Mindenkitől kérdezem: mit szégyellsz legjobban? Általam föltett kérdésre önként válaszolok elsőként – hiszek a példamutatásban. (Leveleket és e-maileket a szerkesztőségbe küldjétek.)

Az én szégyenlistám hosszú. Akik figyelemmel kísérik e sorozatot, már tudhatják.

Fiatalkoromban több sportba belekóstoltam. Leghosszabban a vívásba. Kard. Gerevich Aladár volt az edzőm, erre büszke vagyok. A régóta megszűnt Vörös Meteor vívóterme az akkori Engels (mai Erzsébet) és Nádor teret elválasztó házsor közepén lévő nagy árkád bal oldalában működött, két szinten. Különös emberi kapcsolat a sportbarátság. Valakivel csak edzésen és versenyen találkozol – de többször és akár hosszabban, mint a szülőddel, szerelmeddel, tanároddal. Másutt szinte sosem futtok össze. Egy úszó csapattársamat például meg sem ismertem utcai ruhában.

A ritka kivételek egyike: kilencen, vívók, egy válogató verseny után lezuhanyoztunk, átöltöztünk, kisétáltunk a Margitszigetre. Öten vörös meteorosok, négyen BVSC-sek, az ő termükben rendezték a versenyt. Mindannyian felső tagozatosak voltunk. Hajunk a hídon száradt meg, a szocialista szappanok tiszta, de egyszerű szagát vittük magunkon.

A sziget Pest felőli oldalán lévő, mára profi futótereppé alakított úton ügettünk, ugrándozva és hülyéskedve, mint egy falka ivaréretlen kutya. Valamelyik vörös meteoros tudta, hogy errefelé található az egyesület klubháza, a kis sportköri igazolványunkkal beengednek. De mi lesz a BVSC-sekkel? Nyugi, vihetünk vendéget.

Az idős cerberus beérte az én igazolványommal, olvasta a Népsportot. Az előcsarnok mögött az étterem, ovális terasza a folyóra nyílt. Három zöldre pingált kerti asztalt toltunk össze. A gépelt étlapot szívesen idemásolnám, ha volna emlékprinterem, így marad a fölidézés. Két leves: csont-, gulyás-, négy főétel: pörkölt, resztelt máj, rántott borda, túrós csusza. A legdrágább(?) a resztelt máj, tizenegy (azaz 11) forint, nevetséges ár akkoriban is – a sportegyesületek jelentős állami támogatással működtek.

Resztelt májat kértünk mindannyian, petrezselymes krumplival. A szelet kenyér húsz fillér, az Utasüdítő vagy a Bambi ötven. Ittam ilyet is, olyat is. Királynak éreztem magam. Na jó, kiskirálynak.

Ami ezután történt, számomra fölfoghatatlan – volt akkor is, és a mai napig kísért. Olykor álmodom róla, pedig, ugye, ötvenkét év múlt el. Kimentem pisilni. A kagylósornál már ott állt egy vörös meteoros fiú. Miután elkészültünk (remélem, kezet is mostunk), az előtérben szembetalálkoztunk a többi klubtársunkkal. Vizelés után csatlakoztak hozzánk. Fecsegtünk. Érkeztek sorban a BVSC-sek – ők sem tudtak ellenállni az olcsó italoknak.

Amikor már nyolcan röhögcséltünk ott, valaki bedobta, lógjunk meg, fizessen a szeplős Józsi!

Mi van, ha nincs nála annyi? – kérdeztem. Ezt utálom benned, hogy mindig problémázol, mondta az első vörös meteoros.

Ki akar mindig problémázni? Rohantunk a hídig, mint a szélvész, edzettek voltunk.

Nem értem. Minden számlámat törlesztettem egész életemben. Némelyiket többször. Amióta a bevételek megengedik, senkit nem hagyok fizetni étteremben. Mi a franc üthetett belém, hogy szarban hagytam a szeplős Józsit?

Oké, őt kissé lenéztük és sokat cikiztük, mert bepisilt a közös edzőtáborozáson Tatán. Na de, kérem tisztelettel, én is bepisiltem ott, csak ügyesebben oldottam meg, senki nem vette észre. Ha valakinek, nekem szolidarítanom kellett volna azzal a csupa szeplő okostojással, akinek ráadásul elállt a füle, mint két vitorla, és vastag lencsés kerek szemüveg is nehezítette a sorsát a kegyetlen fiútársadalomban.

További kérdés: miért nem kerestem föl az esetet követően a BVSC-vívóteremben, hogy legalább az én részem kiegyenlítsem?

Később összeakadtunk egy versenyen, távolról intett, amennyire a szégyentől meg tudtam állapítani, harag nélkül.

A vívást aztán abbahagytam a rockzene miatt. Fönt leírt nyolc srác többé nem keresztezte egymás útját. Most üzenem a többieknek: szégyellem magam. Ha a szeplős Józsi olvassa ezt, kérem, jelentkezzék, fizetek.

8x11=88 forint. Vegyük figyelembe az inflációt, 880. Vagy 8800, mindegy, ahogyan akarja. Aki tudja, mondja meg neki.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!