Cserna-Szabó András: Sömmi, k2 Színház, Jurányi ház

 
Cserna-Szabó András: Sömmi, k2 Színház, Jurányi ház - Fotó: Told Miklós

Sokat emelt volna az előadás színvonalán, ha a pöttyös ruhás színésznő pöttyös dressze alatt nincs sömmi – így kommentálta a k2 Színház Cserna-Szabó András Sömmi! című regényéből színpadra állított előadását az egyik férfi néző a Jurányi házbeli bemutatót követően.

Azt, hogy maga az Ördög halálra unta volna magát a kétórásra szabott előadáson, nehéz lenne egyértelműen kijelenteni, tudván-tudva, hogy nevezett patás a részletekben is rejlik. Ezért, meg a pályája elején lévő társulat melletti bizalom és szimpátia jeléül is, rögvest meg kell említeni az előadás erényeit: a többek közt az eastern műfajára szabott zenét, a délibábos naplemente és patak vér képét jókor és jó helyen idéző fény-árny játék betyártörténetekre szabott ötletességét, vagy a színészek olykorolykor ugyan szövegmondásba bicsakló, ám mégis szakmai, nem utolsósorban: erőnléti kvalitásait.

A színjátszás peremvidékén portyázó, ígéretesnek tartott független társulat azonban épp azzal küzd meg nehezen a színpadra írt változat során, ami az eredeti regény igazi erőssége: a Veszelka Imre elbeszélésében megelevenedő, nádasok, csárdák, ölek világát végtelen nyelvi gazdagsággal és leleménnyel megteremtő, a párbeszédeket mellőző, a történeteket magabiztosan mozgató narratív előadásmód több jelenetben kibabrál a színházi dramaturgiával.

Cserna-Szabó képes akár egyetlen végtelenített hosszúságú mondatba sűríteni egy-egy teljes betyársorsot, ám a főképp mozgásszínházi elemekkel kiegészíteni, árnyalni kívánó színpadi változatban éppen ez fullad sokszor méla egyhangúságba, a narráció végül lapos monológok sorozataként hat. Az Ördöggel lepaktáló Rózsa Sándor igazságosztó easternhőstől vérszomjas pszichopatává válásának állomásai az előadás hátborzongató, hiteles csúcspontjai, ám a mellékszereplőket felvonultató kötősztorik sokszor lapos szépelgéssé válnak, aminek nem kedvez az erotikus jelenetek vaskos közhelyszerűsége sem.


A nézőnek könnyen támad
az az érzése, hogyha Cserna-
Szabó András bő bugyogó
nélkül, remekül megírt
regényével, egy szál tamburával
ült volna ki a színpadra,
az nem csak a sömminél
lett volna több.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!