Nem csak emberileg érthetetlen Erdő Péter nyilatkozata a menekültek megsegítése kapcsán, hanem jogilag téves is. A katolikus egyház első magyarországi embere arra a kérdésre, hogy miért nem fogadja be az egyház az utcán heverő menekült gyerekeket, azt válaszolta: „azt a gyereket mi nem vagyunk jogosultak bevinni egy lakásba, mert akkor embercsempészek vagyunk”.

A Helsinki Bizottság közleménye szerint ez az állítás súlyos tévedés.

„Amennyiben a földön fekvő menekült és az őt befogadó ház kapuja között nincs államhatár, az embercsempészet nem valósulhat meg. Bár kegyetlen országban élünk, de ott még nem tartunk, hogy a rászorultak önzetlen megsegítését üldöznék.” Bár ez utóbbi állítás megdőlhet akkor, ha a parlament elfogadja azt a törvénytervezetet melynek értelmében „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben” bűncselekményt követ el, aki menekültet fogad be.

De ez sem menthetné a keresztényi humánum szempontjából a katolikus egyházat képviselő Erdő Pétert, akinek elöljárója, Ferenc pápa azt kérte: „Ne zárják be az ajtót a menekültek előtt!” És aki tavasszal még úgy nyilatkozott menekültügyben, hogy az egyház elsődleges küldetése a nyomorúságban, bajban, szükségben lévő ember megsegítése. Úgy tűnik, azóta számára határrá nőtt az az ajtó.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!