Csak ez az árazógép, ez nem fér a fejembe. Mert az, hogy a képviselő, különösképp, ha pénzügyes, lop, nos ez már jó ideje rögzült meggyőződése minden magyarnak. Korlátos is a hírértéke, hogy a sarkadi önkormányzat pénzügyi bizottságának fideszes elnökét rajtakapták a helyi Tescóban.

Bűnös elővigyázatlanságára nemcsak az utal, hogy tettét a biztonsági kamera látószögében követte el, hanem hogy éppen az időszakosan legfontosabb terméket volt bátor eltulajdonítani az áruházból. Az árazógépet. Pont azt, pont most, a legnagyobb dologidőben, amikor az áfaváltozások miatt melegszik túl minden nap az ilyen ketyere: új árcímkéket nyalnak fel vele a dobozokra. Hát persze, hogy azonnal feltűnt a hiánya. El sem tudom képzelni, mégis mire kellett a képviselőnek a hétköznapi háztartásokban ez idáig még el nem terjedt eszköz. Hacsak nem valami fetisiszta vágy uralkodott el rajta. Ő erre gerjed, mindenki más az egykulcsos adóra, miként azt Matolcsy György közölni méltóztatott.

Ha Matolcsy beszél, ott be van árazva az unor­todoxia. A nemzetgazdasági miniszter e heti bizottsági meghallgatásán megint csak túllépett idejétmúlt tételeken, még a sajátján is. Tudniillik nemrég egy közleményben azzal az érvvel roppantotta össze (volt) barátjának, Járai Zsig­mondnak gazdaságpolitikai kritikáját, hogy ő bizony kitűnő szellemi állapotnak örvend. Na, ez nem látszott rajta. Az online véleményformálóknak kimeríthetetlen, és e helyütt nehezen idézhető örömforrást jelentettek szavai, amelyekkel ok-okozati ívet vont a magyar családok reprodukciós igénye és az egykulcsos adórendszer között. Konkrét hülyének nézik őt emiatt sokan, szerintem azonban Matolcsynak igaza van. Az összefüggés igenis létezik. Merthogy néhány nap múlva érkezik az első fizetési boríték, amelynek tartalma immár egykulcsos adóval és adójóváírás nélkül lett kiszámolva. És ennek látványa a magyarok többségét garantáltan a szaporodással kapcsolatos verbális megnyilvánulásokra fogja késztetni.

Mégis, a kormány már beárazta az újabb szabadságharcot, trenírozzák is rá a közvéleményt. Ezúttal a minden közgazdász által tarthatatlannak ítélt egykulcsos adórendszert akarja megvédeni az IMF-től. Majd ha az ég a földdel egybeér, akkor, válaszolta a pénzpiaci viszonyokra oly finoman rezonáló Kósa Lajos a kérdésre, mikor lennének hajlandóak visszalépni. Erős a gyanúm, hogy hamarost lesz itt nagy földindulás, meg égszakadás, legkésőbb akkor, amikor elkezdenek számolni. A valutaalapnak ugyanis pont mindegy, hogy egy kulcs vagy több kulcs, a hitelfelvétel feltételei nem az adórendszerhez, hanem a költségvetési egyensúlyhoz kötődnek. Csakhogy per pillanat ez az egy kulcs éppen több százmilliárdos lyukat üt a büdzsén, elszegényít százezreket, visszafogja a fogyasztást, ezáltal rosszat tesz a növekedésnek. A lyukakat persze máshogy is be lehet foltozni, csak azt úgy hívják, hogy megszorítás, esetleg még elbocsátás, továbbá áremelkedés. Az ilyen lépések pedig rendszerint éppen azokat érintik leginkább, akik az egykulcsos adónak amúgy is vesztesei.

Közben a korábban beárazottnak hitt vélemények is változnak. A davosi világgazdasági fórumon kiderült például, hogy nemcsak a brüsszeli Canossa-járás fáradalmi miatt ott jelen nem lévő Orbán Viktor ellenfele a megszorításnak, hanem maga az IMF is. Igaz, előbbi suttyomban csinálja, méghozzá érdemi átalakítások nélkül, csak a pénzbeszedés kevéssé fennkölt céljával, például álnéven bevezetett tandíjjal, eltitkolni szándékolt fizetős egészségüggyel. A valutaalap viszont, korábbi álláspontját a válság alakította körülményekhez igazítva, újabban adócsökkentés helyett gazdaságfejlesztést tartana szükségesnek. Ha innen nézzük, a mi unortodox gazdaságpolitikánk úgy fest: újabb és újabb megszorításokkal próbáljuk betömködni a növekedésre amúgy is negatív hatással lévő egykulcsos adó miatti költségvetési lyukakat. Egy ilyen egyenletnek viszont csak mínusz lehet vége. Arra pedig nem jár hitel, még elővigyázatossági sem.

Vagy elsiratják az egykulcsos adót még annak második születésnapja előtt, vagy ha komolyan gondolják ezeket a fene nagy fogadkozásokat a megtartása mellett, akkor ideje visszakérni a sarkadi kollegától azt az árazógépet. Szükség lesz rá minden boltban.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!