Tavaly tavasz óta Trump száznál többször tweetelte, hogy az ellene a különleges ügyész által folytatott vizsgálat „boszorkányüldözés”, s az idei májustól ez szinte elmaradhatatlanná vált szövegeiben.

 

Vagyis azt követően, hogy az FBI házkutatást tartott ügyvédjénél. Az elnök okkal sejti, hogy fel kell készíteni a kultikus hűséggel kitartó táborát kínos fejleményekre, jó előre próbálva hitelteleníteni bármit, amivel a nyomozás előállhat. A „boszorkányüldözés” ugye azt jelenti, hogy minden vád alaptalan, ő politikai bosszú áldozata, Mueller ügyész a demokraták eszköze az elnökválasztási eredmény visszacsinálására.

Ezért érte villámcsapásként a Fehér Házat, hogy kedd délután egy óra leforgása alatt két, egymástól pár száz kilométerre lévő bírósági teremben a vádhatóság bemutatta a „boszorkányokat”. A washingtoniban Trump egyik kampányfőnökét találta bűnösnek az esküdtszék, a New York-iban pedig az ügyvédje vallotta magát annak. Méghozzá a lapok szalagcímeit adó megfogalmazásban: „egy szövetségi hivatalra pályázó jelölttel együttműködve és irányításával” követte el a kampánytörvény megsértését (amikor a Trump korábbi szeretőinek tiltott módon fizetett hallgatási pénzt). Vagyis a bírónak magát bűnösnek vallva – név nélkül – társtetteseként jelölte meg Trumpot. Ez már kétségtelenül füstölgő pisztoly, elvben alapja lehet az elnök elleni alkotmányos eljárásnak, akármire jut is Mueller az orosz kapcsolatok ügyében.

Bár Manafort volt kampányfőnök skalpja már Mueller övén, most Cohen ügyvéd beismerése a súlyosabb csapás, kivált azért is, mert azt a drámai mondatot nem is az ügyészek adták a szájába, hanem magától közölte, s lévén jogász, aligha akaratlanul. Mert ugyan vádalku még nincs, ám Cohen perbeli védője már jelezte, hogy kész lesz kitálalni „sok mindenről”, benne az orosz szálakról is. S ha valaki, ő aztán Trump régi bizalmasaként sokat tudhat. Ráadásul a nála lefoglalt iratokkal, hangszalagokkal az ügyészek bizonyíthatják az állításait. Amint már tette ő maga is, amikor előhozott egy hangfelvételt, amelyen – a nők lepénzelését váltig tagadó – Trump pontosan ezt beszéli meg vele. Az elnök legfrissebb, immár sokadik változata most az, hogy saját zsebéből fizette, tehát nem törvénysértés, ám a lebonyolítás körülményei mégis bemártják (és kiderült: kettőnél több hölgyet kellett elnémítani, szinte rutinszerűen). Nem csoda, ha Trump a héten sajnálkozott Cohen „megtörésén” és dicsérte az ügyészi nyomásnak ellenálló Manafortot, de vészes dilemma elé került. Ha elnöki kegyelemmel kimenti volt kampányfőnökét a börtönből, kiszámíthatatlan politikai vihart kavar, ha viszont nem meri megtenni, újabb (éppen az orosz kapcsolatokról sokat tudó) kulcsembere fordulhat ellene, nem akarván élete hátralévő részét börtönben tölteni. Korábban Cohen is fenekedett, hogy akár „golyófogója” is lenne Trumpnak…

Eddig a lövedékek az elnök pártjáról is leperegtek. De ez a keddi óra minden – gondosan megosztott – képernyőn drámai volt. S még nagyobb lesz a republikánusok dilemmája, ha az elnök bevetné a kegyelmi jogkörét vagy kirúgatni próbálná az ügyészt. Jogászok szerint ellene vádat hatóság nem emelhet, csakis a törvényhozás, s ezért lesz a novemberi kongresszusi választási kampány kulcstémája az alkotmányos eljárás kérdése. A republikánusok egyelőre a Trump-tábor túszai, választás elé néző politikusuk még nem merte támadni, ám immár köreikben is latolgatják, mi kockázatosabb és önveszélyesebb: tovább védeni vagy cserbenhagyni? Pláne, ha feltűnnek újabb boszorkányok.

Címkék: kommentár

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!