A hét képe az a fotó, amelyen Tarlós István szemmel látható büszkeséggel avat. A hét zárolása szerencsére nem sújtja a miniszterelnök hobbiját. A hét mázlijának a Közgépnél örvendezhettek. A hét száma a társadalmi egyenlőtlenségeket méri, megmutatja, merre tartunk, és hol állunk nemzetközi összehasonlításban.

 
Tarlós István szobrot avat a Rockmúzeumban - Fotó: Marjai János, MTI

A hét képe...
Bár nem ez volt az egyetlen szobor, amiről a héten rántották le a leplet, de ezt legalább volt, aki jó szívvel át is tudta adni a
közösségnek. Tarlós István szemmel látható büszkeséggel mutatta be A gitár legyőzte a kalapácsot című rockmozgalmi emlékművet. A Rock Múzeumban kiállított műalkotás Hérics Nándor alkotása.

A hét zárolása...
Elérte a megszorítás a sport világát is. A múlt héten bejelentett költségvetési zárolás miatt nagyjából 2,7 milliárd forintos támogatást bizonyosan megvonnak az ágazattól – na persze nem a focitól, ugyan, dehogy! Inkább a 16 kiemelt sportágra szánt 5,2 milliárdos plusz fejlesztési támogatásból vesz el a kormány, így olyan szakosztályok szorulnak majd meg, mint a kajak-kenu, a vívás és a kerékpár. Ja, a csökkentés egyébként nem érinti sem a strukturális fejlesztéseket, sem a tervezett sportlétesítmények finanszírozását – vagyis stadionok szerencsére a jövőben is épülnek majd.

A hét mázlija
Valami elképesztő szerencséje lehet a Közgépnek. Mással ugyanis lehetetlen megmagyarázni, hogyan sikerült elkerülniük az elkerülhetetlent. Hiába adták át kétszer az M86-os Szombathely és Vát közötti szakaszát, és hiába csúsztak meg a 7 milliárd forintba kerülő projekttel, mégsem kell kötbért fizetniük.

Bár június végén, amikor lejárt a határidő, még dolgoztak a munkagépek (azért gyorsan csináltak egy előátadást), aztán szépen befejezték a munkát, és még egyszer, enyhén ünnepélyesebb keretek közt is megmutatták az elkészült útszakaszt, úgy tudni, mégsem vonta senki felelősségre a konzorciumot. Valahogy biztos elkerülte az illetékesek figyelmét a dolog, más oka nem lehet annak, hogy a Közgép fizetés nélkül úszott meg egy ilyen mulasztást.

A hét száma: 28
– 2013-ban ennyi ponton állt Magyarország a Gini-indexen. Ez az a szám, ami a társadalmi egyenlőtlenségeket méri, 0 a teljes egyenlőség, 100 ennek a tökéletes ellentéte. Az Eurostat adatai szerint tavaly tovább nőtt hazánkban a jövedelmi egyenlőtlenségek mértéke, bár még így is az EU-28 átlaga alatt helyezkedünk el. Ennek azonban olyan nagyon nem lehet örülni, mivel a magyar középosztály a legkisebb jövedelmű osztrákokkal, németekkel és angolokkal van egy szinten.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!