Letchworth Garden City elegáns település – kertvároska – a Cambridge–Oxford tengelyen, közelebb az előbbihez. Olyasféle London vonzáskörzetében, mint Szentendre Budapestében. Vasútállomása is az itteni HÉV-megállókra emlékeztet, az arrafelé szokásos felüljáróval (alul- helyett). Újabban sokat járok arra, a sors különös szeszélyének köszönhetően.

Legutóbb ez történt. Ácsorogtam a peronon, várva a Kings’ Cross közlekedési csomópontba (v. ö. Harry Potter) tartó vonatra, amikor a pici büfé ajtaján egy hirdetőtáblára lettem figyelmes. Ezen a sandwich-specialitások és az italkülönlegességek fölött ezt olvastam: WE ACCEPT CONTACT LENS PAYMENTS.
Kontaktlencse-fizetés lehetséges. Micsoda???

Ez nem optika, elképzelhetetlen, hogy kontaktlencséket árulnának, s azok vételárának kiegyenlítéséről volna szó. Á, azt másképp fogalmaznák. A lehetséges megfejtéstől elöntött a boldogság heve, erőseket dobbant a szívem. Mert: a Szitakötő című regényem (2012) utolsó fejezetét a jövőbe helyeztem. Pontosan tizennégy évvel röpítettem előre a megírás időszakához képest, tehát 2026-ba. Tartalmi okom az volt, hogy a nemzedékem (valamennyi főhős) 2012-ben még nem volt elég öreg ahhoz, hogy meghaljon. Márpedig a könyv az egész életükről akart szólni, ahhoz hozzátartozik a vég (bár tudnánk feledni). Emiatt kellett nekem a plusz tizennégy év. Egyikük éppenséggel sci-fi író, e szempontból is indokoltnak tartottam a jövőbe helyezést. (Megjegyzem, ma már úgy érzem, okosabb lett volna, ha nem teszem, Márton Laci kolléga meg is próbált lebeszélni, amikor az első változatot végigolvasta.)

Mindenesetre a regényben a még életben maradtak – az említett tudományos-fantasztikus szerző (80) és egy nő (77) – számára kitaláltam egy szemüvegféleséget, mely egyesíti a mobiltelefont, a számítógépet és a televíziót, úgy neveztem: empato. Az empatikus agy vezérli. Kapható kontaktlencse-változata is, írtam 2012-ben. Biztosra vettem, hogy 2026-ra lesz ilyesmi.

Mostani történetem jelenidejében, 2017 tavaszán izgalommal találgattam, mennyiben hasonlíthat az általam elképzelt eszközhöz az, amit CONTACT LENS PAYMENT-nek hívnak. Esetleg az empato szoftverének korai változata, mely egyelőre csak kontaktlencsések számára használható? Ha így van, miért nem hallottam még róla? Miért nem láttam ilyesfajta hirdetést Angliában sehol? Magyarországra mikor érkezik meg?

Mérlegeltem, képes leszek-e kontaktlencsét hordani, én, akinek még szemüvege sem volt soha. Márpedig, ha jól működik, kell nekem egy. Mindig vonzottak a technika vívmányai. Bár ha ez csak az első lépés e fantasztikusan újszerű megoldás elterjedésében, biztosan kijönnek a szemüvegváltozattal záros határidőn belül, annyit azért várhatok.

Nézegettem a büfé üvegajtós kalickájában sorban álló embereket, próbáltam kifigyelni, melyikük viselhet látásjobbító műanyag lencsét a szemén. Lestem, hogyan fizetnek, ám az éppen sorra kerülő három ember hitelkártyát húzott elő, és pay pass. Az angolok inkább úgy mondják: swish, azaz elhúzni, értelemszerűen a pici masina fölött.

Lehet, hogy a kontaktlencsés módszer még itt is túl friss, kevesen használják, gondoltam. Én szeretek az úttörők közé tartozni, s abban a pillanatban bármit – nem, de azért sokat – adtam volna, ha rendelkezem egy olyan szemüveg-helyettesítővel, mely valamiféle módon hitelkártyaként is használható.

Ekkor megafonon bejelentették, hogy a vonatom öt percet késik. Csóváltam a fejem, hiszen ez Anglia! Pillantásom újra a hirdetőtáblára esett. Váratlanul átrendeződtek a betűk, ezúttal így álltak össze: WE ACCEPT CONTACTLESS PAYMENTS. Azaz: fizethetsz anélkül, hogy az elektronikus pénztárgép érintkezésbe lépne a banki rendszerekkel. Tehát éppenséggel swipe-olhatsz, utána nem kell várnod elektronikus visszaigazolásra, elhiszik, hogy van a számládon pénz, s rohanhatsz, nehogy lemaradj a vonatról.

Gondolom, ennek a reggeli és esti csúcsforgalom idején van jelentősége.

Istenem, be kár. Milyen szép rím lett volna a regénybeli ötlet és az azt utolérő valóság összecsendülése.

Üzenem a világ tudósainak, kutatóinak, termékfejlesztőinek: ha örömöt akarnak szerezni nekem, sürgősen föltalálják a CONTACT LENS PAYMENT-et. Meg a szemüveges változatát. Kapcsoljanak rá. Előre is köszönöm.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!