Meg kell becsülni az őszinte mondatokat, különösképp, ha politikus száját hagyják el. Ritka tulajdonság a kifinomult önkép is a nagymellényűek kivagyiságtól terhelt világában. Süvegelés jár hát Kövér Lászlónak, akit szabadságharcos fegyvertársa, Orbán Viktor taszigálna a Sándor-palota felé. – Van nálam alkalmasabb jelölt – mondta ki Kövér a tömörségében igaz mondatot. Még pontosabb kis módosítással lehetne: nálam csak alkalmasabb jelölt van.

Kövér Lászlónak ugyanis nincsenek politikai ellenfelei – neki csak személyes ellenségei vannak. Kövér Lászlóban nincs ellenszenv – benne kérlelhetetlen gyűlölet tombol, mindazokkal szemben, akik mást, máshogyan gondolnak a világról.

Emlékszem előző életemből – mikor nekem is arrafelé volt munkahelyem –, hogy a Parlament folyosóján, ha barátságok nem is, de korrekt emberi viszonyok kialakulhattak azok közt, akik bent, az ülésteremben mégoly hevességgel vitáztak is egymással. Kövérrel ilyen elképzelhetetlen. Ő köszönést nem fogadott, maga a más pártiak üdvözlésére nem vetemedett soha. Ment csak komoran mindig és szemmel vert örökké.

Kövér szerint Áder a legalkalmasabb, és mitagadás, őbelőle legalább kijött néha valami köszönésféle. De politikai csőlátása Kövérhez hasonlatos, és hogy államfőként kifejezze a nemzet egységét – Magyarország alaptörvénye 9. cikk (1) – tőle éppúgy nem elvárható, mi több, teljességgel kizárt. Pedig lehetne másképp is. Elég lenne a jobboldal szellemi holdudvarában keresgélni, hiszen ahhoz sok politikailag elkötelezett, ám szakmájában megkérdőjelezhetetlen tekintélyt kivívott konzervatív tartozik. Olyanok, akikben fel sem vetődik, hogy köszönést se fogadjanak. Miért van hát, hogy most mégis két olyan ember látszik esélyesnek a legfőbb közjogi méltóság posztjára, akiknek a politikán, pontosabban a pártpolitikán, még pontosabban a Fidesz érdekképviseletén kívüli teljesítményük nincs? Igen, Szili Katalin is pártpolitikus volt, amikor őt jelölte az akkori kormánytöbbség. De legalább olyan, aki nézeteivel a legközelebb állt az akkori ellenzék pártjához. Más kérdés, mennyi jelét adta azóta, hogy ott és akkor Sólyom László volt a jó választás. Kövér és Áder viszont tovább oszthatja ezt a már amúgy szanaszét szabdalt országot.

Úgy látszik, a mű, Orbán Viktor műve, a saját képére formált hatalmi szerkezet, még mindig nincs kész. Úgy érzi tán, nem uralja még minden elemében, a legeldugottabb szegletében is a döntési pozíciókat. Pedig kívülről nézve máshogy tűnik: pártjának elkötelezett, Orbánnak kiszolgáltatott, önálló akarat nélküli kinevezettek hada képviseli ma az államot. Persze lehet az is, hogy ő valójában ehhez ért. Kapaszkodik abba, amiben sikeres, mert a hatalmi politizálásban kétségkívül az. A kormányzás egyéb – az ország szempontjából fontosabb – ügyei megterhelőek számára. Külpolitikailag karanténba záratta magát, félkészek a reformtervek, három hónap alatt produkálta az éves költségvetési hiány 90 százalékát, újra és újra be kell indítania a fűnyírót, nem jut dűlőre sem az EU-val, sem az IMF-fel.

Ha ismét a kormányfő államfője költözik a Sándor-palotába – ezúttal a keményebb fajtából –, akkor lemondhatunk a beígért konszolidációról, arról, hogy nyugodtabb, higgadtabb viszonyok jönnek fékevesztett két éve után. És ideje belátnunk azt is: Orbán lemondott rólunk. Pedig vagyunk úgy 6-7 milliónyian azok, akik nem tartozunk a Fidesz megmaradt törzsszavazói, netán Orbán elkötelezett rajongói közé. Mi vagyunk többen, mégse számítunk már. A megmaradt úgy egy-másfél millió Fidesz-szavazóra fókuszáló kormányzás veszi kezdetét. A választási matematika. Csak a tábor érdekei számítanak, az ő véleményük fontos. Nekik meg jó lesz Áder is, Kövér is. Sőt velük talán még néhány radikális is visszacsábítható a Jobbikhoz pártolt egykori fideszesek közül, kész nyereség. Ha az ellenzék töredezett marad, ha nem történik valaki vagy valami által érdemi fordulat a belpolitikában, akkor Orbán számítása még be is jöhet.

Csak közben lelepleződik az új jobboldali mantra, ami a méltatlanságba süllyedt Schmitt Pál hőssé avatásával sugallja: most aztán véget vetettek a „naésországnak”. Ugyan. Csak most kezdődik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!