Most, hogy a foci Eb nyilvánvalóan sokat kivesz a miniszterelnökből, lehetőség adatik, hogy a nemzeti együttműködés robotosai is előmerészkedjenek a homályból. Nézve, hallgatva, olvasva őket nyilvánvaló, hogy egyetlen kérdés maradt csupán megválaszolatlan a centrális erőtérben: vagy minket néznek hülyének, vagy ők hülyültek meg.

A harmadik eshetőséget, nevezetesen, hogy itt milliókat kapott el a fertőző agysorvadás, a sorstársaim iránt érzett szolidaritásból ezúttal kizárnám.

Még a kezdőrúgások előtt Matolcsy György mutatta meg az irányt. A CNN-nek adott interjúját érdemes lehalkítva nézni.

Csak a szemét, csak az arcát figyeljék. Abban van benne a mi elmúlt két évünk. Kerestük rá eddig is a szavakat, de aki fel is hangosította Matolcsyt, most megkapta: tündérmese. Ezt éreztük hát a bőrünkön eddig. Viszketett is cefetül. Tündérmese van sokféle, ám egy dolog közös: a főszereplők csodákra képes figurák. Pont, mint Matolcsy. Van persze rossz tündér is, de a gyerekek új kedvence a sötétben látó tündér. Mi, ha nem ez illik rá. Aki azt hitte, hogy az elmúlt két évben egy alabárddal vagdalkozó, eszét vesztett szabász főszereplésével készülő rémmesét lát, hát tévedett.

Tündérországban Matolcsy sosincs egyedül. Tegnap is előbújt néhány tündér. Itt van például ez az ismeretlen, aki a Nemzeti Üdülési Alapítvány nevében arról tájékoztatta a gyógyszertári vezetőket, hogy nem csak mindenféle segélyeket, de még a nyugdíjak egy részét is Erzsébet-utalvány formájában fizethetik ki a jövőben. Speciel ezt az Erzsébet-utalványt éppen az unió vizsgálja, mert nem tetszik nekik, hogy a nemzeti együttműködés szürke eminenciásai közül csak egy, a CBA az igazi haszonélvezője. A nyugdíjas viszont mentesül a fejtöréstől, hogy hova is menjen bevásárolni. Az ötlet rávilágít arra is, mi lett az elorozott nyugdíj-megtakarításokból. Hagyma, meg krumpli, az. Tündérország lakói nyilván maguktól is rájönnek majd, hogy ez az intézkedés akkor lesz igazságos, ha a járulékokat is természetben lehet majd befizetni. Ebbe most nem is gondolnék bele. Legyen inkább termény, tök, mondjuk, esetleg dinnye, csak a szimbólumérték miatt.

De hogy pontosabban értsük tündérország szabályait, szintén tegnap került nyilvánosságra egy videofelvétel, ami elkalauzol bennünket a rejtélyek birodalmába. Egy kis tündértanonc beszél arról, mi is folyik e csodavilág egyik fontos intézményénél, a MÁV-nál. Mondom a rezümét: nem arra költik az uniós pénzt, amire kellene, valószínűleg bele-belenyúlnak a zsákba, de az egész úgyis akkora bajban van, hogy be kell zárni jó részét, az se baj, hogy eddig ennek szükségét letagadták, majd ráfogják a „mocskos IMF-re”. Nem egy bonyolult hely ez a Tündérország, ki van találva.

És ez csak a tegnapi merítés, de elég is mára ennyi mese, ideje nyugovóra térni. Mert lassan fel kell ám ébredni, gyerekek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!