Ki ne emlékezne Csurka István felejthetetlen mondására: a szakértelem bolsevista trükk? Riadtan rezzennének össze a svájci jegybankban, ha a nagy író szavai egész Zürichig hatoltak volna.

Ott nem divat, hogy a pénz- és gazdasági ügyek terén – a futball és a politika szintjére süllyedve – boldog-boldogtalan tanácsot ad, hogyan is kellene azt az Európa-szerte átkozott svájci frankot végre rendbe tenni. A bankárok teszik a dolgukat és kitalálnak olyanokat, melyeket sokszor még a piac szereplői sem értenek az első pillanatban, de láss csodát: egyszer csak hatni kezd a gyógymód. Most például úgy döntött a jegybank, hogy negatív kamatozású lesz a svájci frank. Ez röviden – és picit pongyolán – azt jelenti, hogy aki bonyolult pénzügyi tranzakciók során hatalmas mennyiségben vált át eurót svájci frankra, és a jövőben ebben kívánja tartani a világgazdaság viharaiból nehezen kimenekített vagyonát, az ezután fizetni fog érte. Egymillió frankonként évente 6600-at. Nem elég, hogy kamatot nem kap, még a tőkét is megcsippentik. Ha csitul a vihar a világon, kinek lesz majd kedve frankot venni ilyen feltételekkel? Ugyan ettől nem zuhant egyik percről a másikra az alpesi valuta, az erősödés megállt. No, ez az a bolsevista trükk, amit náluk szakértelemnek neveznek.

Igazán nem lehet megvádolni ilyesmivel hazánk konzervatív gazdaságpolitikusait. Ők ugyanis mintha mindent fordítva csinálnának. Előbb begyűjtik a politikai megrendeléseket – röviden: előbb gúzsba kötik őket –, majd utána lehet táncolni, ami csak nagyon messziről nézve tűnik olybá, hogy a „kormány ura a helyzetnek és biztos kézzel őrködik az ország egyensúlyi helyzetén”.

Nézzük először azt a bizonyos gúzsba kötést. A hiány nem nőhet, az államadósságot csökkenteni kell, semmi olyat nem tehetnek, amiről eszébe juthat a választópolgárnak a „megszorítás” szó. A világ tőzsdéi közben zuhognak, mint a trópusi eső, a számunkra oly fontos német gazdaság fékez, a mienk gyakorlatilag megállt, a befektetők legföljebb nyaralni jönnek hozzánk és egyre nagyobb lyuk tátong a költségvetésen.

Fogalmam sincs, kik azok, akiknek megoldási javaslatokat kell Matolcsy miniszter elé tárni. Idén 100-150 milliárdot, jövőre több mint 500 milliárdot kell előteremteni kevesebb kiadásból, nagyobb bevételből. Ha filmet készítenének a csapat feladatáról, alighanem a „Lehetetlen küldetés” címet kapná.

Ma úgy tűnik, minden ellenünk van: ami elromolhatott, tényleg elromlott. Az emberek egyre szegényebbek, az állam, a gondoskodó egyre kiszolgáltatottabb, egyre tehetetlenebb. A miniszterelnök azonban határozott: ősszel intézkedéseket kell hozni. És télen, és tavasszal, és nyáron – és mindig. És ha kérhetnénk: jó lenne végre olyan orvossággal kísérletezni, amely a gyógyítást és nem a propagandát szolgálja. Akár bolsevista trükk, akár nem, jó lenne egy picit a szakértelem fényében megfürödnünk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!