Pestisként terjednek az opioidok az Egyesült Államokban. Tavaly 64 ezren haltak bele drogtúladagolásba, többen, mint bármely korábbi évben. Az elnök közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett, a hatóságok kétségbeesetten próbálják feltartóztatni a járványt, amelynek főszereplője a fentanil nevű, brutálisan erős vegyület. Eközben két szövetségi állam azt fontolgatja, hogy beveti a szert – kivégzésekhez.

  <h1>A drogtúladagolás okozta halálozások az USA-ban (kerekítve)</h1>-
  <h1>VH, 2017. december 16.</h1>-

A drogtúladagolás okozta halálozások az USA-ban (kerekítve)

- – Kép 1/2

Eredetileg gyógyíthatatlan rákbetegek szenvedéseinek enyhítésére, illetve altatáshoz fejlesztették ki a fentanilt, és máig erre használják az orvoslásban (Magyarországon is). Csakhogy a szer erősen kábít, hallucinációkat okoz, amire nagyon hamar, már a '70-es években felfigyeltek – elsősorban a heroinisták. Ők kezdték helyettesíteni az adagjukat a hasonló hatású, ám sokkal erősebb, ráadásul egyszerűbben beszerezhető gyógyszerrel. Ezzel párhuzamosan, a '90-es évektől az amerikai orvosok egyre gyakrabban írtak fel ilyen opioidtartalmú készítményt különféle krónikus panaszok kezelésére. A „fájdalomklinikákon” bárki hozzájuthatott ezekhez.


Pusztítóbb, mint Vietnam

Hogy a fentanil rendkívül erős függőséget okoz, azt nem kötötték a betegek orrára.

A hiányos tájékoztatásért később meg is bírságolták az egyik gyógyszeripari óriást, a Purdue Pharmát, de a 600 millió dolláros büntetés csak aprópénz ahhoz képest, amit a cég keresett a terméken. Mire a hatóságok észbe kaptak, és szigorú orvosi felügyelethez kötötték a fentanil alkalmazását, régen megjelent a feketepiacon is. A szintetikus szer terjedése már az ezredfordulón aggasztó méreteket öltött, de csak az utóbbi években vált járványossá. Jóval többen szoktak rá az opioidokra, mint a korábbi évtizedek divatos kábítószereire, a házilag kotyvasztott crackre és a metamfetaminokra, elvégre sokáig legális volt. A kevésbé jóhiszemű fogyasztók a még durvább hatás kedvéért a tablettákat összetörve felszívják az orrukba vagy feloldják, és intravénásan lövik be.

Megdöbbentő statisztikai tény, hogy az 50 évnél fiatalabb amerikaiak között ma már a drogtúladagolás a leggyakoribb halálozási ok, az esetek kétharmadát opioid vegyületek (lásd keretes írásunkat) okozzák. Naponta átlagosan 175-en halnak meg az óverdózis miatt az Egyesült Államokban; többen, mint közlekedési balesetben, lőfegyver-használat következtében vagy AIDS-ben. Még elképesztőbb összehasonlítás, hogy tavaly több halálos áldozatot szedett a drogjárvány, mint a vietnami háború két évtized alatt az amerikai katonák között (a hivatalos források szerint: 58 318). A szövetségi járványügyi hatóság, a CDC igazgatója, Thomas Frieden úgy fogalmazott: Amerikát „elárasztották az opioidok”. Becslések szerint 2,6 millióan szenvednek függőségtől. A tipikus addikt középkorú, fehér, (lecsúszó) középosztálybeli férfi, de vannak függők minden korosztályban, minden társadalmi rétegben, a hatalmas ország minden részén.


Mák sem kell hozzá

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha nem sikerül megállítani a szer rohamos terjedését, akkor a következő évtizedben félmillió emberrel végezhet, ami dollármilliárdokban mérhető kárt okoz az országnak.

A helyzetet vizsgáló bizottság drámai szavakkal zárta jelentését: „Polgáraink halnak. Cselekednünk kell.” Donald  Trump elnök október 26-án közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Márpedig iszonyúan nehéz lesz feltartóztatni az áradatot, mert a fentanil előállítása és terjesztése óriási üzlet, még a hagyományos kemény drogokkal összevetve is. Előnye az egyszerűség. Nem kell hozzá mákültetvény, elég egy nem túl bonyolult laboratórium.

Egy kilónyi anyagot néhány ezer dolláros költséggel elő lehet állítani, az utcán viszont, grammonként árusítva akár 10–20 milliót ér – a haszonkulcs sokszorosa a heroinénak.

Az Észak-Amerikában feketepiacra dobott szer eleinte Kínában készült, ezért nevezik a szlengben China girlnek, azaz „kínai lánynak”. Ez a név alighanem rajta is marad a cuccon, jóllehet újabban sorra létesülnek az illegális laborok jóval közelebb a megcélzott fogyasztókhoz, Mexikóban és Kolumbiában is. Az ilyen helyeken előállított anyag minősége mindig bizonytalan, ráadásul – ahogyan az már szokás – a dílerek még „felütik” az anyagot, vagyis összekeverik szinte bármivel, hogy a tömege nagyobb legyen, és így még nagyobbat lehessen kaszálni vele.


Gázkamra helyett

Ebben a válsághelyzetben dobta be a morbid javaslatot két szövetségi állam, Nevada és Nebraska: fentanilt akarnak használni a halálos ítéletek végrehajtásához. Az első ilyen, novemberre tervezett kivégzést azonban felfüggesztette a nevadai bíróság, mert aggályosnak találta, hogy egy ki nem próbált módszerrel hajtsák végre az ítéletet. Az ötlet ellenzői „emberkísérletnek” minősítik a tervet.

A méreginjekciókhoz eddig használt vegyületeket a gyógyszercégek egy ideje már nem gyártják, ezért az államok új és régi módszerek között válogatnak. Mississippiben tavasszal engedélyezték a mérges gáz alkalmazását, de ott is kivárnak: a gázkamra nem jó reklám. Ohio, Florida és Oklahoma kipróbálatlan méregkoktélokkal kísérletezik. Másutt újra bevezetnék a villamosszéket, sőt a kivégzőosztag sortüze is szóba jött. Ezekhez képest a túladagolt fentanil akár kíméletes módszernek is minősülhet, de az, hogy az állam a szer okozta pusztítás ellen küzd, miközben maga is emberölésre használja, borzasztóan cinikus hozzáállás.
 


14 kg
fentanilt foglaltak le az amerikai– mexikói határon november 6-án.
Ez 7 millió halálos dózisnak felel meg.


Az opioidjárvány leghíresebb áldozata az énekes-dalszerző Prince, aki fentanil-túladagolásban halt meg 2016. április 21-én. Minnesotai otthonában nagy mennyiségű fájdalomcsillapítót találtak. A rendőrségi vizsgálatnak még azt sem sikerült megállapítania, hogy az 57 éves sztár hogyan jutott hozzá a tablettákhoz: orvos írta-e fel neki, vagy feketén szerezte. Két orvos neve is felbukkant az ügyben, az egyikük opioidspecialista, de végül egyikük ellen sem emeltek vádat.


Ópium: A mák gubójából kivont természetes alkaloidok keveréke. A görög szó jelentése: máktej, magyarul régiesen áfiumnak nevezték. Az egyik legősibb narkotikum, évezredek óta használják nyugtatóként, fájdalomcsillapítóként. Az ópiumkereskedelem ellenőrzéséért a brit gyarmatbirodalom két háborút vívott Kínával a 19. században.

Ópiát: Természetes ópiumszármazék, például a morfin vagy a kodein.

Opioid: Olyan vegyület, amely a morfinhoz hasonlóan a szervezet opioid receptorain hat. Lehet félszintetikus, mint a heroin, vagy teljesen szintetikus, mint a fentanil.

Fentanil: Erősen kábító és fájdalomcsillapító hatású opioid. Tabletta, injekció és tapasz formájában is gyártják. Műtéti altatásnál, illetve haldokló betegeknél alkalmazzák, akiknél már nem hatnak a hagyományos gyógyszerek. A szervezet fokozódó toleranciája miatt folyamatosan emelni kell az adagokat rendszeres használat esetén. Túladagolása a légzés lelassulását okozza, ami fulladásos halálhoz vezethet. Már két milligrammja is végzetes lehet.


Az elnök Tom Marino kongresszusi képviselőt szemelte ki a szövetségi drogellenes hivatal élére. Ám a pennsylvaniai republikánus honatyáról kiderült, hogy a gyógyszeripar embere. Korábban olyan törvényjavaslatokat terjesztett elő, amelyek korlátozták volna a bűnüldöző szervek jogosítványait az opioidokkal visszaélő orvosok és gyógyszerészek elleni harcban. Marino októberben lemondott a jelöltségről, de az ügy jelzi: a gyógyszerlobbi keze messzire elér Washingtonban.


A drogtúladagolás okozta halálozások az USA-ban (kerekítve): 


Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!