A hét képe, a hét mondata, a hét nyilatkozója, a hét száma és a hét emelése.

 
Áder János és Weisz Fanni - Fotó: Bruzák Noémi, MTI

A hét képe
Történelmi pillanat adódott szilveszter éjszakáján – ki hitte volna, hogy megeshet az elképzelhetetlen, és a nagy plágiumdoktor szövegét ellopják? Bizony, Áder János köztársasági elnök idegen tollakkal ékeskedve mondta el újévi köszöntőjét, mivel az abban szereplő Kányádi-idézetet néhány évvel korábban már felhasználta ugyanezen célra Schmitt Pál is. Mondjuk az tény, hogy Schmitt kissé kótyagos-gyalogos produkciója helyett Áder szigorú bajuszát a rendkívül dekoratív Weisz Fanni jeltolmács jelenlétével sikerült oldani, így valószínűleg kevesebben figyeltek arra, mit is üzent nekünk a köztársasági elnök az új év hajnalán.

A hét mondata
„Mivel a vasúttársaság pillanatnyilag nem rendelkezik a pénztáraiban a szükséges technikai eszközökkel, ezért 2014. december 31. után felfüggeszti a MÁV-START Menetrendkönyv és a BTDH Budapest Kártya értékesítését a pénztáraiban.” Igen, a MÁVnak nem sikerült átállnia időben az online pénztárgépekre. Ezért nem kapható menetrend.

A hét nyilatkozója
Szinte már meg sem lepődünk azon, ha a köztévé a kormány szavának igazolására a nép egyszerű gyermekeként egykori munkatársakat alkalmaz. Most viszont szintet ugrottak, és rájöttek, hogy jobb az ilyesmit profira bízni: az útdíjat dicsőítő riportban már hivatásos színész sorolta a matricák melletti érveket. De hát miért ne lehetne ennyire láthatóan elégedett a nép egyszerű (színész) gyermeke azzal, ha egyik napról a másikra rákényszerítenek egy útdíjat?

A hét száma: 93 milliárd
Ha bárki azt hinné, hogy az Orbán–Simicska állóháború nagy vesztese kizárólag Lajos lehet, annak érdemes egy pillantást vetnie a Közgép megrendeléseire. Mert bizony, tavaly az állam 93 milliárd forintnyi munkát adott a Simicskaérdekeltségnek. A második legjobb cimbora azonban még mindig Mészáros Lőrinc. Felcsút urának cége pedig így is valamivel több mint 26 milliárdnyi közbeszerzést tudhat a magáénak, vagyis van még bőven hova fejlődnie.

A hét emelése
Bizonyosan jól dolgoznak a helyettes államtitkárok, ugyanis szinte kivétel nélkül emelt fizetést kapnak. Bár a köztisztviselői törvény értelmében a bérük fix, minden miniszternek van lehetősége arra, hogy érdemei szerit (de legfeljebb 30 százalékkal) eltérjen ettől az összegtől. Balog Zoltán például az Emberi Erőforrások Minisztériumának minden helyettes államtitkárával nagyon elégedett lehet, ugyanis mind jóval többet keresnek a törvényben előírt 748 ezer forintnál. Ja, egyébként januártól a minimálbér is emelkedett. 4 ezer forinttal.

---------------------------

 

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!