Megint választ Görögország - Ciprasz: tündöklés után bukás?

 
A konzervatív Új Demokrácia mellett tüntetnek a szimpatizánsai - Fotó: Michalis Karagiannis, Reuters

Választásokat tartanak vasárnap Görögországban, de egyelőre megjósolhatatlan, melyik párt alakíthat kormányt. A csütörtökön és pénteken nyilvánosságra hozott öt közvélemény-kutatásból kettő a harmadik európai mentőcsomag elfogadása után lemondásra kényszerült Alexisz Cipraszt és a Szirizát hozta ki elsőnek, míg másik kettő szerint a konzervatív Új Demokrácia vezetője, Vangelisz Meimarakisz lehet Görögország új miniszterelnöke. Az ötödik felmérés döntetlent mutatott.

A gond az, hogy bármelyik párt is győz, jelen állás szerint kevés esélye lesz arra, hogy megszerezze a szavazatok 38 százalékát, ami egy többségi kormány alakításához szükséges lenne. Ennél is kellemetlenebb, hogy végre kell hajtania azokat a kényelmetlen reformokat, amelyeket a 86 milliárd eurós hitelcsomagért cserébe vállalt el hosszú alkudozás után a Ciprasz-kormány. Az európai hitelezők azt szeretnék, ha a két nagy párt egységkormányt alakítana. Viszont a Sziriza elnöke még mindig felrója az Új Demokráciának, hogy adósságválságba taszította az országot. Ezzel szemben Meimarakisz populistának, hazardírozónak és felelőtlennek tartja a Szirizát, és el sem tudja képzelni, hogy egy ilyen erővel kormányozzon együtt.

Érdekes, hogy a Népi Egység, amelyet a Sziriziából kivált 39 keményvonalas képviselő alakított, csak egy számjegyű támogatásra számíthat. Ők ugyanis azt állítják, Görögországnak ki kell lépnie az eurózónából ahhoz, hogy a gazdasága talpra állhasson. Négyből öt görög viszont a megszorítások dacára is ragaszkodik a közös pénzhez, és az euróellenes párt tervét kivitelezhetetlennek tartja.

Címkék: Görögország

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!