Éppen 30 éve, hogy először kézbevehették a Vasárnapi Híreket. 1985. január 6-án 12 oldalon jelent meg a lap, amely akkoriban 2 forint 80 fillérbe került.

  <h1>Az első lapszám</h1>-
  <h1>Vasárnapi Hírek - kopfok</h1>-

Az első lapszám

- – Kép 1/2

Éppen 30 éve, hogy először kézbevehették a Vasárnapi Híreket. 1985. január 6-án 12 oldalon jelent meg a lap, amely akkoriban 2 forint 80 fillérbe került. Az igazsághoz tartozik, hogy nem a semmiből lett, az 1957 óta működő Hétfői Hírek örökébe lépett, mint azt az első szám címoldalán Bányász Rezső, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának elnöke írja, az „életviszonyok” és életformák változása, az ötnapos munkahét elterjedése szükségessé tette a politikai napilapok megjelenési rendjének változását. Ez a lap pedig mindig is egyfajta űrt töltött be, elég csak arra gondolni, hogy 1987-ig a televízióban hétfőn még adásszünet volt. És úgy néz ki, még a pártállami időkben is fontosnak tartották, hogy ne legyen olyan nap, amikor az emberek hírek nélkül maradnak. Most a boltok vasárnapi zárva tartásának törvényi szabályozásával a nyomtatott lapok hívei, akik jobban szeretnek a hét utolsó napján ebéd után a kanapén végignyúlva papír alapon olvasgatni, könnyen újság nélkül maradhatnak. De a nyolcvanas években még más idők jártak, mint azt Bányász elvtárs írja az első szám címoldalán, akkoriban még a magyar családok négyötödéhez járt valamelyik napilap, a fontosabb hetilapok pedig összesen 7 millió példányban jelentek meg hetente. Akkor még a címlapokon sem kellett hatalmas szenzációkkal szolgálni, akár 10 hír is megfért egymás mellett, és a legfőbb helyeket a lakhatásról, építkezésekről, energetikai lehetőségekről, vagyis a gazdaság mindenkit érintő ügyeiről tudósító cikkek foglalták el. Így fordulhatott elő, hogy az első lap leghangsúlyosabb főcímei a „Lakásprogramok a fiatalokért”, illetve az „Autópályák, hidak, felüljárók” lettek, különböző kommunista vezetők csúcstalálkozói, és persze a futball világának hírei mellett.

Az első főszerkesztő, Lőkös Zoltán több mint tíz éven keresztül volt a lap első embere, és vezette át az újságot a rendszerváltás időszakán. Ekkoriban folyamatosan változott a lap, a hidegháborús híreket, lakótelep-átadásokat, mezőgazdasági helyzetjelentéseket és irányított politikai cikkeket szépen lassan felváltották a valódi hírek, a kultúra és sport rovatok pedig már a kezdetektől fogva szárnyaltak. 1994-ben aztán a Vasárnapi Hírek a VICO-birodalom része lett, ezzel együtt kicsit színesebb, magazinosabb, ha tetszik, bulvárosabb lett. Ekkoriban a sportoldalakon állandó rovata volt Nyilasi Tibornak, aki „Erről jut eszembe, hogy…” címmel nem kizárólag a futball, hanem más sportágak eseményeit is kommentálta. De néhány cikk erejéig még Kiszel Tünde is felbukkant a Vasárnapi Hírek hasábjain szerzőként. Legérdekesebb talán „Hogyan tartsuk meg házastársunkat?” című cikke, amelyben Bródy János, Giczy György és egy Hegedűs Belló nevű vendéglős mellett Deutsch Tamást faggatta a címben is említett kérdéskörben. A ma már a harmadik házasságában élő politikus akkor így nyilatkozott: „Nem utolsósorban az érzelmi és a házaséletet tekintve is meg kell találni a harmóniát.”

1995-ben került először teljesen színes oldal a lapba, nem meglepő módon egy egész oldalas cigarettahirdetés formájában – na, ilyen sincs már. Egy évvel később, már Pallagi Ferenc főszerkesztése mellett a címlap, valamint több belső oldal is színessé válik, és ekkor jelennek meg olyan ikonikus és a lap jövőjében is fontos szerepet játszó szerzők, mint Aczél Endre és Avar János, de később Verebes István éppúgy állandó rovatot vezetett a lapban, mint Gálvölgyi János.

Az ezredforduló után, 2001 első heteiben, már Ács György és Avar János kezei között, a lap megújult, formátuma kisebb lett, az oldalszám pedig 20-ról 32-re növekedett. Az új külcsín pedig az újságírók emlékei szerint rögvest eladási csúcsot is döntött, nem utolsósorban a címlapsztorinak köszönhetően, ami történetesen Zámbó Jimmy temetése volt. Ekkoriban indul el a mai napig az egyik legnépszerűbb rovat, az olvasói leveleké, és Krenner István karikatúrái is állandó helyet kapnak az oldalakon, gyakran a címlapon. A Vasárnapi Hírek ebben az időszakban napilap funkciója mellett már egyre inkább hajaz egy hetilapra is, amely a család minden tagja számára igyekszik minőségi tartalmat nyújtani, a rejtvény, egészség és autó rovatok mellett még tv-műsor és mese is része a lapnak.

Számos olyan ügy volt, amiről kivételes helyzetének köszönhetően – nevezetesen hogy vasárnap jelenik meg – elsők között tudósított a Vasárnapi Hírek a nyomtatott sajtótermékek között. A „nagy öregek” az Atlantai Olimpián történt terrortámadást, a Kurszk atom-tengeralattjáró katasztrófáját, az európai uniós csatlakozást, Gyurcsány Ferenc lemondását említik, mint „nehéz” lapzártákat. A legemlékezetesebb azonban talán II. János Pál pápa halálának estéje, 2005. április 2-a volt, amikor a percenként érkező friss hírek miatt négyszer kellett mutálni, vagyis megváltoztatni, átírni a címlapot. Így fordulhat elő, hogy az Országos Széchenyi Könyvtárban lefűzött köteles példány első oldalán arról szól a hír, hogy a már egy ideje haláltusáját vívó egyházfő állapotát stabilizálták az orvosai, a főcím azonban így szól: „Búcsúzunk”. Érdekesség, hogy a kétezres évek vége felé Gyurcsány és Orbán mellett Harry Potter, és botrányai, majd tragikus halála okán Michael Jackson a címlapok leggyakoribb szereplői.

Az elmúlt négy és fél évben a Vasárnapi Hírek már a Geomédia kiadó keretei között szolgálta olvasóit. Túl egy tavaly áprilisi megújuláson most mégis nehéz helyzetbe került a Vasárnapi Hírek, hiszen ha a nagy boltok bezárnak a hét utolsó napján, olvasóinknak komoly erőfeszítést kell tenniük, ha a jövőben is hozzá akarnak jutni az újsághoz, és tovább folytatódhasson a három évtizede tartó történet.

Joggal kérdezhetik azonban, hogy az idén 31. évfolyamát megkezdő lap fejlécében miért szerepel mégis a „32. évfolyam” felirat. Mi is sokszor megkérdőjeleztük saját matematikai képességeinket, mire kiderült: valamikor valami félrecsúszott. 2002. május 12-én a „18. évfolyam 19. szám” helyett valamiért „19. évfolyam 19. szám” került a Vasárnapi Hírek fejlécébe. Nem lehet tudni, mi történhetett, a címlapon a móri bankrablók utáni hajszáról lehet olvasni, napokkal a bűncselekmény után, így a hibát valószínűleg nem a kapkodás okozta. Ma már senki nem tudja pontosan, hogy miért, de a számozás végül így maradt, ezért fordulhat elő, hogy a 30. születésnapját „ülő” Vasárnapi Hírek idén a 32. évfolyamába lépett.

-----------------------

Már a legelső lapszám sportoldalára is írt, és ezen a héten is olvashatják Fluck Miklós írását a lapban, az egyetlen szerzőjét, aki végigkísérte a lap történetét. Már 1985 óta szólaltatja meg a magyar sport legsikeresebb alakjait és feltörekvő fiataljait, szinte kizárt, hogy van olyan olimpiai vagy éppen világbajnok, akivel ne beszélt volna legalább egyszer.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!