Az egész csak egy nagy félreértés. Húsvétra készülődünk mi is. Két nap múlva színes ünnepi kínálatból választhat a magyar, ki-ki kedve szerint. Én ugyan el nem tudom képzelni, ki az, aki sonkát, tojást félretolva, kölnire kupakot akkurátusan visszatekerve, a tévére szegezett tekintettel izgulja végig, ahogy a Nagy Ellenjegyző nevét kanyarítja az alaptörvényre, de biztos van ilyen is a széles rajongótáborban.

Persze, ha toll van a kezében, indokolt az izgatott figyelem, na de húsvéthétfőn? Át is kapcsolhat persze, aki akar, hogy elmerengjen, vajon miféle politikai blaszfémia munkált a kereskedelmi csatorna szerkesztőjében, aki a közszolgálati szignálási ceremónia konkurenciájának a Zűrös páros című vígjátékot szánta. Aki tévét néz majd, annak felhőtlen szórakozását a zűrös páros így is, úgy is garantálja.

Nálunk húsvéthétfőn tévé nincs, van viszont a várva várt tojásvadászat a gyerekekkel. Ilyenkor szembesül a szülő saját szégyellnivaló tudatlanságával. Amikor korához képest figyelemre méltó természettudományos érzékenységgel megkérdi tőle a gyerek, hogy miért pont a nyuszi tojja a hímes tojást, és ha már ő, szegény pára, akkor mégis hogy? Szó bennszakad, hang fennakad, lexikon fellapoz. Hogy kiderüljön belőle: a rejtélyes szokás, az emlékezet legmélyébe vezető szimbólum egy fatális félreértés, nem más. A kiváló etnológus, Solymossy Sándor értekezett arról, hogy a tojást tojó emlős egyszerű nyelvi botlásból született. A tévedést az egyébként annyira pontos németek követték el, amikor a fiatal kövér madárnak, a Haselhuhnnak nevét értették félre Haserlnek, vagyis nyulacskának.

Hogy ez a nyúlba magyarázott tojás manapság hímes fajta, azt meg nagyrészt Móra Ferenctől tudhatjuk. A könyvein nőttünk fel, de ezt a tudást nem írta, hanem ásta. Tudós régészként talált rá hetvenhárom töredékben a kiszombori őssírban a nem is piros, inkább barnás tojásra, amibe szépséges girlandokat karcolt az őskori művész. Sok ezer évvel a keresztény kultúra előtt, a feltámadás hitének ősi gyökereit megmutatva.

Akárhogy is, egy félreértés okán magyarázzuk bele a nyúlba a hímes tojást, annyi közük van egymáshoz, mint új alkotmánynak a modern köztársasághoz. Van, hogy a tévedés kedves ünnepi szokássá nemesül, és van, hogy messzeható gondok okozója. De ezt még korai elmesélni a gyereknek. Lesz ideje megtanulni úgyis.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!