"Egy Budapesttől alig 70 km-re lévő kis nógrádi faluban, Bercelen valami nagy dolog van készülőben.
Látszatra ugyanolyan falu, mint a többi, csak épp a megrakott kályha ellenére is hideg közösségi házban, és a kert rózsaszínre festett, műanyag palackok mímelte kései cseresznyevirágzásában egy alapvetően tájidegen, makulátlan öltözékű, csinos, szőke grófné süti a mézeskalácsot. Formagyűjtő, még tevéje is van, ami a betlehemhez kell.
Amikor pedig épp nem süt, Kinga Petro de Chalendar álmodik: ökofalut, új piacokat, környezettudatos, önfenntartó közösségen alapuló társadalmi struktúrát, negatív ökológiai lábnyomot, nemzetközi komolyzenei workshopot, hőlégballon-felszállópályát, rádióteleszkópot."

 
VH, 2017. december 16.


"Bercelen nem a kasza-kapa-kecske-földtúrás tengely mentén alakul a kistérség-rehabilitáció. Jöjjenek a csúcstechnológiák is, de azok, melyek negatív ökológiai lábnyomot eredményeznek! Kinga a legelvetemültebb újító, mottója: Legyen Bercelen! Minden. Nem volt rest több mint egy órán át autóval követni egy a környékről felszálló hőlégballont, hogy meggyőzze az üzemeltetőt, hozza Bercelre a fel- és leszállópályát. Ő a kastély nemzetközi ügyfeleit, vállalatvezetőket, indiai maharadzsát, arab sejket kínált cserébe, akik egy jó kis hőlégballonozásra bármikor kaphatók. Sikerült neki, a hőlégballon ma már Bercelről emelkedik a magasba, és a MOL-lal együttműködésben beteg gyerekek repültetését is felvállalták. De meglátva a környékben rejlő potenciált, ide helyezte át székhelyét a WWOOF Magyarország is (nemzetközi biofarmhálózat, ahol önkéntesként lehet segíteni és ezáltal megtapasztalni, milyen falun élni és mezőgazdasági munkát végezni), épp egy szociális farmhálózat kiépítésén dolgoznak. Ha minden igaz, azt is sikerült kibrusztolni, hogy az ELTE Csillagászati Tanszéke Bercelen állítsa fel az ország következő, a térség első és egyetlen rádióteleszkópját."


Csejtei Orsolya riportja "Kék óceán Nógrádban" címmel olvasható a friss Vasárnapi Hírekben.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és következő lapszámunk megjelenéséig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!