Nem üres kézzel távozott az Egyesült Államokba Vang Kuo-csiang, Fengcseng város első titkára.

 
Csunking nemrégiben még Po Hszi-laj birodalma volt

Az eset még áprilisban történt, azonban csak most hozták nyilvánosságra a Zsenmin Zsipaóban, a Kínai Kommunista Párt (KKP) újságjában, feltehetően azért, mert a felháborodott közvéleményt már a Nagy Tűzfalnak becézett internetcenzúra sem tudta elhallgattatni. Vang ellen korrupció miatt indítottak eljárást, majd le is váltották a posztjáról, ezért döntött úgy, hogy feleségével az USA-ba menekül. Előtte azonban 31,5 millió dollárnak megfelelő jüant (átszámítva kicsivel több mint 7 milliárd forintot) sikerült amerikai számlákra utalnia. Viszont ebben az ügyben érdekes módon a rendőrség nem nyomoz.

A párt számára a korrupció jelenti a legnagyobb fenyegetést – mondta Ven Csia-pao miniszterelnök tavasszal. Bár beszédében nem említette, mindenki számára egyértelmű volt, hogy a Po Hszi-lajra, Csungking azóta leváltott pártfőtitkárára céloz, akihez képest Vang csak gyenge kezdő volt.

Pót, akinek már az apja Mao Ce-tung egyik legbefolyásosabb munkatársának számított, 2007-ben nevezték ki a 32 milliós nagyváros élére. Háborút hirdetett a korrupció ellen, néhány éven belül sikerült megtörnie a maffia hatalmát, és a gazdasági reformokat ellenző retorikájával, populista jóléti programjaival és a maói nosztalgiával elképesztően népszerű lett. A csungkingi pártfőtitkár azonban nemcsak karizmatikus személyiségével tűnt ki, hanem például azzal is, hogy mindig feltűnően jól öltözött. Ennél is árulkodóbb volt, hogy fiát egy drága magángimnáziumba járatta Nagy-Britanniában, majd miután az inkább sportautójával, semmint szellemi képességeivel kitűnő ifjabb Pónak távoznia kellett az Oxfordi Egyetemről, az amerikai Harvardon folytathatta tanulmányait.

Anyagi jóléte mégsem árnyékolta be a férfi karrierjét, akit öt éve a KKP Politikai Bizottságába is beválasztottak, és úgy hírlett, az idén ősszel esedékes politikai átalakulásban még feljebb juthat, az ország tényleges vezetői közé, az Állandó Bizottságba is bekerülhet. Februárban azonban a csungkingi rendőrparancsnok rejtélyes körülmények között a csengdui amerikai konzulátusra menekült, majd egy hónappal később Pót menesztették. Ekkor kaptak szárnyra a pletykák, miszerint Po felesége, Ku Kaj-laj novemberben ciánnal megmérgezte Neil Heywood brit üzletembert, mert pénzügyi vitába keveredtek, és Heywood azzal fenyegette meg az asszonyt, hogy nyilvánosságra hozza, a családnak 136 millió dollárja van külföldi számlákon – amelyet mellesleg az ő segítségével helyeztek ott el. Po pártbeli hatalmával visszaélve akarta megakadályozni a nyomozást, ezért menekült a rendőrfőnök az amerikai követségre.

Po azóta teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, feleségét bíróság elé állították. Az ügyben két hete született döntés: Kút felfüggesztett halálbüntetésre ítélték, de már szó sem volt korrupcióról. Az indoklás szerint az asszonynak pszichikai problémái voltak, és azért ölte meg Heywoodot, mert azt hitte, a férfi fenyegeti a fiát.

Mindezt a jogvédők és a rendszer kritikusai azzal magyarázzák, hogy Kínában a bíróságok a párt érdekei és nem az igazság alapján döntenek.

Pedig a vezetés is elismeri néha, hogy baj van. A kínai központi bank tavaly közzétett egy jelentést, amiből kiderült, hogy az 1990-es évek közepétől 2008-ig 16-18 ezer korrupt állami tisztviselő hagyta el az országot, összesen 120 milliárd dollárnyi kárt okozva az államnak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!