Vajon mivel tölti napjait Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter?

 
Nincs mit csinálni?

Gerry Rice, a Nemzetközi Valutaalap külkapcsolati igazgatója ugyanis egyértelművé tette, nem tárgyalnak a magyar kormánnyal, s egyelőre időpontja sincs az újabb hivatalos kapcsolatfelvételnek. Az IMF berkeiből kiszivárgott hírek szerint ennél is rosszabb a helyzet, amennyiben végleg letettek Magyarországról.

Hónapok oka tékozol az Orbán-kormány. És ezúttal ne a Varga Mihálynak tényleges munkavégzés híján kiutalt fizetésére gondoljunk. Egy kormányzati léhűtővel több vagy kevesebb? Ez tényleg nem oszt, nem szoroz. Az igazi tékozlás ott érhető tetten, hogy egymás után telnek a kedvező piaci hangulat hónapjai. Ömlik a befektetők pénze a feltörekvő piacokra, mint amilyen Kelet-Európa, s köztük a Magyarország is. Ilyenkor a forint még attól sem inog meg, ha becsúszik egy leminősítés. Veszik a magyar kötvényeket, mert azok Londonból, New Yorkból nézve egy kötegbe vannak csomagolva a lengyel és a cseh állampapírokkal. Hogy miért veszik? Mert a világ el akarja hinni az újraválasztott Barack Obama elnök gazdaságélénkítő programját. Mert az amerikai és az európai jegybankárok időről időre kinyitják a pénzcsapokat, s a friss pénz újra és újra a helyét keresi.

A befektetői remények időszaka kétségkívül alkalmas az orbáni dacolásra, nagyobb teret kaphat ilyenkor az unortodox gazdaságpolitika. Még a látszólagos sikert is el lehet könyvelni. Mondván, nincs szükségünk az IMF-re, mit nekünk Európai Unió, hiszen megállunk a saját lábunkon. Kár, hogy közben egyre fogy az idő, pontosabban az időnk. A tőzsdék, a piacok természete forgandó. Hamar elmúlnak azok a hetek, hónapok, amikor viszonylag kedvező pozícióban lehetne tárgyalni. Ehhez a veszteséghez képest tényleg bagatell az a havi rongyos pár százezer, mit egy tárca és feladat nélküli miniszter nettóban hazavisz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!