Sötét ló Orbán svájci bankára. - Életrajzot nem adnak ki, így azt sem lehet kideríteni, a berni magyar követ esetleg azonos-e azzal a Nagy Istvánnal, aki a Miniszterelnökség által a HVG-nek küldött 2014-es – vagyis Nagy István berni nagykövetté történt kinevezését követő – összeállításában a miniszterelnök tanácsadói között szerepel. A listán feltüntetett Nagy Istvánnak a „hazai gazdaság mozgásterének bővítése” a feladata. Ez a Nagy István a tanácsaiért 997 200 forintos fizetést is kapott. Tegyük hozzá: azt, hogy egy nagykövet a kormányfő hivatalos tanácsadója legyen, semmi sem tiltja.

 
Egy fura látogatás képei. A Zürichben fellépő székelyföldi gyerekkórus honlapjára feltöltött képeken Orbán Viktor mellett Nagy István nagykövet mosolyog és tapsol - Forrás: fili.hu

A berni magyar külképviselet szűkszavúan csak annyit közölt az ügyben érdeklődő propeller.hu-nak, hogy: „a magyar sajtóban (Vasárnapi Hírek), valamint az ezt átvevő svájci napilapban (Tages Anzeiger) megjelent feltételezéseket, miszerint Nagy István „Orbán Viktor svájci bankára” lenne, a leghatározottabban cáfoljuk és visszautasítjuk: az állítás nem igaz”.

Most már csak az a kérdés, hogy ki mit ért az „Orbán bankára” kitételen. Azt a széles körben terjedő feltételezést is kizárták-e ezzel, hogy Nagy informálisan ad pénzügyi tanácsokat Orbánnak?

Bár az is lehet, hogy nem csak informálisan. Láttuk, hogy egy azonos nevű személy, aki HVG-nek küldött 2014-es listán szerepel, rendes fizetést is kapott tanácsaiért.

Szinte rejtőzködik Magyarország svájci nagykövete, akit „Orbán bankáraként” emlegetnek. Pedig lapunk két héttel ezelőtti, Nagy István nagykövetről szóló portréja felkeltette a harmadik legnagyobb svájci lap érdeklődését is. „Magyarország nagykövete Bernben diplomatakörökben sötét lónak számít, és a magyar nagykövetség honlapján sem oszt meg sok információt magáról: nincs életrajz, csak üdvözlő szavak, amelyekben Nagy a két ország közti jó kapcsolatokat dicséri” – írta a minap a Tages Anzeiger, amelynek bécsi tudósítója viszonylag sűrűn cikkez Orbán Viktorról és a magyar helyzetről. Ez a lap feltételezte azt is, hogy Orbán Viktor az MVM-től gázt vásárló és azt sokmilliárdos haszonnal továbbadó MET Zrt. kedvéért ruccan ki feltűnő gyakorisággal Svájcba.

Az „Orbán Viktor jó szelleme Bernben” című cikkben a szerző azt akarta megtudni Magyarország svájci nagykövetétől, hogy találó-e ez az elnevezés, miszerint ő lenne Orbán svájci bankára, ám nem kapott választ kérdésére. Nagy István körül tényleg vastag a hallgatás fala – a magyar külügy továbbra sem hajlandó kiadni az életrajzát, így nem csoda, hogy a Tages Anzeigerrel együtt azok a magyar lapok is visszapattantak, amelyek azt firtatták, milyen kapcsolat fűzi Orbánt a svájci nagykövethez.

Az összes részlet mindarról, amit jelenleg tudni lehet Nagy Istvánról, a berni magyar követről, az április 11-én megjelent Vasárnapi Hírekben olvasható, "Sötét ló Orbán svájci bankára" címmel.

(Lapunk két héttel ezelőtti cikke: Titkolnák 'Orbán svájci bankárának' életrajzát - de sok minden kideríthető )

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!