelynek álmát eddig sem törhette össze senki sem, hiszen a pillanatnyi megtorpanás után a megvalósítás zavartalanul folytatódott, s ettől fogva még zavartalanabbul folytatódik. Fölösleges poén a mondatot úgy folytatni, hogy legfeljebb még lecsípnek majd a szociális kiadásokból, mert szembeszökő, hogy ez a kifogás elhal a falban, amely az arénákat körülveszi.

Miniszterelnökünk szenvedélye a sport, tudjuk-látjuk-érezzük, mint ahogy azt is, hogy nagy küzdő, nem adja fel, pedig a legnagyobb kedvenc, a foci sok milliárddal és keserűséggel jár. Jó ösztönei azonban idejében jelezték neki, hogy az úszósport tartogat számára gyógyírt, s felülemelkedett korábbi ellenérzésein azzal az emberrel szemben, aki sportszakmai sikereivel prezentálhatott Budapestnek egy világeseményt. Tudta, hogy Gyárfás Tamás is nagy küzdő, ő sem adja fel, ezért esze ágában sem volt kardot rántani és látványosan Hosszú Katinka és férje oldalára állni, pedig nyilván komoly erők mozogtak a terepen – és itt nem Bienerth Gusztávra gondolok, aki páratlan érzékkel és rekordgyorsasággal trancsírozta szét (itt is) tekintélyét.

Gyárfás megerősödve került ki az ütközetből, ott van a világszövetség vezető grémiumában, és még azt is megengedhette magának, hogy lemondással fenyegetőzzön, ha 2024-ben nem Budapest rendezi a rövid pályás vb-t. Úszószövetségi utóda eközben szinte láthatatlanná vált a világbajnokság ideje alatt. Katinka azért megnyugodhat, ő sem jár rosszul, a fenomén szintén bizonyított, lehet majd ismét három kívánsága, a hazai szövetséget pedig háborítatlanul foglalhatja el a politika, ahogyan az összes többit.

Vasárnap a csodaszarvas hétszer hatméteres bábja lesz a záróünnepség fő attrakciója, amely az ígéretek szerint, a kifinomult technikának köszönhetően, érzelmeket is képes lesz kifejezni. A mintegy kétszáz közreműködő művésszel együtt ez is valóságos csoda lesz.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!