Persze, régi vicc. Romániát eddig elkerülte a migránshullám, a probléma itt még csak akadémikus jellegű. De kígyófejek – kínai kifejezés az embercsempészekre – bizonyosan lesznek.

Ha európai migrációs térképre pillantunk, azt látjuk, hogy délkeleti szomszédunk mintha kimaradna legújabbkorunk népvándorlásából, a nyugat-balkáni útvonal dübörög, a kelet-balkánin meg néma csend. Ha geográfice átgondoljuk a honnan hovát, nemcsak az afrikai, de a közel- és közép-keleti migránsoknak sem esik útba Románia. Constanta kikötője persze jelentős török relációjú csempészforgalmat realizál, de az anatóliai török kikötők meglehetős tengeri útra vannak a Fekete-tengerbe habzó román partoktól, ami akkor érdekes, ha a könnyen belátható tengeri távot vesszük, ami a hajdan göröglakta török ephezoszi szirteket az égei szigetektől (Leszbosz, Kosz, Híosz, Szamosz és Agathoniszi) választja el. Ha netán Bulgáriába is téved a migráns, sok keresnivalója itt sem akad, Macedónia és a délkelet-északnyugat fő közlekedési útja felé veszi az irányt, mint a legális Gastarbeiterek és a szárazföldi szállítmányozás zöme. Erre vannak ugyanis haladható autóutak.

Kolozsváron nem látni migránsokat, igaz, turista sincs sok. A románok vendégszeretőek, mondják, de ebben az országban sem éppen idegen a xenofóbia. Romániában az első negyedévben egymillió lakosra számított 17 menekült kért menedékjogot, az EU-ban ezzel hátulról az ötödik, míg Magyarország listavezető az ugyanígy számolt 3322 fővel.

„Románia semmilyen formában nincs felkészülve egy bevándorlói hullámra. Nem rendelkezünk a szükséges mechanizmusokkal, mert sohasem szembesültünk ilyesmivel”, mondta az Adevărul című román napilapnak Dan Ionescu politikai elemző. „Nem moldovaiakról van szó, hanem olyanokról, akik Afrikából érkeznek, és másképp néznek ki…”, jegyezte meg Mircea Kivu szociológus ugyanott. Mások viszont arról beszélnek, hogy „a bevándorlók javíthatnák a demográfiai deficitünket”. No, majd meglátjuk, annyi bizonyos, a kormányzati nyilatkozatok szintjén Románia kész vállalni a kvótákra vonatkozó EU-döntéseket. Sőt! „Az Európai Uniónak meg kell értenie, hogy nem építhet falakat a hátrányos helyzetű országokból menekülő bevándorlók elé, hanem segítenie kell társadalmi beilleszkedésüket” – nyilatkozta Victor Ponta miniszterelnök az Al-Jazeerának Orbánra kacsingatva.

Más problémát villant Magyarországon Molnár Róbert, a Csongrád megyei Kübekháza polgármesterének levele, melyet Pintér Sándor belügyminiszternek címzett. Kübekháza a szerb–román–magyar hármas határnál fekszik, itt aztán tényleg életszerű a kérdés: az oké, hogy az utolsó centiig megépül az újabbkori magyar szégyenfal, ameddig a szerb határ tart, na de román határrész felé kerülni nem egy akkora etwas, nyilván megteszik majd sokan, ha van a telefonjukon Google Maps, vagy előzetesen tájékozódtak némileg Európa politikai földrajzával kapcsolatban. És akkor a vadállományban majdan eső kárral még nem is számoltunk, írta Pintérnek Molnár. A drótsövénnyel lehetett egy jót méregkalmárkodni, de a magyar kormány a fekáliának ad egy pofont, és csak olyan illetők elismerésével lehet számolni, mint a szlovák Marián Kotleba, Besztercebánya megye szélsőjobban radikális ispánja, aki elismerő levelét viszont Orbánnak megírta. Abban is bizonyosak lehetünk, hogy lesznek ezen a határszakaszon is emberkereskedésből hasznot húzó helyiek. Kígyófejben nem lesz hiány.

Vágvölgyi B. András (Kolozsvár)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!