VASÁRNAPI HÍREK – A KÜLÖNVÉLEMÉNY - Nagy B. György vezércikke

 
VH, 2017. 17. szám

Pénz beszél, kutya ugat – ez a rezsim mindennapjainak vezérelve. (Lásd az unióellenes kampány, ahol a kormány székelykapujának nagykapuja szélesre van tárva, hogy minél tempósabban behömpölyöghessen a pénzáradat, és csak a kiskapuban emeli dorgálóan ujját a kabinet, hogy hátulról, belföldről úgy tessék: épp megállítja az EU-t, vagy valami.)

Szóval, ha a pénz beszél, akkor igen csúnyákat mond a kabinetnek – legalábbis a civil pénz. Amiből – ezt mutatják a társadalmi elfogadottságot hűen tükröző 1 százalékos felajánlások – sokkal többet utalnak a kormány ügyeit felgöngyölítő oknyomozó portálnak, jogvédő szervezeteknek, korrupciókutató társaságoknak, mint a kabinet láncos civiljeinek. Akik pedig azt fabulálják magukról, hogy nemcsak a pannon dombok között valakik, de a Kárpát-medence civiljei között is a legerősebbek.

Ez hazugság, egy civil szervezet akkor erős, ha tagjai teszik azzá – szívükkel, lelkükkel, adományaikkal. A hatalomnak (többek között a putyini agresszióért is) békemenetelő CÖF nem civil szervezet, hanem egy térkitöltő társaság, aminek az a feladata, hogy kiszorítsa/ kitakarja az érdemi szervezeteket. A jelek szerint azonban így is túlfújták, már reped.

Nem véletlen, hogy a kabinet nem pumpálja tovább. Ha utcára vonulna „ruszkik, vissza”, „magasabb gázárat”, „még több lehallgatást”, „gyerekeink álma a csavargyár” és egyéb, a rezsim lényeget megmutató jelszavakkal, nos, akkor menthetetlenül szétpukkadna.

Mint a túlfújt marhahólyag, és nem maradna más utána, csak marha és hólyag.

Ezért nem oldja el a kormány láncáról a CÖF-öt, ezért próbálja mással lejáratni a civileket. A menekültüggyel fűrészelne a kormány – civiltársadalmat és EU-t egyaránt. A közösség a kormány olvasatában tömegével telepítene migránsokat az országba. És a menekültek a kabinet szerint azért lehetnek itt, mert a civilek segítettek átnyomni őket a határon. Ha sarkítottan akarnánk fogalmazni: ha a migránsok garázdálkodnak és nőket erőszakolnak, akkor az EU és a civilszféra felelős mindezért.

Hát nem. Ez a kormány volt az, amelyik gondosan rátolt Európára sok tízezer menekültet – köztük a párizsi és a brüsszeli mészárosokat. Most pedig pótcselekvésként, rosszul értelmezett keménykedésből szögesdrótok közé szorít asszonyokat és gyerekeket.

Miközben a nemzeti konzultáció keretében álszent módon azt firtatja, mit tegyen a menekültekkel most, amikor több merénylet rázta meg Európát. Akkor még egyszer: ha a magyar kormány a helyén lett volna, ha tett volna bármi érdemit, akkor jóval kisebb esélyben szakadnak cafatokra emberek európai fővárosokban. Úgyhogy a konzultációs kérdés helyesen: mit érdemel az a kabinet, ami nem teljesítette kötelességét, és hogy ez ne derüljön ki, Európát hazudja agresszornak?

Egyébként pedig mi a bús fenétől fél a kabinet? Az a kabinet, amelyik épp most stafírozta ki 26 milliárd forinttal azt az iráni atomprogramot, amelyik az egyik legnagyobb globális háborús fenyegetés a világon. Ehhez képest még a legvadabb terroristamerénylet is gyermekmese. Szóval: akkor most mit is tegyen Magyarország?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!