Két huszonéves német lány beszélget a popzenéről. Az euróvíziós dalfesztivál indulóit mutatják be szép sorban a rendezvény hivatalos német nyelvű honlapján. A mieinkre szánt kis videót így konferálja fel a mosolygós szőke: „Magyarország megítélése mostanában nem volt túl pozitív jobboldali konzervatív kormánya miatt, azonban eurovíziós dalával, úgy tűnik, más utat próbál járni”.

Nesze. Ez jut ma eszébe Magyarországról egy huszonéves német lánynak. Társával még kicsinyt elidőznek azon, hogy simán elképzelhető, hogy a nyertes dal kiválasztásába is beleszólt Orbán miniszterelnök, mert hát ő ilyen, általa a sajtószabadság is ilyenné lett mifelénk.

Senkinek kétsége ne legyen, a nemzetközi baloldal összeesküvésének újabb bizonyítékával állunk szembe. Beférkőztek ezek már a popzenei világba is. Kovács László bőrszerkóban és hátrazselézett hajjal vegyül a német diszkókban, Gurmai Zita trance DJ-nek állt és a keverőpult mögül ordítja a táncoló fiatalok közé átkait, Tabajdi Csaba pedig izraeli támogatók pénzéből fizet vodkanarancsot a brüsszeli éjszakában mindenkinek, aki vele együtt hajlandó kiabálni: sajtószabadságot!

Csak így történhetett, más magyarázat aligha van arra az összeurópai cikiségre, ami minket körülvesz.

Mély összefüggésre világít rá ennek a két német lánynak a kedélyes csacsogása. A magyar közélet új, de egyre mélyülő törésvonalát tárja fel: ami egyiknek égő, a másiknak maga a nemzeti öntudat. Magyarnak lenni teher – vagyunk páran, akik érezzük bőrünkön ennek az egykoron Orbán Viktor által még pozitív szövegösszefüggésben idézett mondatnak új értelmét.

Pironkodva, szégyenkezve küzdünk e teherrel, magunkra vagyunk hagyva úgyis. Bezzeg a szabadságharcosok, a gyarmatosítók ellen küzdők, a nemzeti öntudat ketrecharcosai, na, ők doszt kapják a gondolatmankókat vezetőiktől.

A héten például megtudhatták, hogy a sárga csekkek megadóztatásával Orbán a spekulánsok ellen akar küzdeni. De persze a gaz EU nem engedi a karvalytőke elleni harcot, ezért kell majd mindenkinek fizetnie, vagyis kétszer, háromszor adózni ugyanabból a jövedelemből. Ezt a hajmeresztő – copyright by Chikán Attila – ötletet az EU-ra fogni, finoman szólva is orbitális hazugság. És azt például tudták, hogy a benzinárért is az EU felelős? Igaz, ellenzékből még Orbán is képes volt felismerni, hogy a benzinár nagy részét kitevő jövedéki adó meghatározása nemzeti hatáskör. Ám azóta sokat fejlődött: most már az EU miatt nem csökkenti a kormány ezt az adónemet. Mert ha csökkentené, kevesebb lenne az állami bevétel.

Ha pedig kevesebb lenne, nőne a hiány. Ha pedig nőne a hiány, megbüntetne minket az EU. Így az orbáni érvelés, amiben az a legszebb, hogy külön-külön mindhárom mondat igaz. Ám egymásból sehogyan sem következik és végképp nincs semmi köze az uniónak a magyar benzinárhoz.

Ezekre a gondolatmankókra támaszkodva lehet együtt utálni a vezérrel az Európai Uniót, sőt lassan a rajtunk kívül álló világ egészét. Bezárkózásra, dacosságra és mások hibáztatására tanítja az övéit Orbán. Évszázados komponensei ezek a magyar népléleknek, politikailag akár kifizetődő is lehet, ha erre épít. Most már talán nincs is más választása. Hiszen annak, hogy Magyarországot gazdaságilag a világ legkockázatosabb országai közé kormányozta, ma már kivétel nélkül mindenki kárvallottja és vesztese. Az övéi is. Ám a maga köré épített transzcendens világ közelebb áll a valláshoz, mint a ráció­hoz.

Nagyobb szerep jut benne a hitnek, mint az észérveknek. És ebben, a vezető tévedhetetlenségének illúziójára épített világban elegendő, ha bűnbakot mutat. Ha az „elmúltnyolcév” szavatossága az idő múlásával lejár, van másik: Európa az.

Ez a politika előbb Európa híveit taszítja ki az országból. De ha túlfeszül, az országot is kitaszíthatja Európából. A cikivé válás csak a kezdet, azon már túlvagyunk.

Még szerencse, hogy annak a két német lánynak tetszik az amúgy angol nyelven elő­adott magyar eurovíziós versenydal.

Mert olyan európai, azért.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!